Zašto noću krište galebovi, jesu li izgubili stanište na Mamuli?

Zašto noću krište galebovi, jesu li izgubili stanište na Mamuli?

16
Podijeli

U Herceg Novom je u posljednje vrijeme primjetno čudno ponašanje galebova. Svaku noć iza ponoći mogu se čuti kako lete iznad grada u jatima i krište, skreće pažnju jedna naša zabrinuta čitatljeka. Tragom njenih sumnji da su bijeli stanovnici ovog podneblja uznemireni, jer su izgubli stanište na Mamuli, ornitolog u Centru za zaštitu ptica, Bojan Zeković smatra da takav aspekt ne smije biti isključen. To, međutim, u kompanii OHM Mamula Montengro, koja je zakupac Mamule, odlučno demantuju.

– Potpuno je vidiljivo i jasno da na obali ostaje jako malo prostora za prirodu i da je pritisak izgradnje sve veći. Ako se tome doda i nedostatak planiranja, posljedice su logičan slijed. U centru Nikšića je takođe prisutan veći broj galebova, takođe aktivnih noću. Oni gnijezde na ravnim krovovima zgrada iz doba socijalizma. Inače, je u Nikšiću veći broj galebova, takođe sinjeg. Jedan od razloga su jezera, a drugi i jako bitniji su zapravo smetlišta, koja su jako česta u ovoj opštini, kao i jedna od većih deponija u zemlji. Dakle galebovi, kao i vrane, izvlače veliku korist u situacijama kada je pitanje smeća neuređeno – objašnjava Zeković.

Picerija i restoran

Svaki gubitak staništa je loš, za bilo koju vrstu i njihove popoulacije. To je danas jedan od najvećih problema koji prijete nestanku nekih vrsta, koje za sada još nisu zvanično ugrožene, ali imaju trend opadanja populacije što će ih uskoro dovesti u nezavidan položaj, a i čovjeka zajedno sa njima, tvrdi Zeković.

Po njegovim riječima nije poznato koliko je galebova naseljavalo ostrvo na ulazu u Boku, ali je poznatno da je Mamulu naseljavala populacija sinjeg galeba, koja je brojnija kod nas, ali nije česta gnjezdarica. Posljednje procjene koje su ušle u zvanični dokument “Birds in Europe 3” govore da na prostoru Crne Gore gnijezdi 70 do 100 parova.

Zeković objašnjava da su galebovi aktivni noću, jer je sada je period kada galebovi imaju mlade, što ih čini dosta opreznijim. To su, takođe, ptice koje gnijezde u manjim ili većim kolonijama koje funkcionušu po sistemu koletkiva i time svaka ptica učestvuje u alamrmiranju u slučaju neke opasnosti. S obzirom da su sada u urabnim sredinama, gdje je uvijek prisutna neka ljudska aktivnost, buka, kretanje tako su i oni uvijek na oprezu.

– Galeb je po prirodi oportunistička vrsta, jedna od onih koja se navikla na čovjeka i uklopila u ambijente koje čovjek stvara što je čini dosta fleksibilnom i snalažljivom. Naravno, neke situacije nije sposobna da preživi, kao što je slučaj trovanja koji je za svaku osudu, bilo da razmišljamo etički ili da čitamo zakon – navodi on.

Galebovi i dalje naseljavaju Mamulu

Nije tačno da na Lastavici više nema galebova kaže za Radio Jadran PR savjetnica kompanije OHM Mamula Montenegro, Dragana Bećirović. Jedan od razloga da kompanija OHM Mamula Crna Gora zatvori ostrvo za posjetioce, pored pripremnih radova i sondiranja, jeste da se zaštite ljudi, jer kompanija odgovara za lokaciju, objašnjava ona:

– Galebovi se i dalje gnijezde na ostrvu i ima ih jako veliki broji. Niti jedno gnijezdo mi nismo ni pomjerili, niti uklonili. Svi koji su uključeni u bilo koji posao i na ostrvu dobili su precizne instrukcije da paze na gnijezda koja se nalaze čak i na pristaništu. Oni su se uspješno izgnijezdili i podigli mlade – navodi Bećirović.

Ona je objasnila da će svi ti mladunci uskoro napustiti ostrvo, već u avgustu oni odlaze, jer im je takav životni ciklus.
Stroga pravila nalažu da na ostrvu niko ne smije boraviti bez zaštitnog šljema, jer su galebovi dok se gnijezde zaštitnički nastrojeni, pa znaju i da se okome na neželjene posjetioce, objašnjava Bećirović i dodaje da je „notorna neistina“ da su galebovi na Mamuli izgubili stanište.

Projekat u fazi pripremnih radova

Mamula je zatvorena za posjetioce krajem aprila. U toku su pripremni radovi i sondiranje terena. Bećirović objašnjava da je projekat rekonstrukcije tvrđave „reverzibilan“, odnosno, sve što bude napravljeno, vrlo lako i jednostavno može da se vrati u prvobitno stanje.

– Svi restorani, apartmani, sve što bude napravljeno, može da se demontira i ukloni, i da tvrđava ostane kakva je bila – navodi Bećirović.

Iz kompanije je više puta saopšteno da će obnova tvrđave biti izvedena u skladu sa svjetskim standardima konzervacije i restauracije kako bi se obezbijedilo maksimalno očuvanje njene autentične arhitekture i integriteta.
Period zakupa je 49 godina, pri čemu zakupac ne može steći pravo svojine.

