Zdravku Delibašiću Belom I nagrada 51. Zimskog salona u Herceg Novom

Zdravku Delibašiću Belom I nagrada 51. Zimskog salona u Herceg Novom

6
Podijeli

Žiri 51. Hercegnovskog zimskog salona: dr produkcije i predsjednik, Vuk Vuković, fotografkinja Vanja Berberović i vajar Marko Petrović Njegoš, jednoglasno je dodijelio tri nagrade Salona.

Prva nagrada pripala je Zdravku Delibašiću Belom, za rad „Mirovi“. Pronalazeći poetiku latinske poslovice Nomen est omen, Žiri u radu „Mirovi“ zaista pronalazi spokoj, prijeko potreban ne samo savremenoj umjetnosti, već i društvu u cjelini. Beli raspravi svijetla i sjenke pristupa karavađovski, ostvarujući atmosferu povišenog emotivnog naboja u kojem se namjerno ističe stanje mirovanja, kao osnovnog cilja, navodi se  obrazložednju žirija.

Picerija i restoran

„Ovogodišnji Salon, po definiciji presjek stanja u savremenoj vizuelnoj kulturi, kvalitativno je određen ne samo autorskim senzibilitetom selektora, već i likovnim izrazom umjetnika i umjetnica koji sveobuhvatno i refleksivno prikazuju svijet oko sebe. U tom smislu, saglasani smo sa selektorskom percepcijom da „živimo vrijeme u kojem ne postoji etablirana dominantna poetika u bilo kojoj vrsti umjetnosti“ zbog čega jednoglasno dodijeljujemo sve tri nagrade“- navode članovi žirija.

Oni su odlučili da II nagradu dodijele Nikoli Simaniću, za rad „Sjaj“. Obrazlažu da autor iz nadrealističke inspiracije predstavlja metaforu o mapi i teritoriji, poigravajući se sa neslaganjem između ljudskog doživljaja realnosti i prirode imanentne samoj realnosti. Koristeći različite tehnike – od fotografije, digitalnog kolaža i lijepljenja kristala i cirkona na samnom printu, Simanić vizualizuje mistični svijet nevidljivog u vidljivom.

Željku Reljiću pripala je treća nagrada, za rad „Koketa“: „Suptilnost forme oličena u radu „Koketa“ kao da slika autorov iskaz o sagledavanju čovjekove potrebe da se fizički ističe ne bi li se nekom dopao. Kontrasno u čovjeku prikazano je kroz kontrast moći željeza i drveta, hladnoće i topline koji su u sinergiji i međusobno se ne isključuju“.

Žiri posebno pohvaljuje i izdvaja rad Nade Arnaut – „Desire“,  u kojem vidi kritiku savremenog društva – narcističkog u svojoj srži i spremnog da se utopi u pogledu samog sebe. Autorka vješto koristi tehnologiju novih medija preispitujući „želju“ i „želje“ u filozofskom maniru razvojne psihologije.

Nagrade će biti dodijeljene večeras u Galeriji Josip Bepo Benković, na svečanom otvaranju 51. Hercegnovskog zimskog salona, koje je zakazano za 19 časova.

6 Komentari

  1. Uz dužno poštovanje prema svim učesnicima,moram da kažem da 50 Zimski salon je ostavio trag za sve buduće izlagače.Pozdaravljam gosp.Prijića koji je savršeno dobro znao sa čime će zadiviti Novljane.

    11
    15

Ostavite komentar

*

code