Zdravko Šakotić: Sportskim novinarima iz Herceg Novog ne diriguje niko iz sjenke

Zdravko Šakotić: Sportskim novinarima iz Herceg Novog ne diriguje niko iz sjenke

8
Podijeli

Na konferenciju za medije Bućarskog kluba „Val“, na kojoj je kritikovan izbor sportiste Herceg Novog za 2017.godinu, reagovao je predsjednik žirija sportskih novinara Herceg Noovg, Zdravko Šakotić. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

– Prošla godina, iako je rezultatski bila slabija od nekih ranijih, novskom sportu je donijela vrhunske rezultate. To je bio razlog, da nakon dvije godine pauze sportski novinari nastave tradiciju, kako bi omogućili takmičarima iz više sportova da sumiraju rezultate, grade prijateljstva i kuju planove za naredu godinu.

Picerija i restoran

Izbor kao izbor, i žiri, gdje sam ja, Zdravko Šakotić, bio prvi među jednakima, a čine ga kolege koje rade u medijima našeg grada, naše zemlje i regiona, te jedan kolega koji je istina u penziji, ali piše i radi kao sportski publicista. On je u žiriju za izbor najboljih sportista grada, još od 1978. godine, kada su prvi put izabrani najbolji sportisti Herceg Novog. Povratili smo tradiciju, i na taj izbor bilo je sitnih primjedbi, ali najglasniji su bili iz Boćarskog kluba „Val“. Oni su u petak govorili novinarima o svom nezadovoljstvu, smatrajući da je njihov član i reprezentivac Crne Gore, Đuro Milanović, nosilac medalja u paru sa Miroslavom Petkovićem i bronze, na ljetošnjim igrama Malih zemalja i kao učesnik Kupa Evrope, gdje su u konkurciji dvije ekipe, u meču na Rijeci, boćari „Vala“ bili drugi. Prozvali su sportske novinare I ustvrdili, neimenujući nikog, da je „neko iz sjenke“ odlučio, da njihov Đuro ne bude prvi.

To nas obavezuje, da kao ozbiljni ljudi ukažemo još jednom koji su kriterijumi za izbor. Podsjećamo gospodu iz „Vala“, da iako to znaju, da je taj kriterijum bio isti i 2005. godine kada je Vlado Gojković bio sportista Herceg Novog i Crne Gore i 2010. kada je bio sportista decenije i 2009. kada je Miroslav Petković, tada boćar „Vala“ bio sportista grada.

Gospodo sa Škvera, jer ste nepravedno dislocirani sa te lokacije na Toplu, ako nijeste znali, svi se uspjesi sportista boduju. Najviše bodova nose medalje sa Olimpijskih igara, zatim slijede Svjetska prvenstva, Evropska prvenstva, Mediteranske igre, Balkanske igre, pa igre Malih zemalja, jaki međunarodni turniri domaća prvensta i kupovi.

Kada se uzme u obzir sve, Đuro Milanović zajedno sa sportskim ribarem, Aleksandrom Milosavljevićem i Markom Petkovićem, kapitenom „Jadrana“, bio je u užem izboru. Kada sam poslije predočenih rezultata i saopštenog načina bodovanja stavio na glasanje, jednoglasno je Milosavljević proglašen za sportistu godine.

Poslije izbora, svake godine navikli smo na dešavanja da nam daju primjedbe.To je i vaše pravo, ali da tvrdite, da neko iz sjenke rukovodi izborom, toga nije bilo. Gospodo iz „Vala“ u sportske novinare, odnosno njihov izbor, a do sada ih je bilo 36, a ja lično učestvao sam u 24, niko nam nije dirigovao. Bilo je prigovora i žalbi ,ali da je neko dirigovao i mijenjao naše kriterijume, nije.
Uz gore navedene matematičke tablice, koje se primjenjuju u većini zemalja regiona, glavni uslov je da sportista bude član kluba iz Herceg Novog, naravno, uz rezultat.

Novinari koji prate rezultate svih sportista, imali su uvijek pomoć opštinskih struktura. Pomagali su nam, pokojni Duško Rašović, Slobodan Uljarević, pokojni Milutin Prelević, Olivera Doklestić, Rade Božović, Vladimir Žutković, Tamara Vujović i sadašnja opštinska struktura, sa novim sekretarom za društvene djelatnosti Darkom Klasićem. Ali, nikad niko od njih nije učestvovao u odlučivnju. Jedan gospodin je ukinuo naše izbore, ali neću da ga imenujem.

Toliko o direktivama, a da li je vi imate od nekog, direktivu da prigovorite, to nas ne zanima. Mi volimo sport a u sportu je lako znati ko je najbolji. Pobjednik Milosavljević je, za nekih pet bodova jači od konkurenata, jedini je za rivala na takmičenju imao svjetskog prvaka. Željeli smo kroz ovu manifestaciju da okupimo sve sportiste i sportske radnike grada. Ne zanimaju nas politička i druga opredjeljenja. To je njihovo lično pravo. Sport je zgodna prilika za druženja i prijateljstva. Na nama novinarima je, da podržimo sportiste. Volimo mladost, volimo sport i nećemo stati, idemo dalje. Moramo poštovati sve sportske grane. Rezultati postoje, ali uvijek se želi više. Želimo da Herceg Novi slovi za grad sporta. Sve je izvjesnije da ćegrad sporta i ostati .

Ovo je moj odgovor na vaše stavove i sa ovim okončavam svako dalju polemiku na temu ovogodišnjeg izbora sportiste Herceg Novog.

Predsjednik žirija za izbor sportista Herceg Novog za 2017. godinu, Zdravko Šakotić.

8 Komentari

 1. Ako ke orema nekom Klubu iz opstine Herceg Novi ucinjena nepravda onda je to bocarski klub. Prvo su protjerani, a i zapostsvljeni po pitanju finansiranja ako je istina sto su celnici kluba naveli. Taj klub je godinama ostvarivao vrhunske rezultate i predstavljao nas grad i drzavu po svijetu.

  7
  3
 2. А зашто Дарко Шеровић није у репрезентацији иако је најбољи играч Вала. Знасе све је политика.

  4
  3
 3. Podrska za Zdravka doajena sportskog novinarstva u HN.Njega je nemoguce kupiti zato apsolutno znam da su Niksini navodi i sumnje netacni

  12
  8

Ostavite komentar

*

code