Investiciona obaveza zakupca od 15 miliona podarazumijeva izgradnju rizorta u skladu sa projektnom dokumentacijom, kao i vraćanje lokacije i rizorta zakupodavcu po isteku perioda zakupa.

16 Komentari

 1. Molom vas istrazite kakva je ono deponija osvanula kod Arze. Vjerovatno je more izbacilo smece ali valjda imaju neke sluzbe koje ce doci to da pokupe?

  12
 2. Čovekova okolina je ugrožena, ali ne od nekih vanzemaljaca, nego od samog čoveka. Taj nerećni čovekov nagon za bogaćenjem i profitom vodi čitav svijet u propast. Svakog dana smo svjedoci odgovora prirode za nebrigu prema njoj, a ona odgovara požarima, poplavama, novim bolestima i ko zna čime koš. To što se ptice-galebovi nenormalno ponašaju je sigurno posljedica ugrožavanja njihovog PRIRODNOG STANIŠTA. Pitam se šta će to Herceg Novi specijalno dobiti od nekakvog turističkog objekta na Mamuli, sem što će neki tajkun puniti svoje džepove. Ne bi me čidilo da jednog dana ne napadnete Španjolu, Forte Mare i Kanli kulu i na njima napravite kafiće i sobe za izdavanje. Mamulu je trebala opština da zadrži pod svoju kapu, da je malo uredi i prikaže turistima, isto tako, kao što prikazuje ostale tri tvrđave. Često se pitam gdje su ti novljani i zašto dozvoljavaju da se sve pretvori u kvadratne metre za izdavanje i spavanje.

  25
 3. Galebovi su aktivni i noću, jer je grad intenzivno osvijetljen, buka je sa svih strana, naroda ima na obali i na moru u toku 24 sata, pa su nesretne ptice pobrkali dan i noć.
  Nemaju mira, jer im mi ne damo da počinu.

  30
  4
 4. galebovi su agresivni samo u maju. A po vasoj logici, sta kao necete ih istrijebit nego cete gostima davat sljemove jel? To vam je prica

  21
  6
 5. Priroda krišti i vapi za tim da je ostavimo na miru sa betončinama ,apartmančinama i megalomanskim nazovi projektima…. U suštini ,priroda kada bude htjela izbrisaće nas…a ako ovako nastavimo to i zaslužujemo . Trenutno smo ubjedljivo najgora vrsta na planeti ,najveći zlotvori i najveći glupanderi. Koliko smo samo glupa vrsta , govori podatak da smo izmislili novac te da za njega kupujemo sve ono što priroda stvara. Kupujemo i ono čime uništavamo istu tu prirodu koja stvara. Kupujemo i ono što uništava našu vrstu… Navodno smo na najvećem stupnju inteligencije od svih vrsta na planeti , ali mišljenja sam da nam je percepcija pogrešna . Niti jedna druga vrsta na planeti ne uzima drogu da se sa njom ubija i uništava , niti jedna druga vrsta ne ide okolo i diže u vazduh svoje jedinke , niti jedna druga vrsta nema tajkune i političke lopovčine…itd Prema tome , pokojna inteligencija čovječanstva , ako uskoro ne vaskrsne odosmo mi

  31
  2
 6. Zato što Simonida Kordić prima platu a ne dolazi na posao
  Zato što Trotoar u Igalu pušten, rasvjeta radila jedan dan
  Zato što I <3 Igalo Klupa stoji ispred predivnog pogleda na srušeni Tamaris
  Zato što Bolnica hoće da štrajkuje
  Zato što Gradska čistoća renta kamion iz Plužina koji curi
  Zato što folkoteka na otvorenom na sred mora
  Zato što stepenice na mojdeškom putu
  Zato što kolektor pušta
  Zato što kolektor nije
  Zato što fabrika za preradu otpadnih voda smrdi
  Zato što mjesec dana nakon pijavice i nije popravljeno sve
  Zato što rupa na rupu na magistrali
  Zato što projekat popravke puta izmedju dva prelaza nije
  Zato što nove ploče na šetalištu klepeću
  Zato što kod Citadele i dalje smrdi kanalizacija
  Zato što voda iz regionalnog vodovoda preskupa
  Zato što do do tunela pop od tunela turbo folk
  Zato što svaki kvadrat plaže ležaljka
  Zato što pučke svečanosti
  Zato što automobil na šetalištu, i motor i kamion
  Zato što predsjednik opštine ima doktorat a nema kohones da ustane sa sjedišta koje ne zaslužuje
  Zato što podpredsjednik opštine ima zadnje sjedište iz školskog autobusa za Tivat i kohones da pojma nema na mjestu u opštini gdje sjedi
  Zato što TO HN ima 100% prekobrojnih i 99% neradnih
  Zato što 2001. godine na popisu imasmo 36.036 a 2011. godine 31.000 ljudi

  Moj galebeeee

  82
  2
 7. Ne vjerujem kapitalistima, ovo je klasična PR priča. Siguran sam da nece dozvolit da u elitnom hotelu galebovi lete okolo, kriste i bacaju izmet po cijelom hotelu tako da ova priča o tome da ih nisu i nece dirat pada u vodu. Druga stvar, Mamula je bila puna zečeva i njih su sigurno pobili jer nema šanse da na prostoru elitnog hotela dozvole koloniju zečeva koja se, znamo svi kako, razmnožava i brzo širi. Ako su makli zečeve, “završiće” i galebove bez problema. Siguran sam da su već preduzeli korake. Zamislite nekog debelog tajkuna koji ulaže debele pare u hotel i on da pazi na galebove? Nema šanse…

  28
  4

Ostavite komentar

*

code