ZAJEDNO DO PROMOCIJE I SIGURNOSTI NAUTIČKOG TURIZMA

ZAJEDNO DO PROMOCIJE I SIGURNOSTI NAUTIČKOG TURIZMA

0
Podijeli

Adriatic_sea“Zajednička promocija i sigurnost nautičkog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na Crnogorskom primorju“ naziv je nautičko-turističkog vodiča za crnogorski i dio priobalja Hrvatske, čija je izrada u toku.

– Vodič se priprema u sklopu IPA projekta prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske. Partneri na realizaciji „Nautoura“, su Hidrometeorološki zavod (HMZ) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Hrvatski hidrografski institut (HHI) iz Splita uz Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku – rekla nam je asistentkinja projekta u Hidrometrološkom zavodu Crne Gore, Danijela Šoškić.

Picerija i restoran

 

Ona ističe da je osnovni cilj unapređenje turističkog, posebno nautičkog potencijala dubrovačke regije i Crnogorskog primorja, kroz zajedničku promociju kao jedinstvene turističke cjeline sa bogatim kulturnim i prirodnim nasljeđem.

Projekat, čija je relaizacija započela u januaru 2010. godine privodi se kraju i ocijenjen je kao jedan od do sada najuspješnijih programa međudržavne saradnje Crne Gore i Hrvatske u oblasti razvoja nautičkog turizma.

Nautor vodič sadrži 13 preporučenih prekograničnih ruta, od kojih je pet prilagođeno za jedrilice, a po četiri za manje motorne jahte, odnosno velike megajahte.

– Njih je detaljno u praksi ispitala grupa autora vodiča, koji su jedrilicom, tokom desetodnevnog krstarenja dugog oko 500 nautičkih milja, obišli najveće atrakcije akvatorijuma Dubrovačko-neretvanske županije i Crnogorskog primorja, od Pelješca na sjeveru, do ušća Bojane na jugu – kaže Šoškićeva.

Ona objašnjava da stvaranje ovog nautor vodiča nije išlo lako.

– Suočavali smo  se sa već poznatim problemima, kao što je prelazak jahti iz hrvatskog u crnogorsko primorje, pa je zbog toga izrada ovog nautora  značajnija, jer će takve prepreke u budučnosti biti uklonjene – smatra Šoškićeva.

Hidrografske premjere završili su crnogorski stručnjaci iz Zavoda kao i izradu karata – planova za ukupno 18 luka, marina i pristaništa na našem primorju. Oni su upareni sa podacima njihovih kolega iz Splita koji se odnose na područje Dubrovnika i okoline u jedinstveni nautičko-turistički vodič crnogorskog i dijela priobalja Hrvatske.

Nautor vodič biće obogaćen i drugim značajanim podacima, ali i slikama atraktivnih i tipskih lokacija na ovom području.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code