Zaleđe Herceg Novog postaje nova izletnička meka

Zaleđe Herceg Novog postaje nova izletnička meka

2189
5
Podijeli

press starcevic 090316Program „Podigni glavu, otkrij Orjen“ okupio je preko 550 učesnika tokom dva i po mjeseca. Zahvalnice za dragocjenu pomoć u organizaciji i realizaciji brojnih aktivnosti zavrijedili su: planinarski klubovi „Subra“ i „Niskogorci“, nevladine organizacije „Orjen Outdoor“ i „Eko Boka“, kafe bar „Karakas“, konoba „Konak“ i „Gušti“. Njima je rukovodilac  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević uručio danas zahvalnice. On je najavio i nastavak zanimljivih aktivnosti u  promociji hercegnovskog zaleđa i valorizaciji planinskog dijela hercegnovske opštine.

– Zajedno smo jači i računam da je ovo dobar primjer i saradnja treba da se podstiče i širi se. Mi smo otvoreni i spremni da radimo sa svakim ko dijeli naše vrijednosti i želi da pomogne u valorizaciji i zaštiti Orjena, ali i turističkoj prezentaciji i razvoju privrede jer je bez toga svaka akcija na kratke staze – rekao je Starčević.

Picerija i restoran

Vlasnik kafe bara „Karakas“, Goran Stanovčić, poručio je da će ovakve akcije uvijek imati podršku mještana zaleđa i Mjesne zajednice Kameno.

Duško Avramović iz Planinarskog kluba „Subra“ kazao je da se napokon dešava ono za šta se oni zalažu dugi niz godina i zahvalio se Agenciji na podršci i odličnoj saradnji uz obećanje da će nastaviti da učestvuju u sličnim projektima.

zaledje hn na starom putuInače, Agencija planira da realizuje u predstojećem periodu  stavljenje u funkciju šetačke i biciklističke staze na Kamenom. Ovim projektom na novi način će biti iskorišćen komad starog puta od 1700 metara, koji je u relativno dobrom stanju, a sa kojeg se pruža pogled na ulazak u zaliv i Herceg Novi. Grad će dobiti  novu rekreativnu zonu, na manje od 10 minuta vožnje od kružnog toka u Meljinama, kazao je Starčević.

Radnici Komunalno-stambenog preduzeća već su uradili veliki dio posla na čišćenju pojasa uz put. Narednih mjeseci biće završena saobraćajna regulacija – put će biti podijeljen na dvije staze, biciklističku i pješačku, biće urađena vertikalna i horizontalna signalizacija.

U saradnji sa Sekretarijatom za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi ovog mjeseca planirano je savjetovanje o graditeljskom nasljeđu hercegnovskog zaleđa, mogućnostima obnove i turističke valorizacije.

radnici komunalno stambenog uredjuju putni pojasI tokom ljetnje sezone trebalo bi da bude poboljšana turistička signalizacija na području cijele opštine, na čemu već rade Turistička organizacija i Sekretarijat za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, istakao je Starčević.

On je najavio i prvi Sajam domaće trpeze – 11. juna, na Kamenom, u crkvenoj kući crkve Sv. Jovana. Organizaciju su podržali Opština Herceg Novi i  Turistička organizacija.

Još jedan pionirski korak – na Orjenu će prvi put biti organizovano prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe, 9. jula. Kako je rekao Starčević, ovakvi događaji se u Hrvatskoj uspješno održavaju i veoma su posjećeni. Smatra da je Orjen, kao „kamena planina“, pravo mjesto za održavanje ovakve manifestacije.

Najavljen je i drugi boćarski turnir na Orjenskom sedlu, na terenu koji je prošle godine, nakon 25 godina, aktiviran i zanimljivo je da je najviša tačka u Crnoj Gori na kojoj možete boćati (1600 metara nadmorske visine).

5 Komentari

 1. Bravo za Željka Starčevića!
  Nadam se da će zadržati entuzijazam i da će dobiti još kvalitetniju podršku od građana, ali i od opštine i javnih preduzeća.
  0  0
 2. Za one koji ne znaju: davnih sezdesitih su gosti koje je u hn dovodio Generalturist i druge agencije (mahom su bili sve stranci naj vise Skandinavci) imali jednodnevne izlete kod porodice Skero gdje su degustirali domaci sir,prsut,vino i kafu koja je bila posebna atrakcija koju je pok.Mile Skero przila u brstulin i kuvala pred gostima.Eto toliko da se zna da je turizma bilo u zaledju I prije.
  0  0

Ostavite komentar

*

code