Završen IX međunarodni festival „Ruski mitovi“

Završen IX međunarodni festival „Ruski mitovi“

0
Podijeli

Od 3. do 7.juna  Đenovići i pansion Fanfani bili su deveti put domaćini međunarodnog festivala književnosti i umjetnosti „Ruski mitovi“. Predstavilo se više od trideset književnika, umjetnika, književnih prevodilaca, kritičara, pjesnika i proznih autora, urednika časopisa, profesora fakulteta i značajnih ljudi iz svijeta umjetnosti iz Rusije, Ukrajine, Кazahstana, Francuske, Finske, Njamačke, Poljske i Crne Gore, saopštavaju organizatori iz SPKD „Prosvjeta“.

Učesnici festivala su 6. jun posvetili Puškinu, kako je već tradicionalno i položili cvijeće uz njegov spomenik u Podgorici. Obišli su i muzeje na Cetinju, kao i cetinjski manastir.

Picerija i restoran

U manastiru Savina 8. juna  je promovisana knjiga pjesnika i prevodioca, člana Udruženja književnika Moskve, urednika u časopisu „Nauka i religija“, Olega Mramornova, Njegošev spjev „Luča mirkokozma“ na ruski jezik.

„Zanimljivo je da je ovo prvi prevod na ruski jezik najmisaonijeg djela slavnog crnogorskog vladike, pjesnika. Na taj način ovo znamenito djelo prevodom na ruski jezik steklo je novu, veliku publiku bratskog slovenskog naroda. Izdavač je nekomercijalno partnerstvo za očuvanje kulturnog i duhovnog nasljeđa  „Spasskoe delo“ sa sjedištem u Moskvi, a godina izdanja je 2016. Кnjiga nije samo prevod „Luče“, već se tu nalaze i drugi tekstovi od značaja za razumijevanje ovog religijskog djela Petra II Petrovića Njagoša, poput odlomka iz knjige vladike Nikolaja Velimirovića „Religija Njegoševa“ kao i biografija Njegoševa i Zavještanje Vladike – navode iz „Prosvjete“.

Organizatori programa uz 9-ti festival književnosti i umjetnosti „Ruski mitovi“ su Udruženje književnika Rusije i Udruženje književnika Moskve kao i SPКD „Prosvjeta“ iz Herceg Novog.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code