Početna Društvo Zašto “Valgo” još ne odvozi grit iz Brodogradilišta?

Zašto “Valgo” još ne odvozi grit iz Brodogradilišta?

18

Iako je krajem oktobra iz Jadranskog Brodogradilišta Bijela trebalo da isplovi prvi brod sa kontaminiranim otpadom za Sevilju, to se nije desilo, jer francuska kompanija Valgo još, između ostalog, nije odlučila na koji će način grit biti deponovan na brod, saznaje nezvanično Radio Jadran.

Postoji nekoliko opcija, a jedna od njih je da ovaj otpad od pjeskarenja brodova bude „pakovan“ u vrećama.

Picerija i restoran

Ipak, Valgo svakodnevno sprovodi aktivnosti na terenu koje prethode ovom velikom poslu za kojeg su pripreme krenule od sredine avgusta. Angažovano je i sedam bivših radnika Brodogradilišta, sa kojima je potpisan ugovor. Francuzi, kako saznajemo, namjeravaju da uposle još bivših radnika Brodogradilišta, naravno, ukoliko oni to prihvate.

Preciznije informacije o ovom poslu trebalo bi da budu poznate 9. novembra, za kada je u Upravnoj zgradi Borodogradilišta predviđena press konferencija, na kojoj će se obratiti predstavnici kompanije Valgo i ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović. Konferencija je, kako saznajemo, najavljena za 11 h.

Inače, rezultati dodatnih analiza i remedijacionih kriterijuma postavljenih u zoni Brodogradilišta Bijela na kojoj je predviđena sanacija u okviru projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje”, utvrđeno je 7 dodatnih potencijalnih lokacija za sprovođenje mjera sanacije, odnosno remedijacije tla. Vlada je usvojila Infirmaciju o sprovođenju istraživanja preostalog neispitanog kopnenog dijela i akvatorijuma koncesionog područja JBB i saglasna je da ispitivanja sprovede budući koncesionar brodogradilišne luke, konzorcijum Damen-Porto Montenegro, u iznosu od 126,9 hiljada eura, bez PDV-a,

Ovaj iznos konzorcijumu bi trebalo nadoknaditi umanjenjem koncesione naknade, a iznos od 59.999,06 € (sa PDV-om) za usluge koje će prilikom istraživanja pružiti DOO CETI, neophodno je prenijeti sa računa Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Riječ je o sljedećim “zagađenim” lokacijama: stanici za zauljani otpad “Hemosan”, dijelu hale brodogradnje – brodograđevni prostor, dva dijela remontne hale, dva dijela radioničke hale, posebnom dijelu brodogradnje-nadstrešnici, površini ispred poslovnog prostora brodogradnje i prostoru ispred pomoćnog starog skladišta brodogradnje.

Glavnim projektom remedijacije tla u Brodogradilištu, predviđeno tretiranje 64 hiljade tona grita, sanacija i odvoz kontaminiranog zemljišta, kao i tretman novog, neopasnog grita. Iz Brodogradilišta neće biti odneseno oko 23 hiljade tona tzv. neopasnog grita, koji će biti tretiran u Bijeloj. Ovaj posao povjeren je francuskoj kompaniji Valgo, vrijedan je 20 miliona eura, a trebalo bi da bude okončan 2020. god.

Remedijacija tla u Brodogradilištu jedan je od prioritetnih zadataka saniranja 5 ekoloških crnih tačaka u Crnoj Gori. Za taj posao Svjetska banka opredijelila je 50 miliona eura.

18 Komentari

 1. Nijesu našli akreditovanog primaoca u Sevilju koji će izdati potvrde da je grit iskrcan na destinaciju, a po navici će biti izbačen u more. E sad, da li u Jadran ili Mediteran, to ipak ostaje da se gata.

  25
  4
 2. Jeli idje ista ostalo u toj firmi da nije zagadjeno, kontaminirano, zatrovano, tu je radilo na stotine ljudi desetine godina i niko ni zuba da zabjeli, sada treba dati na desetine miliona € da bi se to , i ako uopste moze, dovelo barem donekle u pristojno stanje, krivca za to nema, ili bolje receno, ne smije ga se imenovati.

  17
  2
 3. Ko to pota Robovlasnici..koji su prodali cijele fabrike i pogone da bi ponositi narod svezali u lance!!
  Da svi rade u Turizmu kao sluge !!
  To je realnost od Ulcinja do Igala..svi da budu sluge u Turizmu i da glasaju gospodare…
  Svi su u Crnoj Gori mogli da zive extra bogato jer veliki potencijali su bili a mala populacija..
  Zlocinci su iskoristili glupost i dobrotu naroda i zarobili narod bez metka..
  I svi stanovnici su sluzincad nekome…
  Nema smijeha osim podsmijeha?!
  Ubacena je klica razdora u plemenima..
  Svaka familija ima slugu glavnu koja ih kontrolise da budu sluge Velika promjena to moze ublaziti ali lijeka nema..

  41
  7
  • Aj ne lupaj….Turizam.je Crnoj Gori prvi put u njenoj istoriji omogućio da valorizuje njene prirodne ljepote. To nema nikakve veze sa politikom. Mi ne mozemo biti konkurntni u industriji sa ovim resursima i raspoloženjem naroda da radi…opet ponavljam…to nije politika, vec ekonomska stvarnost…

   6
   20
    • The 20 destinations most reliant on tourism
     Maldives – 39.6% of GDP
     British Virgin Islands – 35.4%
     Macau – 29.3%
     Aruba – 28.1%
     Seychelles – 26.4%
     Curaçao – 23.4%
     Anguilla – 21.1%
     Bahamas – 19%
     Vanuatu – 18.2%
     Cape Verde – 17.8%
     St Lucia – 15%
     Belize – 15%
     Fiji – 14.4%
     Malta – 14.2%
     Cambodia – 14.1%
     US Virgin Islands – 13.3%
     Antigua and Barbuda – 13%
     Barbados – 13%
     Dominica – 12.4%
     Montenegro – 11%

     1
     3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code