Zaštićeno područje Orjena i Park prirode Piva predstavljeni na turističkoj radionici u...

Zaštićeno područje Orjena i Park prirode Piva predstavljeni na turističkoj radionici u NP Sutjeska

628
0
Podijeli

crkvice_danas_2Centar za zaštitu i proučavanje ptica i NVO Eko Boka, uz ekonomski fakultet Sarajevo, Sarajevsku regionalnu razvojnu agenciju i Opštinu Plužine, učestvovali su na dvodnevnoj radionici u Nacionalnom parku Sutjeska. Radionica je poslužila kao razvoj zajedničkih turističkih paketa za plasman 4 prekogranične turističke destinacije.

Kada je riječ o ponudi sa crnogorskog tržišta, na radionici su predstavljeni zaštićeno područje Orjena i Park prirode Piva.

Picerija i restoran

– Radi unapređenja prekogranične ponude i afirmacije ovih destinacija za domaće i strane turiste naš tim je osmislio dva itinerera: „Piva: Potraga za stećcima“ i „Crkvice: U zagrljaju prirode“ – kazali su iz Centra za zaštitu u proučavanje ptica.

Oba putopisa obuhvataju kulturno nasljeđe, segment rekreativnog turizma i sporta kao i biodiverzitet i posmatranje ptica. Naslanjajući se na nedavnu uspješnu nominaciju pivskih stećaka pod UNESCO zaštitu, CZIP je predstavlio ruta koja obuhvata pronalaženje 787 stećaka na 35 lokacija, kao i rutu za posmatranje ptica na kojoj se mogu vidjeti svih 10 vrsta evropskih djetlića.

–      U dijelu Orjena skrenuli smo pažnju na Crkvice i nekadašnju austrougarsku vojnu bazu „Primorska tvrđava Boka“ u kojoj je nekada boravilo i do 10 hiljada ljudi. Usljed nedostatka turističke sadržajne infrastrukture malo je onih koji su upoznati sa činjenicom da su obrasle zidine nekada sačinjavale kompleks sa više od 150 objekata – saopštili su iz ove NVO.

Pored kulturnog nasljeđa u ponudu je uvrštena i opcija posmatranja ptica kao i bogat rekreativno sportski program Boke Kotorske, sa preko 10 događaja tokom godine koje entuzijasti već godinama organizuju volonterski. Važnost uvezivanja kulturnog nasljeđa i biodiverziteta sa posebnim osvrtom na posmatranje ptica uslijedila je kao odgovor na zahtjeve tržišta s obzirom da je samo u Sjedninjenim Američkim Državama registrovano 45 miliona bird watchera dok u Engleskoj taj broj iznosi nevjerovatnih 10 miliona ljudi sa velikim interesovanjem za istraživanje Balkana.

Na radionici je takođe, ispred Ministarstva ekonomije Crne Gore tačnije Direktorata za razvoj nacionalnog brenda predstavljen napredak u izradi nacionalne strategije.

Projekat “Eko i kulturni turizam Južnih Dinarida II”, finansira  Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code