ZAVRŠAVA FEŠTA KAMELIJE

ZAVRŠAVA FEŠTA KAMELIJE

176
0
Podijeli

Na obali Stoliva danas, nakon više od mjesec, završava Fešta u čast cvijeta kamelije.

Pučka svečanost u čast ljupkom cvijetu intenzivne ružičaste boje biće prava prilika da se “razbije” aprilsko-jesenja fjaka, da se na jednom mjestu okupe ljubitelji fešti, uz ribu i vino i bokun dobre zabave.
Kako tradicija nalaže, ova manifestacija, završava “Kamelija trofijem” – programom u okviru kojeg se organizuje niz aktivnosti u stolivskom akvatoriju. Sve je počelo takmičenjem ribara još od 6.30 h, pa regatom i defile trkom veslača drvenim barkama.
Cilj “kamelija trofija” je da se drvene barke sačuvaju od zaborava, kao i da njihovi korisnici ovom prilikom razmijene iskustva u ribarenju i očuvanju drvenih barki, ističe predsjednik NVO “Kamelija”, koja je i organizator fešte, Romeo Mihović.
On je kazao našem radiju da je ovogodišnja manifestacija u potpunosti uspjela. Posebno su zadovoljni “Balom kamelija”, koji protekle dvije godine nije održan iz objektivnih okolnosti. “To je najuspješniji bal održan u posljednjih nekoliko godina, što je i ocjena svih posjetilaca” -hvali se Mihović.
Stolivski akvatorijum je poznat po dobrom riblovu, ali dobro je i što dolazi sve više ribara da razmijene iskustva u održavanju autohtonih drvenih baraka i svemu što se može učiniti da bi se drvene barke sačuvale, ističe Mihović.
Iako je vrijeme tokom prošle i u prvoj polovini ove godine bilo nestabilno, kamelija je rano počela da cvjeta, kad je bilo najpotrebnije za feštu, ukrašavala je stolivske đardine.
Fešta kamelije počela je 22. marta, a prvi cvijet kamelije u Boku donio je iz Japana jedan od bokeških pomoraca davne 1870. godine. Organizatori fešte su Udruženje “Kamelija” i Mjesna zajednica Stoliv, a pokrovitelj je Opština Kotor.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code