Zaštita morskog ekosistema kroz 4 nova projekta Instituta za biologiju mora

Zaštita morskog ekosistema kroz 4 nova projekta Instituta za biologiju mora

0
Podijeli

Preko konkursa koje je raspisalo crnogorsko Ministarstvo nauke i Ministarstvo nauke, tehnologije i tehnološkog razvoja Srbije Institutu za biologiju mora Crne Gore odobrena su 4 bilateralna projekta.

images_slike_gradovi_ko_Institut-za-biologiju-moraRiječ je o dvogodišnjim projektima u okviru kojih bi naučni saradnici dvije države trebalo da razmijene iskustva i kasnije apliciraju za projekat Horizon 2020, kao i sljedeće pozive EU u okviru ADRION projekata, kazao je Radiju Jadran, šef laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo u kotorskom Institutu, dr Aleksandar Joksimović.

Picerija i restoran

“Ti projekti podrazumijevaju da, sa institucijama sa kojima smo i ranije imali neku saradnju, ponovo ostvarimo kontakte, iskoristimo ove bilateralne projekte za međusobnu razmjenu i posjete istraživačkih timova, kao i davanje predloga za bolje finansiranje projekata Evropske unije”, kaže Joksimović.

Srdestva za ove projekte jako su skromna i podrazumijevaju finansiranje putnih troškova i mobilnost istraživača. Ali upravo ta mobilnost je prvi korak za širu naučnu ideju:

„Ona se svakako tiče istraživanja i upotrebe svih metoda koje se odnose na zaštitu, unaprjeđenja biodiverziteta, morskih ekosistema, određivanje osnovnih supstanci u živim organizmima i njihovo opterećenje, i preporuka za korišćenje svega toga u daljoj budućnosti”, pojašnjava dr Joksimović.

U prvoj godini timovi će se baviti “uzorkovanjem” po svim kriterijumima i zamišljenim idejama, a preliminarni rezultati i pijedlozi za dalja istraživanja u okviru većih evropskih projekata, očekuju se krajem druge godine projekta.

Kad je riječ o ADRION projektima EU, Joksimović ističe da su iz Instituta aplicirali sa preko 10 ideja sa međunarodnim partnerima:

“Očekujemo da ta evaluacija prođe narednih nedjelja. Nadamo se da će Institut dobiti bar nekoliko projekata da realizuje, koji se odnose na istraživanje Jadranskog mora sa svih aspekata – biodiverziteta, njegove zaštite, očuvanja i preporuka za dalje upravljanje svim resursima koje imamo”, dodao je on.

Kotorski Institut tako uspješno nastavlja aktivnosti na međunarodnoj naučnoj sceni.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code