Zatvoren drugi krug prijava pripravnika: U Boki još 25 visokoškolaca odabralo poslodavca

Zatvoren drugi krug prijava pripravnika: U Boki još 25 visokoškolaca odabralo poslodavca

0
Podijeli

Nakon drugog kruga prijavljivanja visokoškolaca za program stručnog osposobljavanja, 25 visokoškolaca na nivou Boke dobilo je poslodavce elektronskim uparivanjem, kazali su Radiju Jadran u Birou rada Herceg Novi.

Od toga, najveći broj biće zaposlen u tivatskoj opštini – njih 14, Herceg Novom 8, a u Kotoru 3.

Picerija i restoran

To znači da će nakon dva kruga prijavljivanja, ukupno 267 visokoškolaca od 15. januara sljedeće godine biti zaposleno na devet mjeseci. Odnosno, u Herceg Novom će biti uposlen 121, Kotoru 78 a u Tivtu 68 visokoškolaca.

Iz Biroa rada ranije su kazali da su 72 poslodavca privatnog sektora iz Herceg Novog oglasila potrebu za 205 visokoškolaca, u Kotoru njih 57 oglasilo je potrebu za 153 visokoškolca, a u Tivtu su 42 poslodavca tražila 112 visokoškolaca.

Područje rada za koje je tražen najveći broj visokoškolaca su ekonomija i društvene djelatnosti.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da je nakon drugog kruga još 86 diplomiranih visokoškolaca dobilo poslodavca, 190 visokoškolaca ostalo je bez poslodavca, usljed nekompatibilnosti potreba korisnika i tražnje poslodavaca.

„Oni su u drugom krugu imali priliku da biraju neka od preostalih sedam hiljada slobodnih mjesta“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da se Program stručnog osposobljavanja organizuje šesti put, te da je ove godine oglašeno 10.029 slobodnih mjesta, od čega 60 odsto iz privatnog, a 40 odsto iz javnog sektora.

„Za učešće u Programu prijavilo se 3.241 visokoškolac, a njih 3.055 ostvarilo je pravo da se stručno osposobljava tokom sljedeće godine. Jedini kriterijum za povezivanje kandidata sa poslodavcima bio je prosječna ocjena“, kazali su iz tog resora.

Kako su naveli, korisnici Programa potpisaće ugovore sa poslodavacima do 15. januara, kada će i početi realizacija Programa u trajanju od devet mjeseci.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code