Zaburilo, najjači udar vjetra 27 m/s

Zaburilo, najjači udar vjetra 27 m/s

0
Podijeli

Prva jesenja bura koja je dostigla i olujni karakter nije prouzrokovala veće probleme u Herceg Novom. Radici preduzeća “Stambeno-komunalno” imali su tek nekoliko intervencija, kazala je šefica sektora zelenila u ovom preduzeću, Vanja Spaić.

vrijeme-575– Uklonjene su grane u Ribarskoj ulici, kod “2 lava” grana je napukla i uklonjena je, a uz intervenciju Komunalne policije su uklonjeni parkirani automobili koji su bili na toj lokaciji. Zatim, kod starog Zavoda za urbanizam takođe je uklonjena grana od lovorike koja je napukla – kazala je Spaićka i dodala da su radnici intervenisali još kod zgrade Novljanke, gdje su uklonili jedno kiselo drvo tzv. smrdelj, kao i u ulici Mića Vavića ispred ulaza br. 7, gdje su uklonjene dvije grane.

Picerija i restoran

Spaićka je navela da ova bura za sada nije nanijela velike materijalne štete i da pored navedenih intervenicija nije bilo prijava građana, ali da će ekipa dežurati do kraja dana i intervenisati po pozivu, ali samo u slučaju da je prijavljeni problem u nadležnosti preduzeća “Stambeno-komunalno”.

Bura koja je počela kao pojačan vjetar jačine 18 metara u sekundi juče oko 17 časova, iza ponoći je prešla u vjetar olujne jačine, a najjači udar je bio oko 2 h sa jačinom od 27 metara u sekundi. Očekuje se u popodnevnim časovima slabljenje vjetra. Potpuni prestanak vjetra očekuje se sjutra, kazala je dežurna meteorološkinja u Hidrometeorološkoj stanici u Igalu, Vera Kasalica.

– Poslije ponoći je pojačao vjetar, tako da je taj olujni vjetar počeo da duva tačno u 2 sata i završio je u 11 i 40, ali pojačan vjetar i dalje duva –  kazala je Kasalica za Radio Jadran.

Ona je istakla da bura duva od dan do tri dana. Bura je sjeverni vjetar koji povremeno duva, posebno u hladnijem dijelu godine. Kao prirodna pojava veoma je značajan jer direktno utiče na vremenske prilike, a time i na život i razvoj vegetacije. To je vjetar koji duva isključivo sa planine ka moru i dostiže olujne jačine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code