Završena prva faza rekonstrukcije dijela Šetališta Pet Danica

Završena prva faza rekonstrukcije dijela Šetališta Pet Danica

1653
3
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_radovi_oktobar_setaliste_igalo_radoviHerceg Novi će za tri mjeseca dobiti rekonstruisan i proširen dio 5 km dugog Šetališta Pet Danica, što će znatno poboljšati turističku ponudu ovog grada i riješiti kišnu kanalizaciju. Istovremeno biće do sezone vraćen u prvobitno stanje dio šetališne staze oštećen prilikom gradnje kolektora, najavljuju iz Agencije za izgradnju Herceg Novog.
Radnike „Vodovoda i kanalizacije“ koji su bili angažovani u prvoj fazi posla poslužilo je lijepo vrijeme i polaganje kolektorskih cijevi u trup šetališta od restorana Mimoza do Galeba, u okviru prve faze je skoro završeno u rekordnom roku.
– Rekonstrukcija je počela 20. oktobra i premašena je planirana dinamika. Riječ je o dionici dužine 365 metara i 1600 metara kvadratnih. U prvoj od tri faze položeno 360 metara cijevi FI 500 i 60 metara cijevi FI 400, 12 šahtova sa svim pratećim priključcima, prekidna komora kao i 5 konstrukcija kišne kanalizacije. Time je riješen dugogodišnji problem otpadnih voda, kao i polaganja cijevi i bulžira za sve elektro i telekomunikacione kablove koji mogu biti potrebni u budućnosti da bi se izbjeglo ponovno raskopavanje Šetališta – priča za Radio Jadran, direktor Agencije, Nikša Grgurević.
niksa grgurevic 251115Druga faza podrazumjeva proširenje Šetališta i postavljanje odgovarajućih elemenata ograde, dok treća faza predviđa popločavanje i postavljanje rasvjete. Barska kompanija, koja je odabrana na tenderu „Đokić grup“, juče je otpočela radove i planirani rok za završetak rekonstrukcije je 90 dana.
– Svi relevantni subjekti lokalne samouprave sa izvođačem, nadzornim organima i predstavnicima JP Morsko dobro imaju sedmodnevne sastanke na kojima analiziramo napredak i sve eventualne nedoumice. Veoma se profesionalno pristupa na tom projektu koji je od velikog značaja za našu opštinu – dodaje Grgurević.
Projektom je predviđeno proširenje Šetališta na 6 metara, uz noseće stubove, što u ovom momentu djeluje teško izvodljivo i veoma zahtjevan posao:
“Pokušali smo da u najvećoj mogućoj mjeri sačuvamo zid naše štreke, kako smo nekada nazivali staru željezničku prugu. S obzirom da se Šetalište širi do maksimum 2,80 m u odnosu na postojeću trasu, to je bio dosta zahtjevan zadatak. Našli smo rješenje koje je adekvatno, jer ovaj zid „opstruira pogledom“ samo na određenim tačkama. Radi se o pilonima postavljenim u rasponu od 9 m, na koje se oslanja konstrukcija proširenja Šetališta“ – navodi projektant i član Nadzornog tima, dip. arh. Jovica Rašović.
On objašnjava i da će postojeći kameni zid ostati vidljiv između novih djelova konstrukcije. Smanjen je tako i kontakt nove konstrukcije sa morskim valovima. Biće riješeni mnogi detalji i obogaćen sadržaj.
jovica rasovic 251115– Piloni će biti korišćeni i kao arle za zelenilo, koje nedostaje na ovom potezu. Džepovi između pilona će biti opremljeni klupama, rasvjetom, držačima za bicikle. Napravili smo ogradu koja je jednostavnog dizajna, funkcionalna, ali smo predvidjeli da bude od čeličnih profila koji su podsjenčani, kako bi materijal što duže odolio zubu vremena – dodaje Rašović.
Obnova i proširenje ovog dijela Šetališta dostiže 360 hiljada eura. Sredstva su obezbijedili JP Morsko dobro i opština. Što je najvažnije, za sada nema kašnjenja i radovi se izvode tako da se Šetalište ne zatvara. S obzirom da je zbog radova na kolektoru, kao i prolaska teških kamiona ostalim rekonstruisanim dijelovima čuvene novske šetnice ona prilično devastirana, iz Agencije za igradnju najavljuju da će sva oštećenja biti sanirana do iduće sezone.
setaliste igalo radovi 2511„Imamo nedjeljne sastanke Koordinacionog tijela za praćenje sezone koje smo nastavili i van sezone. Prisustvuju svi direktori javnih preduzeća, Morskog dobra i funkcioneri lokalne samouprave. Svi problemi su već detektovani i planirano je da se otklone do početka sezone“ – poručuje Grgurević.
Popločanje Šetališta je predviđeno prefabrikovanim betonskim pločama, po sistemu sličnom onom na potezu od tunela do teniskih terena na Toploj. Predstoji kontinuiran rad na rješavanju problema uklapanja projekta u stvarni prostor u skladu sa sagledavanjem realnih problema na kontaktima sa postojecim objektima sto je uobičajeno kod svih rekonstrukcija postojećih objekata.

3 Komentari

  1. Nije mi jasna izjava arhitekte. Da li se radi o setalistu ili o biciklistickoj stazi. Propis nalaze da se ove dvije komunikacije moraju razdvojiti.
    0    0

Ostavite komentar

*

code