Završetak obuke mladih OSI u Novom i šansa za zaposlenje

Završetak obuke mladih OSI u Novom i šansa za zaposlenje

1185
2
Podijeli

images_slike_logo_nova_sansa_hnNVO “Nova šansa u Novom”, kroz projekat “Podrška u stvaranju novih vještina i znanja osoba sa invaliditetom” organizovaće sjutra završnu obuku mladih OSI. Projekat je finansijski podržao Fond za profesionalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom Zavoda za zapošljavanje, a njegova realizacija treba da otvori nove mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Predsjednica NVO “Nova šansa u Novom”, Vesna Odalović kazala je u razgovoru za Radio Jadran da je u ovaj projekat bilo uključeno 27 mladih, ali da su mnogi, na žalost odustali, pa je istrajalo njih 8. Oni su naučili da recikliraju papir i da prave suvenire, potpuno autentične za njih i za Herceg Novi. U tome su im pomagali i stručni saradnici. Saradnica iz “Čistoće”, Zorica Kovačević  im je objasnila značaj reciklaže uopšte, a posebno papira. Potom je krenula i reciklaža guma od kojih su napravili nekoliko saksija. Od papira je napravljen sijaset suvenira – kazala je predsjednica NVO “Nova šansa”, Vesna Odalović

Picerija i restoran

Sjutra će organizovati prodaju po simboličnim cijenama, jer je cilj da sve plasiraju na tržištu.

Nakon završetka obuke slijedi zapošljavanje osoba sa invaliditetom, što je naredni korak u realizaciji projekta “Podrška u stvaranju novih vještina i znanja osoba sa invaliditetom“. Uputili su zahtjev Fondu za profesionalnu orjentaciju osoba sa invaliditetom Zavoda za zapošljavanje za preusmjeravanje  sredstava na zapošljavanje još osoba pored predviđenih četvero.

Gosti “Nove šanse” u nedjelju, 26. juna bili su predsjednik konzorcijuma socijalnih kooperativa Interland iz Trsta, Dario Parisini i predsjednica konzorcijuma kooperativa COSM, Mikela Vogrig. Gosti iz Italije bili su oduševljeni načinom na koji “Nova šansa” funkcioniše.

Treba napomenuti zapažanje Vesne Odalović, da je Herceg Novi sredina u kojoj su osobe sa invaliditetom u potpunosti prihvaćene i da ne postoji niti jedan vid diskriminacije. Novljani su nebrojeno puta dokazali da imaju veliko srce i široko shvatanje.

2 Komentari

 1. @ tačno
  Vještina je mogućnost pojedinca za brzo i tačno izvođenje niza sistematski organizovanih operacija ili sklopova operacija za lakše i brže obavljanje nekog zadatka. Pri tomenema nikakve veze sa talentom.Korišćenje vještina ima centralnu ulogu u socijalizaciji pojedinca a kako je ovdje riječ o OSI ili osobama sa invaliditetom socijalizacija je za njih od ključnog značaja kao i mogućnost zaposlenja.
  0  0
 2. Ja ne znam što je to vještina,to je neki novi pojam potekao iz ZZZ,ali mislim da su mnogi vješti,a da to nije znanje.Ko bi znao? Možda je to talenat.
  0  0

Ostavite komentar

*

code