ZBOGOM PRAKSI TAČKASTIH IZMJENA U PROSTORU, GRADNJI BEZ DOZVOLE, IGNORISANJU GRAĐANA I...

ZBOGOM PRAKSI TAČKASTIH IZMJENA U PROSTORU, GRADNJI BEZ DOZVOLE, IGNORISANJU GRAĐANA I STRUKE

136
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Iako Herceg Novi u prostornom planiranju i razvoju grada gotovo kreće od nule, nadležni opštinski Sekretarijat uspjeće da ga za 2 i po godine normativno „katapultira” u vrh crnogorskih opština, poručio je sekretar za prostorno planiranje izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, Mladen Kadić.

On je u razgovoru sa novskim arhitektama i inženjerima kazao da Sekretarijat, na čijem je čelu, očekuju intenzivne aktivnosti na prostornom uređenju. Uskoro će stići Nacrt prostornog plana posebne namjene obalnog područja, kao osnovni dokument koji će dati smjernice razvoja grada u narednih 15 do 20 godina i na koji će se osloniti PUP Herceg Novog.
Pripreme za oglašavanje tendera za izbor obrađivača PUP-a, je u toku kao i priprema za obrađivača Strateške studije procjene uticaja na životnu sredinu, obavijestio je Mladen Kadić. On je inicirao otvoreni dijalog sa kolegama u interesu bržeg i planskog razvoja grada, uvjeren da će planovi pozicionirati Herceg Novi tamo gdje je bio prije 30 godina.
– Po bogatstvu je Herceg Novi bio 15. grad u SFRJ i perjanica crnogorskog turizma. Uz Opatiju i Dubrovnik bio je najjači turistički grad u bivšoj Jugoslaviji. Imam ambiciju da se grad vrati u sami vrh i to ćemo uraditi kroz Prostorni urbanistički plan. Nakon davanja na javnu raspravu Nacrta prostornog plana posebne namjene obalnog područja, imaćemo impute za DUP-ove, uz posebnu orjentaciju na turizam i Luštice – istakao je Kadić.
Biće prekinuta dosadašnja praksa planiranja prostora, naročito poluostrva Luštica, kroz tzv. tačkaste izmjene, uz razne Lokalne studije.
U komunalnoj oblasti Sekretarijat će se fokusirati na regulisanje saobraćaja, ali i Odluku o gradskom zelenilu kako bi Herceg Novi opravdao ono za što je nekada slovio – grad cvijeća i zelenila.
Da je grad, kako kaže Kadić, u defanzivi, blokiran nedostatkom planske dokumentacije, potvrđuje katastrofalno stanje infrastrukture. Nema dobru kanalizacionu, vodovodnu i putnu mrežu. Elektro energetsko napajanje je na veoma niskom nivou. Ipak, u dogovoru sa Elektroprivredom počela je obnova trafo stanica, posebno na Luštici i slijedi posao na povezivanju Tople i Igala.
Arh. Boris Ilijanić, predložio je da Opština podigne kredit i sama napravi PUP, zatim da napravi plan hitnih interventnih mjera mimo planova. Ukazao je na potrebu izmiještanja luna parka ispred Instituta Igalo, ali i obavjestio o nastojanjima da tvrđave Forte Mare, Citadela i Kanli kula postanu kandidati za UNESCO-ovu listu kulturnih dobara koje treba zaštititi.
Herceg Novi se suočava i sa problemom nelegalnih objekata, kojih, po arh. Bogdanu Cvjetkoviću, ima oko 1000. Za arhitkticu Snežanu Dulović, važno je prekinuti raniju praksu dugog čekanja na UT uslove. Ranije je Sekretarijat odugovlačio sa tim poslom po godinu i više, a po zakonu obaveza je da se završi za 30 dana.
Zanimljivo i konstruktivno je govorio dipl. arheolog, Željko Starčević, inače, načelnik Službe za markaciju i vodičku službu PK Subra. Založio se za očuvanje graditeljskog nasljeđa na planini Orjen, koja predstavlja ogroman potencijal za razvoj Novog. Međutim, planina sa podnožjem sve je češće na udaru neprimjerene gradnje, rušenja starih austrougarskih pješačkih staza.
Sekretar Kadić je na kraju skupa sa kolegama bio odlučan da neće dopustiti „budvanizaciju” Herceg Novog, kao i da niko neće dobiti dozvolu za rekonstrukciju bez građevinske dozvole. Najavio je da će Sekretarijat unifikovati dokument koji se odnosi na UT uslove, formirati parking za turističke autobuse kod bivšeg hotela Rudnik. Biće izmještena i pijaca iz centra grada, a na njenom mjestu treba da oživi umjetnička kolonija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code