Završen 6. GATUS u Herceg Novom: Dragocjena iskustva za buduće turizmologe i...

Završen 6. GATUS u Herceg Novom: Dragocjena iskustva za buduće turizmologe i ugostitelje regiona

8
Podijeli

Preko 100 učenika iz 13 turističko-ugostiteljskih škola Jugoistočne Evrope, protekla tri dana u Herceg Novom, nadmetalo se sa njihovim mentorima, u pet disciplina. Takmičile su se po tri škole iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i jedna iz Bosne i Hercegovine. Ove godine nije bilo ekipa iz Makedonije. Najbolja škola u ukupnom plasmanu je Srednja šola za gostinstvo in turizem, Maribor.

U restoranu Hotela Plaža održano je takmičenje kulinara, gdje su učenici pripremali nacionalno jelo, po izboru, a potom i restoranski desert. Članovi žirija su bili: Ivanka Vujović, Milan Bukarica i Miloš Bulut. U pripremi nacionalnog jela, žiri je za najbolje proglasio učenike škola iz Maribora, Poreča, Osijeka i Nikšića, dok su kod pripreme restoranskog deserta najbolji su bili učenici iz Maribora, Bara i Poreča.

Picerija i restoran

Na terasi Gradske kafane održano je takmičenje učenika u disciplinama postavljenje svečanog stola i izradi barskog pića-koktela. Žiri u sastavu: Krsto Šubarić, Žarko Kojović i Nenad Vukojelić je imao težak zadatak i većina učenika je dobila zlatno priznanje. Najbolja u mješanju pića koktela, je bila učenica iz Osijeka, dok kod postavljanja svečanog stola učenici iz Maribora.


Đaci turističkih škola takmičili su se u Dvorani Park u disciplini: Prezentacija “Special Interest aranžman u vašem mjestu” za grupu . U foajeu su bili izloženi štandovi svih škola, a potom i održana prezentacija učenika. Žiri, Nikola Mračević, Rajko Perović i Pavle Obradović su za najbolje i osvojeno Zlatno priznanje proglasili učenike iz Novog mesta, Maribora, Vrnjačke Banje, Opatije i Herceg Novog.

– Svim učenicima i njihovim mentorima su na svečanoj večeri u restoranu Olimpija uručena sinoć priznanja, a za ukupnog pobjednika proglašena je škola iz Maribora. Na večeri je za organizatora sljedećeg Gatusa izvučena škola iz Beograda – kazao nam je profesor iz Srednje mješovite škole Ivan Goran Kovačić, u ime domaćina, Mario Šimić.

Utisci učesnika:

Živo je bilo u holu i Sali Dvorane Park juče, gdje su se srednjoškolci, budući turizmolozi, takmičali u prezentaciji specijalnog aranžmana, promovišući na štanodovima i na bini, ne samo škole odkale dolaze, već i gradove i države.

Marija Đaković iz Ugostiteljsko turističke škole iz Vrnjačke Banje kaže nam da predstavljaju specifian oblik turizma, glamping turizam, koji je hit u svijetu, a kod nas nije razvijen:

– Mi tursitički tehničari se takmičimo, ali nismo konkurencija, dobro je društvo i učimo jedni od drugih.

Učenica III razreda Ugostiteljsko-trgovinske-turističke škole iz Banja Luke, Nataša Čajić, priča da su kroz njihov aranžman pokušali da spoje moderno i tradicionalno .

– Takođe smo pokušali i da približimo znamenitosti i ljepote našeg grada. Imam utisak da je naš nastup dobro primljen, jer uložili smo dosta truda. Organizacija u Hreceg Novom je odlična.

Anđela Šiljegović iz hercegnovske Srednje tursitičke škole u Herceg Novom, ponosno predsvlja lijpo ukrašen štand Herceg Novog , sa školjkama i brodićima uz poruku “Zaronimo u dubine Boke”:

– Htjeli smo da kroz ronjenje predstavimo naš grad i Boku. Napravili smo trodnevni aranžman za turiste, a svakog dana da budu u drugom mjestu i da rone. Imali smo i razne igre.

