ZAUSTAVITI NESTAJANJE TRADICIONALNOG GRADITELJSKOG NASLJEĐA

ZAUSTAVITI NESTAJANJE TRADICIONALNOG GRADITELJSKOG NASLJEĐA

159
0
Podijeli

Izložba fotografija “Čovjek i kamen”, sa motivima tradicionalne ruralne gradnje hercegnovskog zaleđa, kratki dokumentarni film o našem graditeljskom nasljeđu i panel diskusija, biće upriličeni večeras u Dvorani Park, u 21 h.

O ruralnom nasljeđu zaleđa Herceg Novog, zaštiti, očuvanju, valorizaciji govoriće sekretar za prostoprno planiranje Mladen Kadić, dipl. arh. Željko Starčević iz PK “Subra”, v.d. direktorka TO Herceg Novi, Bojana Blagojević i arh. Vuk Čvoro iz NVO “Sinergija”.
Fotografije koje će posjetioci moći da vide nastale su na radionicama gradnje u tradicionalnoj tehnici “na suvo”, koje su u dva navrata iz PK Subra organizovali na Orjenu tokom ovoga ljeta. One su osim edukacije i ostvarenog učinka na terenu, pokrenule interesovanje šire zajednice na temu očuvanja baštine, uključujući ustanovu kulture Herceg fest, Turističku organizaciju Herceg Novi, Sekretarijet za prostorno planiranje i NVO Sinergija. Stoga večerašnji događaj treba da rezultira i prvim konkretnim akcijama u zaštiti i valorizaciji ruralnog zaleđa Herceg Novog, jer kamen i kamena gradnja ubrzano nestaju iz naših urbanih, ali i iz ruralnih sredina, iako predstavljaju sponu sa hiljadugodišnjom istorijom i tradicijom mediteranskog kulturnog kruga.
Evidentno interesovanje EU za ovu tematiku takođe bi trebalo iskoristiti kroz dostpne predpristupne IPA fondove.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code