Zaštita Jadranskog mora kroz IPA ADRIATIC 4 PILLARS

Zaštita Jadranskog mora kroz IPA ADRIATIC 4 PILLARS

601
0
Podijeli

ipa adriatic 4 pillars 1U toku je projekat IPA Adriatic „Promovisanje sistema upravljanja na različitim nivoima u skladu sa Strategijom Jadransko Jonske Regije – EUSAIR – 4PILLARS“, u koji je uključena i naša zemlja. Crnu Goru predstavlja Institut za biologiju mora, čiji su predstvnci sa kolegama iz Italije, Slovenije, Hrvatske, BIH i Albanije u Ankoni dogovorili aktivnosti koje se odnose na izradu Studije izvodljivosti.

– Ona će predstavljati jedan otvoren sistem i omogućiti automatsku razmjenu i upotrebu podataka i rezultata dobijenih realizacijom nekoliko IPA projekata čiji je cilj zaštita i unaprijeđenje Jadranskog mora. Realizacija projekta “4PILLARS” počela je u maju 2016. a predviđeno trajanje projekta je 7 mjeseci. Ukupan budžet projekta je 1.112.455 €, od čega je Institutu za biologiju mora na raspolaganju oko 75.000,00€ – navode iz kotorskog Instituta.

Picerija i restoran

ipa adriatic 4 pillars 2Osnovni cilj projekta je održivi razvoj Jadranskog regiona, kroz razvoj inovativnih modela istraživanja i upravljanja na više nivoa. Jer potrebno je utvrditi način drugačijeg kolektivnog donošenja odluka u ovoj oblasti. Projekat se oslanja na rezultate dobijene realizacijom nekoliko IPA projekata, od kojih su najznačajniji IPA DEFISHGEAR i IPA ECOSE. Prvi se odnosi na sistem upravljanja napuštenim ribarskim alatima u Jadranskoj regiji. Dobijeni su rezultati o količini, distribuciji i sastavu otpada na morskom dnu, plažama, količini i distribuciji plutajućeg otpada, makroplastike u želudcima riba, kao i mikroplastike u vodenom stubu i plažama.

Ipa Ecose promoviše zaštitu i poboljšanje mora i obalnog područja, sprovođenje inovativnog pristupa koordiniranom upravljanju ribarstvom, paralelno sa povećanjem biodiverziteta. Rezultati projekta će omogućiti da se konkretno poboljša kvalitet morske sredine, a u isto vrijeme i održivi razvoj i konkurentnost obalnih zajednica koje su zavisne od  ribarstva.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code