Završen i predat Nacrt PUP-a Herceg Novi

Završen i predat Nacrt PUP-a Herceg Novi

10
Podijeli

Nacrt Prostorno urbanističkog plana (PUP) Herceg Novi završen je i zvanično predat naručiocu, Opštini Herceg Novi. Predsjedniku Opštine Stevanu Katiću nacrt je predao tim obrađivača Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, na čelu sa direktorom Borom Lučićem i stručni rukovodilac tima, prof.dr Milica Bajić Brković.

U narednom periodu opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju uputiće Nacrt PUP-a na mišljenje nadležnim organima, institucijama i javnim preduzećima lokalne uprave, u skaldu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Picerija i restoran

Po dobijenim saglasnostima Nacrt se dostavlja na mišljenje nadležnom Ministarstvu, a kad Ministarstvo da pozitivno mišljenje može se ići na javnu raspravu, zajedno sa Nacrtom Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

Po održanoj javnoj raspravi slijedi izrada Predloga Plana, koji se dostavlja na saglasnost nadležnim organima. Nakon pribavljanja svih saglasnosti Predlog PUP-a ide na usvajanje u Skupštini opštine Herceg Novi.

Izrada Nacrta Prostorno-urbanističkog plana trajala je 15 mjeseci, tokom kojih je Agencija ostvarila saradnju sa Opštinom Herceg Novi, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Republičkim zavodom za urbanizam i projektovanje, Upravom za nekretnine, Upravom za zaštitu kulturnih dobara, MONSTAT-om, gradskim javnim preduzećima, Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena.

 

Takođe, ostvarena je saradnja sa građanima, i to direktno kroz tri radionice, ali i indirektno putem sprovedenih anketa.

Na izradi Nacrta učestvovala su 34 eksperta i saradnika iz 16 različitih oblasti, a poslom je rukovodila profesor dr Milica Bajić Brković, istaknuti stručnjak u oblasti urbanizma.

Obrađene su sledeće teme: prirodne karakteristike planskog područja, stanovništvo i socijalni razvoj, društvene djelatnosti, privreda, poljoprivreda, prostorna organizacija, urbani i ruralni razvoj, turizam, zdravstveni turizam, transportni sistem, hidrotehnička infrastruktura, elektroenergetska infrastruktura, elektronska komunikaciona (telekomunikaciona) infrastruktura, energetska efikasnost i OIE, životna sredina, prirodna dobra, kulturna dobra, generalna urbanistička rješenja za Herceg Novi, Igalo i Zeleniku, strateški prioriteti, investicije, pravila uređenja prostora, smjernice za sprovođenje planskog dokumenta, smjernice za primjenu PUP-a na donijete lokalne planske dokumente i smjernice za primjenu PUP-a OHN na planske dokumente čija je izrada u toku.

10 Komentari

 1. PUP je jedna promašena knjiga, puna gluposti. Čuće se na javnog raspravi. Koštao je kao Svetog petra kajgana, najvećim dijelom je prepisan iz prethodnog plana,a ključna stvar je što se vezuje na PP Obalno područje nan koje su brojni građani, cijelog primorja ukazali na hiljade primjedbi. Ovaj naš PUP je priljepak PP Obalno područje koji rješava velike slobodne površine za interes male grupe imućnika !

 2. “Agencija ostvarila saradnju sa Opštinom Herceg Novi, …., Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena.”
  Koji je mozak sastavljao ovaj tekst?

 3. Zašto niko ne kaže da je izradu PUPa počeo Nikša Grgurević i radio godinu dana, da je isti bio skoro gotov u junu, da se namjerno odugovlacilo sa završetkom od kada je nova vlast došla da bi ga “korigovali” po svojoj mjeri i da zbog takovog korigovanja isti najvjerovatnije neće dobiti saglasnosti ministarstva. Da ćemo ponovo zbog neznanja i pohlepnosti vladajuće garniture trpiti urbanistički haos! Nemanje Pupa odgovara nekolicini u urbanizmu da uzimaju pare ovom jadnom narodu…

  40
  4
  • svaka čast na komentaru, ovi sadašnji su isti oni koji nijesu bili u stanju ni početi PUP do 2014, a trebali su ga završiti 2010. Zato su znali na svaku skupštinu neki plančić progurati kada imaju lični interesa. Sada ponovo nastavljaju staru praksu… Bitno je da su isti blagajnici u skeretarijatu za urbanizam

   10
 4. Reče Lučić da do kraja oktobra kreće nastavak rekonstrukcije šetališta u Igalu. Naravno ništa još od toga. Katić reče da se do kraja godine osniva gradska televizija. Nešto mi govori da ni od toga neće biti ništa. Lako je govoriti, obećavati, kritikovati, pokažite se kad nešto konkretno treba napraviti. A može se napraviti samo da postoji politička volja za tako nešto.

  17
  2
  • Đe je volje i znanja, može i za neđelju, to je samo crtanje, a ne pravljenje zgrada i kuća. Ali, kako će onda birokratija da nas muze godinama?!

   8
   5

Ostavite komentar

*

code