Zadatak medija: Pružiti informacije ili donijeti profit?

Zadatak medija: Pružiti informacije ili donijeti profit?

826
0
Podijeli

Međunarodni naučni skup “Deveti crnogorski medijski dijalozi” u hotelu “Sun resort” u Herceg Novom već prvom panel diskusijom fokusiran je na temu Informacija-roba ili pravo. Studenti novinarastva bi na pitanje koji je zadatak medija, odmah odgvorili – da pruže informaciju, ali vlasnik medija – da donese profit. No, važnije  od toga je da li je informacija istinita i pravo javnosti da zna.

Deveti crnogorski medijski dijalozi 2 Prema riječima programskog direktora “Medijskih dijaloga” i medijatora skupa, Željka Rutovića, živimo u doba u kojem informacija nije ono što je nekada bila:

Picerija i restoran

– Očito je da je informacija danas sve više roba, da je roba samopretpostavka ljudskog prava, roba koja se preprodaje i zloupotrebljava u svom manipulativnom obliku – smatra Rutović.

Sve rasprave je li informacija ljudsko pravo ili ne postaju jalove u uslovima egzistencije capital odnosa, tvrdi prof. dr Slavko Kukić iz Bosne i Hercegovine:

– Ona nema nakanu, ambiciju, zadovoljenje, potrebe javnosti, potrebe čovjeka, nego da zadovolji potrebe i interese kapitala. Što je zemlja razvijenija to je i manipulacija razvijenija – mišljenja je prof. Kukić.

Deveti crnogorski medijski dijalozi 1Prema riječima prof.dr Ratka Božovića  iz Srbije treba svi u medijskoj sferi da zapamte nešto što je stravično, a to je nezaštićena nevinost ljudi, prije nego što su oklevetani i bačeni u blato. To ne smije da se radi, naglađava prof. Božović.

Zato su mediji tu da prije nego se donesu neke odluke proizvedu određeni pristanak u narodu koji je proizveden u pasivnog posmatrača zbivanja na koje više ne može uticati. To je ono čemu se treba suprostaviti, smatra prof. dr Sead Alić iz Hrvatske.

“Prije ili kasnije doći će vrijeme bure neprofitnih medija” – prof. dr Sead Alić

Medijski dijalozi vode se već deset godina u nastojanju da doprinesu oslobođenju medija od tabloidizacije i manipulacije. Objavljeno je preko 1000 stručnih radova u 24 međunarodna naučna čaosopisa.

Medijski skup u Novom otvorila je predsjednica Opštine, Nataša Aćimović, koja je istakla da je u savremenoj demokratiji značaj informacija i medija sve veći, da novi mediji stvaraju novo umreženo društvo i otvaraju nove domene društvenosti.

Deveti crnogorski medijski dijalozi 3

Predsjednik Organizacionog odbora i glavni i odgovorni urednik časopisa “Medijski dijalozi”, dr Mimo Drašković  poručio je da u godini u kojoj Crna Gora obilježava deceniju nezavisnosti i hiljadu godina državnosti, godini u kojoj su napravljeni krupni koraci na našem evroatlanskom putu, “Medijski dijalozi”  ulaze u desetu godinu postojanja, s rezultatima  na koje mogu biti ponosni.

Tokom dva dana  referate će izložiti 59 učesnika iz naše zemlje, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code