ZASVJETLIO PARK BIVŠEG HOTELA „BOKA“

ZASVJETLIO PARK BIVŠEG HOTELA „BOKA“

327
0
Podijeli

Koncertom Mjesne muzike Đenovići i klape „Stari kapetan” povodom Dana državnosti otvoren je obnovljeni park bivšeg hotela „Boka”.

Oba ansambla su na momente repertoarom probudili uspomene starijih Novljana koji pamte nekadašnje hotelsko zdanje „Boku” i plesne noći na podijumu pod glicinijom. Bilo je to vrijeme kada je u parku bilo preko 200 biljnih i rijetkih vrsta, pa nije bez razloga nazavn i botaničkim vrtom Jadrana.
Načelnik službe za zajedničke poslove i informacione sisteme opštine Herceg Novi, Siniša Ćurčija kaže da žele da vrate izgled i namjenu parka kao što je to bilo 70-ih godina prošlog vijeka:
– Ovo je tek početak sređivanja i prva faza u kojoj smo ga samo malo umili, ali do septembra ćemo postaviti dječiji parkovski mobilijar. Detaljno ćemo rekonstruisati i fontanu. Najbitnije je da je sačuvano dosta biljaka, ali planiramo da zasadimo još neke koje su ranije bile aktuelne – kaže Ćurčija.
Sa uloženih 3000 eura, postavljene su nove klupe, uklonjena tri dotrajala objekta iz parka, sređena odrina sa glicinijom, rasvjeta… U dogovoru sa JUK “Herceg festom” u narednom periodu u parku Boke biće organizovane kulturno umjetničke manifestacije, jer je i po tome bio poznat.
Hotel “Boka” izgrađen je početkom 20. vijeka, a najviše je stradao u zemljotresu 1979. godine. Oštećeni hotel je srušen i počelo je i stalno propadanje parka, koji se pretvorio i u ruglo grada, za razliku od vremena kada je njime upravljala brižno HTP Boka i njeni baštovani, poput pok. Jova Vukovića, koji su njegovali biljke kao djecu. No, pojavljuju se nasljednici, jer je park ustvari nacionalizovan i dat na upravljanje HTP „Boki” , a onda i „Vektra Boki” danas u stečaju.
– Nismo mogli da čekamo da se riješe odnosi sa bivšim vlasnicima, odnosno nasljedncima o vraćanju parka. Ovo je centar grada, uradili smo ovo uz veliki entuzijazam i nastavićemo da ga uređujemo. Osim toga slavimo i Dan državnosti, dan na koji u posljednjih 14 godina mnogi u Hreceg Novom nisu mnogo obraćali pažnju. Taj najveći datum iz crnogorske istorije moramo dostajnstveno obilježiti – kazao je Ćurčija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code