Završen elaborat o opravdanosti studije Ski centra Orjen

Završen elaborat o opravdanosti studije Ski centra Orjen

1253
3
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_hn_orjenska_lokvaUz podršku “Skijališta Srbije” pokenuta je izrada Studija Ski centra Orjen. Elaborat o opravdanosti ovog projekta, je završen.
Kako navode u Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog gradnja Ski centra je opravdana, s obzirom da postoji veliki potencijal koji je moguće valorizovati uz poštovanje prirodnog okruženja.
Sami geografski položaj garantuje mogućnost razvoja ljetnjeg i zimskog turizma, uz adekvatne sportske sadržaje. U to se nedavno uvjerio i stručni četvoročlani tim JP Skijališta Srbije, koji je obišao Orjen. Sa predstavnicima ove i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena ispitivali su mogućnosti realizacije ideje o izgradnji ski-centra u hercegnovskom dijelu masiva Orjena, na sjevernim i sjeverozapadnim padinama Borovika.
Obilaskom kompletnog terena – potencijalne lokacije skijališta, izvršena je analiza najboljeg rješenja trasa, žičare i ostale prateće opreme.
Inženjeri i urbanisti iz stručnog tima JP Skijališta Srbije ukazali su na mogućnosti valorizacije ovog područja i u ljetnjem dijelu godine, raznovrsnim sportsko-rekreativnim i zabavnim sadržajima, kao što su: suvi tobogani, bob na šinama, tereni za mini golf, avanturistički park, te adrenalinska staza za panoramsko spuštanje.
Takva ponuda omogućava odličnu posjećenost u periodu kada nema snijega, ko što je to slučaj i na Torniku i Staroj planini. Geografski položaj Orjena i blizina mora garantuju razvoj ljetnjeg i zimskog turizma, uz prateće sportske sadržaje, zato je prioritet izrada studije ski-centra Orjen, uz uvažavanje svih segmenata očuvanja i zaštite životne sredine.

3 Komentari

  1. Capitano, ne znaš da Orjen zbog specifične mikroklime ima najveće padavine u Evropi. Kad snijega nema u poznatim skijalištima koja su na mnogo većim visinama, na Orjenu ga ima. Svake zime sam gore vrlo često i redovna je pojava da sve do maja pa i dalje bude snijega. A slažem se sa Novljaninom da je diskutabilan razvoj ovakvih projekata na Orjenu s obzirom da će područje Orjena uskoro biti zaštićeno. I treba ga zaštititi.
    0    0
  2. Bas me briga za njihovu glupost,vjerujem da ih boli.Postavlja se pitanje,sta je placeno skijalistima srbije.Projekat osnivanja preduzeca za upravljanje zasticenim podrucijem je vec godinama u toku,trenutno je u zavrsnoj fazi,utvrdjivanja dinamike izrade studije o zastiti Agencije Za Zastitu Zivotne sredine.Do zavrsetka studije zabranjen je svaki rad u prostoru predvidjenom za zastitu.Dakle ne vjerujem da su Skijalista Srbije bez nadoknade radila navedeni projekt,a i ako jesu angazovanje istih nema nikakvu logiku jer predvidjeni ski centar se nalazi duboku u zasticenom prostoru.Prema mojim informacijama ni lokalni DPS se ne slaze sa ovakvim amaterskim pristupom.
    0    0

Ostavite komentar

*

code