Zašto zeleni otpad iz Herceg Novog još ne stiže do kompostane u...

Zašto zeleni otpad iz Herceg Novog još ne stiže do kompostane u Kotoru?

1665
5
Podijeli

otvaranje Kompostane 280316Ogromne količine zelenog otpada, sa oko 300 hiljada kvadrata javnih površina i 270 km uz putni pojas, u Herceg Novom, srećom, više se  ne spaljuju u Sutorini. Ali i ne odvoze, kako se to očekivalo, u Kotor, na preradu u novoizgrađenu kompostanu za tri bokeljske opštine i Budvu. Projekat “Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada”, vrijedan  443.000 eura, finansirala je Delegacija Evropske unije sa 71 posto, Ministarstvo finansija 18, a komunalna preduzeća četiri opštine sa 11 odsto.

Oreazno i okošeno zelenilo u Herceg Novom  se i dalje odvozi prvo na deponiju u Sutorinu. Tu se sakuplja po nekoliko mjeseci, a onda ga većim kamionima iz JKS odvoze na Dugunju, u skladište Čistoće ili na druga skladišta koje imaju privatne firme. Transport na druge deponije dosta košta, a pri tom predstavlja loše rješenje upravljanja zelenim otpadom.

Picerija i restoran

kosenje zelenih povrsina 130516 1Da bi se zeleni otpad transportovao i prerađivao u postrojenju, koje je u martu otvoreno, u Kotoru, neophodna je nabavka biodrobilice. Već tri godine se o tome priča, ali nikako da se “namaknu” sredstva iz budžeta od 35 hiljada eura.

Biodrobilica bi donijela višestruku korist i uštede. U Stambeno komunalnom preduzeću kažu da imaju čvrsta obećanja u lokalnoj upravi da će tokom septembra obezbijediti sredstva. U tom slučaju, biće postavljeno i nekoliko kontejnera za skladištenje zelenila. Iz njih bi se otpad transportovao do biodrobilice, mljeo i takav odvozio u Kotor i prerađivao u kompost, za prehranu zemljišta.

Zeleni otpad  mogao bi i nesamljeven do Kotora, ali onda bi trebalo svakodnevno uputiti  šest kamiona do kompostane, umjesto jednog sa samljevenim zelenilom. U JKS su izračunali da svake godine zbog neodgovarajućeg upravljanja zelenim otpadom upravo troše neophodna sredstva od 35 hiljada eura za biodrobilicu.

5 Komentari

 1. …sjetili smo se ekonomičnije stvari,pa mi i nemamo zelenoga otpada,jer sam trune pored pokošenih puteva….šredimo radnu snagu,odvoz i ostale troškove za preradu.
  0  0
 2. @mimoza
  Da te ja malo upoznam ! svi kamioni cistoce su donacija Norveske ! drzava je svim gradovima u CG kupila dva specijalna vozila – Smecare osim herceg novom jer je tad na vlasti bila opozicija (samo zbog toga ) pa je tako andrijevica i gusinje dobili po dva vozila iako nemaju potrebu za tim.
  drugo mozda se sjecas malog kamiona koji je isao setalistem , vec dve godine stoji popravljen u pg nemaju okle da plate popravku !!! a da ne pricam koliko se duguje radnicima … pozz
  0  0
 3. Odgovor onome ko pita:narod neće.Ne volimo mi propise,mi strašno volimo sivu boju i lagodni život,a nered nam ne smeta,samo da smo zadovoljni vjerom i simbolima i da nas niko ne dira.Neće niko o otpadu da misli, jer je nezadovoljan ovim platama,a mora se pažljivo sa ljudima da se ko ne naljuti pred izbore.
  0  0
 4. nijesu u stanju ni smecaru da okrpe,nego ispod nje toci po ulicama i setalistu, cijeli grad nam smrdi.Daleko smo mi od kompostane i biodrobilice
  0  0
 5. 35.000 eur??? To grad ne moze da kupi?!! Strasno i nevjerovatno! 2,7 miliona dali su za osvjetljenje,a ovo ne mogu.!!!!!!1????????Eto,nema Skala,nema regate,ne daju za djeciji festival,pa gdje su onda pare?
  0  0

Ostavite komentar

*

code