Zasijano 72 hektara povrća više nego prošle godine, uz bespovratnu podršku Ministarstva

Zasijano 72 hektara povrća više nego prošle godine, uz bespovratnu podršku Ministarstva

0
Podijeli

Proizvođači povrća u Crnoj Gori investirali su ove godine više od 923 hiljade eura u širenje i unapređenje proizvodnje, koristeći bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz javni poziv iz Agrobudžeta.

Od resornog Ministarstva dobili su bespovratnu podršku u iznosu od više od 390 hiljada eura. Interesovanje povrtara da unapređenju proizvodnju i ove godine bilo je povećano, čime je nastavljen trend rasta broja korisnika podrške i zasijanih površina, saopštavaju iz rog Vladinog resora.

Picerija i restoran

Podržan je 321 proizvođač povrća, što je 74 proizvođača više u odnosu na prethodnu godinu.

“Kao jedan od rezultata, zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su za 72 hektra u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2017. godine pod povrćem je zasijano 568 ha, dok je u 2018. godini zasijano 640 ha. Posebno ohrabrenje je što je na sjeveru zabilježen rast od 35 odsto zasijanih površina obuhvaćenih podrškom. U centralnom dijelu Crne Gore rast je na nivou 15 odsto”, navode iz Ministarstva.

Kroz javni poziv za dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za 2018. godinu, koji je objavljen u februaru ove godine, proizvođači imali mogućnost da dobiju podršku u iznosu do 40 odsto vrijednosti investicije za nabavku sadnog/sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus). Takođe i do 50 odsto vrijednosti investicije za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju.

Ove godine posebna pažnja je bila usmjereba ka proizvodnji u zaštićenom prostoru, pa je uvedena nova mjera podrške za nabavku UV folija.

“Po ovom osnovu ukupno 55 proizvođača povrća ostvarilo je podršku u iznosu od oko 20 hiljada eura, za nabavku folije za plastenike površine 7,8 hektra”, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede I ruralnog razvoja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code