Zaštititi 100-godišnji eukaliptus na Škveru, ali i prolaznike

Zaštititi 100-godišnji eukaliptus na Škveru, ali i prolaznike

2228
5
Podijeli

eukaliptus skver 050516 1Grad koji je bio poznat po bujnom zelenilu, bogatoj Savinskoj dubravi, parkovima Boke, Zavičajnog muzeja, gubi godinama rijetke biljne vrste, koje su našle na ovim prostorima nove korijene iz dalekog svijeta. Tako je sve manje eukaliptusa, drvenaste biljke porijeklom iz Tasmanije i Australije.

Jedno ogromno stablo eukaliptusa nalazi se u prostoru bivšeg Zanatskog. Krasi  blizu 100 godina dio Škvera i ulazak u Gradsku luku. Međutim, njegova velika krošnja ima i suvih grana, koje pri jakoj buri ili jugu padaju na obližnji restoran i prolaznike. Takođe korijenje probija kameni zid koji se obrušava na stepenište.

Picerija i restoran

eukaliptus skver 050516 2– Već nekoliko godina molim nadležne u Opštini da mi pomognu. Jer, od eukaliptusa prijeti opasnost. Nedavno sam dobio odobrenje da mogu da se skinu četiri grane od kojih prijeti najveća opasnost da padnu, ali mi traže da se ja snađem za dizalicu i ljude. Ja nisam stručan za to. To treba da radi JKS i stručnjaci – priča nam vlasnik restorana “Tri lipe”, Milenko Mrvaljević.

On napominje da pri tom eukaliptus nije na njegovom zemljištu, već na bivšem Zanatskom:

–      Kažu da je vlasnik neki Rus, ja ga nikada nisam vidio. To je sada parking. Nadležni se pravdaju uvijek da ne mogu da nađu vlasnika, a ne znam kako je to moguće kada su ipak odobrili da radi parking. Da se nešto pitam ne bi dao naplatu parkinga nikome dok se ne riješi problem eukaliptusa. Jer, grane padaju i na tu stranu – navodi Mrvaljević koji je, ipak, otvorio svoj restoran, sa strahom da se nešto ne dogodi.

U Herceg Novom je najveći broj stabala eukaliptusa, posađen između Prvog i Drugog svjetskog rata. Međutim, ostao je veoma mali broj sačuvan: nekoliko ih je gradskom parku kod Sv. Antuna, jedan u parku ispod Titove vile i ovaj u blizini Škvera, koji je star oko 100 godina.

eukaliptus skver 050516 3–      Korijen mu leži u vodi, to mu odgovara i eukaliptus je ogroman. Nisam za to da se siječe, mada bi neke grane koje eventualno mogu da padnu na prolaznike ili restoran mogle da se orežu – kaže nam dipl. ing. pejzažne arhitekture, Milica Berberović-Stanković.

Na potezu su komunalna inspekcija i sektor zelenika JKS. Jer, treba sačuvati ovo rijetko stablo eukaliptusa, koje može da naraste i do 80 metara, čije su lišće i plod lijekoviti, a miris neugodan za komarce. No, treba sačuvati i prolaznike i smanjiti opasnost od obaranja grana, ili obrušavanja zida koji “drži” njegov korijen.

5 Komentari

 1. Da kriv je anonimni Rus, a ko drzi i naplacuje parking, nije valjda Rus, sto se tice eukaliptusa, muzika je stara koju desetinu godina, uostalom jeji neko vidio rostilj bez cumura?
  0  0
 2. Nikako ne treba sjeći eukaliptus,ma ne treba sjeći ni jedno drvo i rastinje, već stručnjaci treba da kažu kako drvo da se zaštititi.Svakako je bitna bezbjednost prolznika ali neka struka kaže kako da se ovo rješi.
  Ne mislim da je dotična gospođa baš prava osoba za to jer dok je radila što je radila mnoga stabla i zelenilo su posječeni u ovom gradu bez potrebe.
  0  0
 3. Isti taj Mrvaljevic govori o eukaliptusu, a ja sam u zgradi preko puta I gusim se od njegovog dima od rostilja,ne mogu ni jedno ljeto otvoriti prozore, SRMOTA treba prvo Mrvaljevcu dovesti inspekciju .
  0  0
 4. Nije mjesto ali da napišem, možda čitaju nadležni. Kod zgrade Novljanka, između štamparije i ordinacije, znači strana prema semaforu, na trotoaru postavljen je putokaz-saobraćajni znak koji je najvjerovatnije od naleta vjetra i težine pukao na dva statička mjesta (noseći stubovi, loše zavareni, pukotine od par milimetara) i malo fali da skroz padne. Pošto je težak, i velikih dimenzija predstavlja opasnost za prolaznike pješake ali i automobile. Hvala!
  0  0

Ostavite komentar

*

code