Završetak obuke mladih OSI u Novom i šansa za zaposlenje

Završetak obuke mladih OSI u Novom i šansa za zaposlenje

1088
2
Podijeli

images_slike_logo_nova_sansa_hnNVO “Nova šansa u Novom”, kroz projekat “Podrška u stvaranju novih vještina i znanja osoba sa invaliditetom” organizovaće sjutra završnu obuku mladih OSI. Projekat je finansijski podržao Fond za profesionalnu rehabilitaciju lica sa invaliditetom Zavoda za zapošljavanje, a njegova realizacija treba da otvori nove mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Predsjednica NVO “Nova šansa u Novom”, Vesna Odalović kazala je u razgovoru za Radio Jadran da je u ovaj projekat bilo uključeno 27 mladih, ali da su mnogi, na žalost odustali, pa je istrajalo njih 8. Oni su naučili da recikliraju papir i da prave suvenire, potpuno autentične za njih i za Herceg Novi. U tome su im pomagali i stručni saradnici. Saradnica iz “Čistoće”, Zorica Kovačević  im je objasnila značaj reciklaže uopšte, a posebno papira. Potom je krenula i reciklaža guma od kojih su napravili nekoliko saksija. Od papira je napravljen sijaset suvenira – kazala je predsjednica NVO “Nova šansa”, Vesna Odalović

Sjutra će organizovati prodaju po simboličnim cijenama, jer je cilj da sve plasiraju na tržištu.

Nakon završetka obuke slijedi zapošljavanje osoba sa invaliditetom, što je naredni korak u realizaciji projekta “Podrška u stvaranju novih vještina i znanja osoba sa invaliditetom“. Uputili su zahtjev Fondu za profesionalnu orjentaciju osoba sa invaliditetom Zavoda za zapošljavanje za preusmjeravanje  sredstava na zapošljavanje još osoba pored predviđenih četvero.

Gosti “Nove šanse” u nedjelju, 26. juna bili su predsjednik konzorcijuma socijalnih kooperativa Interland iz Trsta, Dario Parisini i predsjednica konzorcijuma kooperativa COSM, Mikela Vogrig. Gosti iz Italije bili su oduševljeni načinom na koji “Nova šansa” funkcioniše.

Treba napomenuti zapažanje Vesne Odalović, da je Herceg Novi sredina u kojoj su osobe sa invaliditetom u potpunosti prihvaćene i da ne postoji niti jedan vid diskriminacije. Novljani su nebrojeno puta dokazali da imaju veliko srce i široko shvatanje.

2 Komentari

 1. @ tačno
  Vještina je mogućnost pojedinca za brzo i tačno izvođenje niza sistematski organizovanih operacija ili sklopova operacija za lakše i brže obavljanje nekog zadatka. Pri tomenema nikakve veze sa talentom.Korišćenje vještina ima centralnu ulogu u socijalizaciji pojedinca a kako je ovdje riječ o OSI ili osobama sa invaliditetom socijalizacija je za njih od ključnog značaja kao i mogućnost zaposlenja.
  0  0
 2. Ja ne znam što je to vještina,to je neki novi pojam potekao iz ZZZ,ali mislim da su mnogi vješti,a da to nije znanje.Ko bi znao? Možda je to talenat.
  0  0

Ostavite komentar

*

code