ZAŠTO I KAKO POVOLJNIJE DO ELEKTRONSKE PRIJAVE BORAVKA GOSTIJU?

ZAŠTO I KAKO POVOLJNIJE DO ELEKTRONSKE PRIJAVE BORAVKA GOSTIJU?

389
0
Podijeli

U Crnoj Gori donešen je Zakon o elektronskom potpisu što je bukvalno potpis na nekom formalnom dokumentu kada neko lice želi da pristupi sajtovima državnih organa.

Pošta Crne Gore ovlašćena je da izdaje digitalne sertifikate tzv “tokene” u ime i za račun drugih, koji koštaju 110 eura. Ti sertifikati najviše su do sada korišćeni prilikom pristupa sajtu Poreske uprave, kaže za Radio Jadran direktor hercegnovske Pošte, Slobodan Samardžić.
On objašnjava da se sada pojavila mogućnost da se tim “tokenima” pristupi i MUP-u gdje se obavlja prijava boravka.
“Pošta je razvila poseban sertifikat koji je namjenski određen za pristup sajtu MUP-a koji se izdava na CD-u, a košta 30 eura. Problem sa ovim sertifikatom od 110 eura je što se izdaju na posebnom mediju, sličnom fleš memoriji, a sa tim tokenom može se pristupiti sa bilo kog računara, jer on garantuje da je to lice koje pristupa ovlašćeno, ima svoj potpis za pristup. Kod drugog sertifikata koji se izdaje na CD-u, ta mogućnost ne postoji, jer se taj uređaj, odnosno ti podaci sertifikatni instaliraju na računaru”, kaže Samardžić.
To znači da ukoliko se računar pokvari i strada disk ili slično, sve to utiče i na status sertifikata, koji je naravno obnovljiv. Tim sertifikatom obezbjeđuje se pristup sajtu MUP-a kako bi se obavila prijava boravka gostiju.
Suštinska razlika između skupljeg i jeftinijeg “tokena” je u tome što skuplja varijanta obezbjeđuje pristup drugim sajtovima državnih organa, a ujedno se može pristupiti sa različitih kompjutera ili lap-topova. Druga varijanta je ograničena zato je i jeftinija i dozvoljava samo pristup sajtu MUP-a, gdje se obavlja prijava gostiju, a pristup sajtu dozvoljen je samo sa kompjutera u kojem je instaliran.

Picerija i restoran

GDJE SE MOŽE DOBITi VIŠE INFORMACIJA?

Dovoljno je da građani pristupe sajtu Pošte Crne Gore – www.posta.cg.me gdje se nalaze kompletni podaci sa pravilnikom i procedurom. Pravo dobijanja sertifikata se ostvaruje samo preko Pošte Herceg Novi. “Dovoljno je da građani dođu, traže kontrolora i podnesu zahtjev uz uplatu od 30 eura. Uz zahtjev mora se dostaviti ovjerena fotokopija nekog akta o pravu na izdavanje prostora i fotokopija lične karte”, pojašnjava Samardžić.

KOLIKO TRAJE IZDAVANJE SERTIFIKATA?

Prema pravilniku koji je usvojen, optimalni period za izdavanje sertifikata je 15 dana. Imajući u vidu da je u toku veliko interesovanje građana da obezbijede sertifikovane potpise i tako obavljaju prijavu boravka i od kuće, taj rok je smanjen na 5 dana, nakon koliko poštar obavlja isporuku.
Pošta Crne Gore odgovorna je samo za sertifikat, odnosno elektronski potpis, i potpuno odgovorna za token – odnosno taj skuplji sertifikat. Manja je odgovornost Pošte kad je riječ o CD-u jer potpis prati stanje računara koje ne mora da bude dobro i tu Pošta ne snosi odgovornost – objašnjaba Slobodan Samardžić.
Takođe, pristup sajtu MUP-a nije ingerencija Pošte Crne Gore kategoričan je Samardžić, dodajući da za eventualne probleme građani treba da se obrate informativnom centru MUP-a.
Bitno je istaći i da građani koji dobiju sertifikat u formatu CD, dobijaju i određeni e-mail na kome su upustva o instalaciji i pristupu sajtu MUP-a. Ukoliko građani ne mogu sami da obave instalaciju, na sajtu Pošte Crne Gore data su 4 broja telefona na koji se mogu obratiti za pomoć.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code