ZAUSTAVITI KORUPCIJU U OPŠTINAMA I DONIJETI PLANOVE JAVNOG INTEGRITETA

ZAUSTAVITI KORUPCIJU U OPŠTINAMA I DONIJETI PLANOVE JAVNOG INTEGRITETA

79
0
Podijeli

Nakon usvajanja Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, lokalne samouprave bi trebalo da donesu planove javnog integriteta po kome bi trebalo da se ponašaju svi službenici i namještenici u opštinama, kazala je potpredsjednica opštine Herceg Novi dr Tamara Vujović, nakon dvodnevne regionalne konferencije o javnom integritetu na lokalnom nivou u Budvi.

– Cilj je da sve što se dešava u lokalnoj samoupravi bude transparentno i da sve informacije budu dostupne građanima. Javni službenik mora da bude dostojanstven i etičan u radu. To je preduslov da ne dođe do situacija za korupciju koja je posljedica, a ne uzrok. Na taj način se postiže i povećanje povjerenja građana u gradsku upravu -ističe Vujovićka.
Preporuke konferencije, koju su organizovali Misija OEBS-a u Crnoj Gori, Savjet Evrope i OEBS/ODIHR, u saradnji sa Kancelarijom koordinatora OEBS-a za ekonomske i poslove zaštite životne sredine, biće smjernice kako da lokalne samouprave što bolje naprave planove javnog integriteta i kako da ih što uspješnije sprovode.
O regionalnim iskustvima promovisanja javnog integriteta i jačanja etike i transparentnosti u lokalnoj samoupravi i pristupima Savjeta Evrope i OEBS-a jačanjima transparentnosti i etike govorili su međunarodni eksperti.
Predstavnici lokalnih samouprava i NVO iz Hrvatske, Albanije, Srbije, Makedonije i Crne Gore govorili su o primjerima dobre prakse iz svojih sredina i izazovima u jačanju transparentnosti i etike na nivou opština, učešću građana i ulozi civilnog društva u promovisanju transparentnosti i javne etike.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code