“Zdravlje za sve”, počinje nedjelja zdravlja

“Zdravlje za sve”, počinje nedjelja zdravlja

0
Podijeli

Povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, iz CAZAS-a pod sloganom “Zdravlje za sve” podsjećaju na univerzalnu zdravstvenu zaštitu najavljujući nedjelju zdravlja koja će trajati do 15. aprila.

“Svaka osoba treba da ostvari svoje pravo na najviši mogući nivo zdravlja. Zdravstvena zaštita treba biti dostupna svima. Potpuno. Kvalitetno. Blagovremeno. Bez diskriminacije. Poštujući ljudska prava – poručuju iz CAZAS-a.

Picerija i restoran

Univerzalna zdravstvena zaštita postignuta je onda kada je politička volja za tim jaka.

Zato, u skladu sa ovogodišnjom kampanjom svi lideri i donosioci odluka pozivaju se da ispunjavaju obaveze u ostavarivanju ciljeva održivog razvoja i konkretne korake za unapređenje zdravlja svih ljudi. To znači obezbjeđivanje da svako ima svugdje pristup osnovnim zdravstvenim uslugama, bez suočavanja sa finansijskim poteškoćama.

Iz CAZAS-a ukazuju na moć donosioca odluka da transformišu zdravlje svoje nacije kao i važnost vođenja efikasnog strukturiranog dijaloga o politikama kako unaprijediti univerzalnu zdravstvenu zaštitu na domaćem nivou.

Pozdravljaju sve napore koje je Crna Gora do sada realizovala u oblastima ostavrivanja ciljeva održivog razvoja, ali upozoravaju da ima dosta posla u rješavanju nagomilanih problema u zdravstvu.
Nedjelja zdravlja, koju CAZAS realizuje sa partnerima, počinje danas online kampanjom na portalu www.zdravlje.co.me U utorak, 10. aprila u saradnji sa Nacionalnim savjetom za alkohol i Ministarstvom zdravlja u Domu zdravlje Blok V u Podgorici biće postavljen info štand gdje će svi moći da se edukuju o štetnim posljedicama upotrebe alkohola i pravima pacijenata.

Srijeda, 11. april rezervisana je za panel diskusiju u saradnji sa Udruženjem “Roditelji” na temu “Ishrana djece u vremenu loših navika” koja će se održati u EU info centru u Podgorici od 10h.
Dan otvorenih vrata u drop in centru Podgorica, održaće se u petak 13. aprila u 12 časova gdje ćemo sa svim zainteresovanima osim bolesti zavisnosti razgovarati i o servisima podrške u lokalnim zajednicama za osobe koje su pogođene problemom zavisnosti.

Nedjelja zdravlje biće završena učešćem na Festivalu zdravlja u TC “Delta” gdje će tokom dva dana na štandu CAZAS-a svi moći da se edukuju o raznim oblastima zdravlje sa stručnjacima i edukatorima.

U Herceg Novom, za sada, nema najava o tome kako će biti obilježenja nedjelja zdravlja, osim što će povodom Svjetskog dana zdravlja Triatlon klub X Herceg Novi organizovati 3.“Trku zdravlja” i 2. Dječij duatlon, 22.aprila.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code