Zbog palminog surlaša uklonjene tri palme stare 60 godina ispred Instituta

Zbog palminog surlaša uklonjene tri palme stare 60 godina ispred Instituta

3296
8
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Ukras parka ispod starog dijela Instituta, 3 velike palme vrste Phoenix canariensis stare skoro šest decenija, uklonjene su jutros, zbog štetočine, tzv. palminog surlaša.

palme-surlas-institut-311016-1Kako su nam kazali u Institutu, na zelenim površinama oko Instituta postoji stotinjak stabala ove vrste palme, u vlasništvu Instituta, ali je ovo prvi put da je ova štetočina napala:

Picerija i restoran

“Zbog sumnje da je tri stabla napao surlaš, tokom prošle nedjelje, obavjestili smo ovlašćeno lice na teritoriji Opštine  Herceg Novi, “Komunalno – Stambeno” preduzeće, kao i fitopatologa Fitosanitarne uprave, kako bi izvršili pregled i dali uputstvo za mjere suzbijanja.

Potom smo dobili rješenje po kojem se nalaže uništenje tri zaražene palme i njihovo uklanjanje, kao i tretiranje ostalih palmi adekvatnim insekticidima”, kazali su nam u Institutu.

Palme, čija visina se kreće između 10 i 20 m, kojima je potrebno 60 godina da dostignu tu visinu, uz prisustvo Fitosanitarne inspekcije orezane su jutros do korijena.

vanja-spaicŠefica sektora zelena u Stambeno komunalnom Herceg Novi, Vanja Spaić, koja je prisustvovala jutros uklanjanju palmi, kazala nam je da je zbog surlaša u Herceg Novom uklonjeno već pet, a na dvije u Bijeloj je odrađena dendrohirurgija:

–      To je proces “skidanja” palme do zdravog meristema, odnosno mjesta gdje je surlaš, laički rečeno, nije “izbušio”, da se proba da li može da se spasi. Ona je krenula da se oporavlja, međutim, “napad” je bio intenzivan, i najvjerovatnije, neće uspjeti da se “izvuče”, priča Spaićka.

Stanje u kojem su zatečene palme znače da je surlaš u njima “živio” već godinu, pa je praktično bilo kasno za njihovo “spašavanje”. Kad je riječ o ostalim palmama u vlasništvu Instituta, one će biti tretirane, ali Spaićka ne garantuje da ih surlaš već nije napao.

Spaićka je dalje navela da će uklonjeni djelovi palmi biti umotani u najlone, i odveženi na deponiju na Dugonji, i zakopani bagerom na dubinu od dva-tri metra, kako bi se spriječilo dalje širenje surlaša. Ona je dodala da je surlaš uveliko napao palme u Bijeloj i na Savini, a skoro su primili dojave i iz Baošića i Kumbora, kao i sa još jedne lokacije u Igalu.

svetlana-pavicŠefica Službe održavanja parkova i plaža u Institutu, Svetlana Pavić, kaže da su tek prije desetak dana primijetili da su palme “napadnute”, i nakon toga odmah reagovali, i obavijestili nadležne službe:

“Tri palme su sada skinute, a tretiranje ostalih 16 koje su u blizini trenutno nije moguće zbog bure, tako da ćemo morati da sačekamo prestanak vjetra. Nakon toga ćemo ih odmah istretirati, kako bi eventualno spriječili neki novi “napad”. Da li surlaša ima još u krošnjama, nemoguće je vidjeti, jer one sada sve izgledaju zdravo, a larve surlaša su godinu u fazi razvića”, pojašnjava Pavićka.

Ona je apelovala na sve vlasnike zelenih površina u blizini Instituta, a koji u đardinima posjeduju palme, da ih tretiraju na vrijeme, kako bi se suzbilo dalje “djelovanje” surlaša. Jer kako je pojasnila, nema efekta da se palme tretiraju jednostrano, ako to ne rade i drugi u okruženju.

Iz Instituta su još dodali da po pacijente u objektu ne postoji nikakva opasnost od ove štetočine.

“Efekat” napada palminog surlaša vidiljiv je tek kada krošnja palme poprimi oblik kišobrana, a tada je, u većini slučajeva, kasno za “spašavanje” i  predstoji samo uklanjanje. Uklanjanje palme moraju da obave isključivo stručne službe, nikako ljudi, samoinicijativno. Stoga je Spaićka apelovala na sve koji u đardinima imaju palme da se obrate Stambeno komunalnom za zaštitu od palminog surlaša.

8 Komentari

 1. Surlas je stigao sa zarazenim sadnicama, a vas koja napada agrume sa uvoznim limunovima i narancama. To dovoljno govori kakva nam je kontrola uvoza, a sto narod umire sva cesce i ranije mozemo pretpostavit.
  0  0
 2. Zar ne bi bilo logicno da stamb-komunalno sad samo krene u akciju preventivnih postupaka tretirajuci novske palme, a ne sa cekaju hoce li se vlasnik sjetiti da ih pogleda i nadlezne obavijesti iocemu
  0  0
 3. Dragi fitipatolozi,ostali stručnjaci i gradski oci,
  Da li ste vi čuli za kategoriju preventivnog tretiranja palmi?Ovim načinom nećete ništa uraditi jer kad se napad primjeti to je već kasno,džabe se mučite sa skidanjem krošnji.Gledao sam skoro u Atini gdje isto postoji problem surlasa,sigurno veći nego kod nas, ali oni preventivno isprskaju palme,,skrate listove i ostatak krošnje zamotaju u najlon i tad je sansa za spas palmi 75%,a ovo kod nas teško da ima šansi.Jedina sansa kod nas nemarnih je hladna zima,ipak surlas dolazi iz toplih predjela Afrike.Zasto se ne organizuju stručni okrugli stolovi,zašto se ne opredjeli nekakav budžet za spas?Nije momenat da pričamo o stitastoj vaši koja napada agrume.Vrlo brzo nas grad će ostati i bez palmi i bez agruma.
  Toliko nam je stalo do našeg lijepog grada.Svaka čast.
  1  0

Ostavite komentar

*

code