Zajednički monitoring cvjetanja mora duž obale Sredozemlja

Zajednički monitoring cvjetanja mora duž obale Sredozemlja

983
0
Podijeli

OstreopsisInstitut za biologiju mora iz Kotora bio je pridruženi partner u projektu M3-HAB, koji se odnosi na praćenje rizika, modeliranje i smanjenje posljedica štetnog cvjetanja mora duž obala Sredozemlja. Predstvnici Instituta učestvovali su na posljednjem sastanku u okviru ovog projekta u sjedištu Nacionalnog savjeta za istraživanja u Rimu.
– Cilj ovog projekta je bio da se uspostavi zajednički metod monitoringa bentoske toksične alge za razne zemlje u Sredozemnom moru, ali i da se razvije efikasniji protokol praćenja ove vrste, po mogućnosti automatizovan metod, kao i da se poveća znanje o parametrima koji izazivaju cvjetanje alge i da se eventualno razviju modeli koji bi predviđali takva dešavanja i koji bi omogućili da se smanji negativni uticaj na čovjeka, navodi se u saopštenju.
Do prije 15-tak godina alge roda Ostreopsis su se nalazile uglavnom u tropskim i suptropskim oblastima, ali postaju sve češće u Sredozemnom moru i uz obale Japana.
Najčešća u Sredozemnom moru je vrsta Ostreopsis ovata koja proizvodi toksične proteine i povezana je sa štetnim cvjetanjem mora. To je bentoska (pridnena) vrsta koja raste zakačena za različite tipove podloge, a može da raste i u slobodnoj vodi.
Pričvršćena je za podlogu uz pomoć tankih niti i sluzavih materija koje kad dođe do cvjetanja alge stvaraju smeđu skramu. U slučaju da dođe do razvoja ove alge u većem broju i jačeg talasanja mora, ove nakupine lako dospijevaju u vodenu kolonu i pri cvjetanju mora velika je koncentracija ove alge u slobodnoj vodi.
Cvjetanja Ostreopsisa se uglavnom javlja u julu-avgustu, mada može biti i do oktobra. Traje uglavnom samo dvije do tri sedmice i do sada kod nas nije zabilježeno veliko cvjetanje, mada s obzrom da i nema monitoringa nije isključeno da se cvjetanje manjeg obima nije već desilo i kod nas, navodi se u saopštenju.
S obzirom da je broj naučnika ograničen i mali za obradu svih uzoraka razvijen je mikroskopski instrument i program koji mjeri brojnost ćelija da bi se ubrzala obrada uzoraka i javnosti što prije dala prava informacija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code