Zaustaviti bolest “Paunovo oko” u maslinjacima

Zaustaviti bolest “Paunovo oko” u maslinjacima

0
Podijeli

Vremenski uslovi tokom prvog dijela zime na primorju, uz povećanu temperaturu i obilniju kišu, bili su pogodno tlo za razvoj i infekciju maslina tzv. paunovim okom (Spilocea oleagina). Stoga su početkom februara iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno Biotehničkog fakulteta u Podgorici, apelovali da maslinari zaštite stabla.

Za sada, u bokeškim maslinjacima nijesu zabilježene veće štete po rod, iako je ova infekcija skoro stalno prisutna, priča za Radio Jadran savjetnica u Službi za biljnu proizvodnju, Mileva Marić.

Picerija i restoran

Paunovo oko smatra se najznačajnijom bolešću masline u Crnoj Gori, a pogotovo je opasna po sortu žuticu. Infekcija se manifestuje u obliku krugova tj okruglih pjega na listovima koje liče na paunovo perje, mada mogu biti napadnuti i drugi djelovi biljke. U maslinjacima koji se održavaju, infekcija je smanjena na razumnu mjeru, navodi Marićka.

– Kod paunovog oka imaju dva maksimuma, tj. godišnja perioda, kad je infekcija najjača, a to su jesen i proljeće kada ima kiše, budući da je za njegov razvoj potrebna vlažnost. Infekcije koje se dese u jesen, ne vide se u tom periodu, tek na proljeće. Inače, tokom zime i ljeta infekcija nema jer je vlažnost smanjena – pojasnila je Marić.

Posljedice infekcije paunovog oka su opadanje lišća, lošiji prinos, kvalitet maslinovog ulja i iznurivanje biljke. Tretiranje stabala prskanjem preparatima na bazi bakra preporučuje se u nakon berbe i rezidbe. Na taj način dezinfikuje se “rana” od rezidbe i obavlja preventivna zaštita od uzročnika raka masline, fitopatogene bakterije, (Pseudomonas syringe pv.savastanoi).

Takozvanim “plavim kupanjem” mora biti “prekriveno” čitavo stablo kako bi tretman imao efekta jer simptomi su na listu, a ponekad i na plodu. Nakon tretmana sa bakrom, može doći do opadanja lista. To znači da je već bio u procesu infekcije i to je normalna reakcija.

– Tretmani se moraju preventivno izvoditi, jer kad zaraza uhvati biljku tu je veoma teško nešto uraditi. Može se preduzeti nešto, da bi se zaštitio budući prinos, jer patogen je prisutan u svakom maslinjaku, samo čeka pogodan momenat da se aktivira – zaključila je Marić.

Tretiranja se mogu uraditi bakarnim preparatima na bazi: bakarnog oksida (Nordox 75 WG), bakarnog hidroksida – Cuprablau Z, Kocide DF, bakarnog hidroksida-Ca-hlorid kompleksa, Cuprablau Z ultra… Osim bakarnih preparata tretiranje se može obaviti i nekim od preparata: Difcor, Stroby WG, Nativo WG.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code