ZADUŽBINA MUSIĆA, OSTAVLJENA MANASTIRU SAVINA, “PRIJETI“ PROLAZNICIMA I ČEKA OBNOVU

ZADUŽBINA MUSIĆA, OSTAVLJENA MANASTIRU SAVINA, “PRIJETI“ PROLAZNICIMA I ČEKA OBNOVU

89
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Zadužbina Nikole Musića na Trgu Bellavista odavno broji potonje ure zbog zapuštenosti i nebrige, a zaštitna ograda postavljena početkom mjeseca samo je „alarm” svima, od prolaznika do nadležnih, da prijeti urušavanje, te da je neophodno što hitnije krenuti sa rekonstrukcijom.

Ostavljena „na staranje” manastiru Savina, ova, skoro dva vijeka stara građevina, čeka „ojačavanje” temelja, zidova, rekonstrukciju slabašnog krova sa kojeg je palo više od polovine cigala.
„Početak rekonstrukcije i izvođenje bilo kakvih radova još uvijek je neizvjesno, jer – nema finansijskih sredstava. UTU uslovi postoje, neophodno je napraviti projekat i predračun radova, za koje bi, prema grubim procjenama bilo potrebno oko 200 hiljada eura”, priča za Radio Jadran službenik za nekretnine pri Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Zvonko Popović.
Popović ističe da su u saradnji sa lokalnom samoupravom obezbijedili objekat zaštitnom ogradom, radi sigurnosti prolaznika, što bi ujedno i bio prioritet kod eventualnog početka rekonstrukcije.
„Jako je nezahvalno govoriti uopšte o početku bilo kakvih radova, jer sredstava nema – ponavlja Popović vjerujući da bi sredstva nekako mogla obezbijediti crkva, ili donatori.
– Nadam se da bi više informacija trebalo da imamo sljedećeg mjeseca. U manastir Savina stiže namjesnik protojerej Radomir Nikčević i nadam se da bi se onda moglo znati nešto detaljnije”, pojašnjava Popović.
Prepuštena vremenu, trošna zadužbina svakodnevno prijeti urušavanjem, a njena „utroba” služi nesavjesnima za odlaganje šuta i drugog otpada. Oštećena je u zemljotresu 1979. godine i od tada do danas niti jedna špahtla maltera na njoj nije „izlivena”. Svojevremeno, dio kuće koristili su kao svlačionice članovi KK “Primorje”.
Da je rekonstrukcija zadužbine Musića što hitnije potrebna potvrđuje i podatak da je vlaga već počela da nagriza zidove komšijskih zgrada.
Ipak, urbanističkim planom predviđena je njena rekonstrukcija i stavljanje u funkciju, pa bi tako kuća Musića trebalo da bude pretvorena u objekat kulturno vjerskog sadržaja, nešto kao muzej sa bibliotekom i salom za kulturne događaje, kazao je ranije u razgovoru za naš radio hercegnovski arhitekta, Ranko Kovačević, bivši predsjednik, a sada član crkvenog odbora crkvene opštine Stari grad.
“Rekonstrukcijom je predviđeno da se tu prebaci riznica manastira Savina, da bude dostupna turistima i građanima, eventualno biblioteka, neka univerzalna dvorana, na spratu smještaj za goste. Dakle, da bude neki manastirski objekat, ali otvoren za posjetioce”, kazao nam je tada Kovačević.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code