Ula Gliha, iz Novog Mesta, sa Melisom i Dianom, ekipa je koja predstavila Dolenjsku:

– Naš kraj je cvička, vina i lljepotica Krka je tu, mali autentični objekti pokraj vinograda, u kojima želimo da započnemo turizam – objasnila je njihov turistički aranžaman.

U njihovoj Srednjoj školi za ugostiteljstvo i turizam je i počeo GATUS 2012. godine kroz druđenje, a sada je već prava manifestacija, koja povezuje mlade regiona.

A Opatija je nekada bila glavni centar za obuku kadrova u turizmu i ugostiteljstvu na Jadranu , a učenici Ugostiteljske škole Opatija nam tvrde da je tako i danas :

– Ima jako puno učenika koji se još zanimaju za turizam i jako su uspješni gdje god idu da rade. Imaju dobro obrazovanje i puno prakse. Prredstvili su smo se retro aranžmanom . To je manifestacija koja obilježava stoljeće, glazbom, modom, uređenjem i raznima aktivnostima. Naš aranžman podrazumijeva da je cijela Opatija u retro stilu, od odjeće do glazbe. Mladi njeguju danas taj stil – kazali su nam, Filip Cindrić, Marija Delić i Ela Kaltak.

Profesorka u Srednjoj turističkoj školi u Hreceg Novom, Ksenija Odalović za GATUS kaže da je osmišljen na inicijativu koleginice Slavice Šterk iz Novog Mesta:

– Mi koji smo rođeni u jugoslaviji znamo da sve ono što su Slovenci inicirali bilo je dobro. Tako da i ovo takmičenje ima zasita smisla, jer se susreću škole iz bivše Jugoslavije. Jedino Makedonije nije uspjela doći. Danas je sve više turista koji imaju posebne zahtjeve zato smo osmislili temu da bismo se svi mogli u tome naći. Djeca su pokazala maštovitost puno ideja, upoređuju i razmjenjuju znanje i vještine – kaže Odalović.

Škole učesnice 6. GATUS-a:

1. GRM Novo Mesto – Center biotehnike in turizma, Novo Mesto

2. JU srednja ekonomsko ugostiteljska škola, Nikšić

3. JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Bar

4. JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, Herceg Novi

5. Srednja gostinska in turistična šola, Radovljica

6. Srednja šola za gostinstvo in turizem, Maribor

7. Trgovinsko-ugostiteljska škola, Leskovac

8. Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića, Poreč

9. Ugostiteljska škola, Opatija

10. Ugostiteljsko turisticka skola, Beograd

11. Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola, Banja Luka

12. Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek

13. Ugotiteljsko-turistička škola sa domom učenika, Vrnjačka Banja

8 Komentari

 1. Ali ima veze sa druzenjem, prijateljstvom, medjusobnim upoznavanjem i zblizavanjem,razvijanjem ljubavi prema struci i zanimanju i mnogim drugim pravim vrijednostima…

  • Naravno strucnost.Ja sam bio na prvom i drugom Gatus takmicenju u Novom Mestu(slo)i u Opatiji predstavljno skolu,grad,drzavu kao jedina skola iz Crne Gore.Osvojili zlatna priznanja i predstavili nasa jela,uslugu i nasu turisticku organizaciju na najbolji moguci nacin.Dokaze o priznanjama imate u skoli.Politika u ovom slucaju nema veze kao sto vi mislite!!!Poz

   13
   3
    • sa onim sto skola raspolaze od inventara i uopste kakva nam je skola i ovo je uspjeh.Najveci uspjeh je uopste ucestvovati,a ako dodje jos neko priznanje to je jos jedan plus.Najbitnije je iskustvo djece da bi imali motiv za dalje.

     8
     1
     • Za ovo “takmičenje” platiš učešće, i svi dobiju priznanja. Ne mogu baš svi dobiti zlatna, ali i tu ima onih koji su više zlatni, manje zlatni, više srebrni, manje srebrni, više bronzani, manje bronzani :))) Tako je i sada bilo, nema to veze sa stručnošću i kvalitetom, a ni politikom.

      3
      2

Ostavite komentar

*

code