ZELENIKA MORA IMATI POSEBNO MJESTO U TURIZMU – “FOLKLORAŠI” POBJEDNICI “IGARA”

ZELENIKA MORA IMATI POSEBNO MJESTO U TURIZMU – “FOLKLORAŠI” POBJEDNICI “IGARA”

227
0
Podijeli

Onako kako je bilo i zamišljeno, pred brojnim posjetiocima u Zelenici su sinioć prireređene tradicionalne “Zelenićke ljetnje igre”, manifestacija koja vraća duh mjesta i obogaćuje ne samo njegovu ponudu.

Osnova ,,Zeleničkih ljetnih igara” je bogat sportski program, koji je takmičarskog karaktera. Sastoji se od 7 tradicinalnih igara – Koš u vodi, leteći vaterpolo, trčanje u vrećama, nošenje gajbi po plaži, ronjenje, nošenje jaja u kašičici po pontonima i povlačenje konopa. Najuspješnija ekipa ove godine bili su “Folkloraši” sa osvojenih 27 poena i 150 eura, dok je 100 eura pripalo drugoplasiranoj ekipi “Utješna nagrada”, a treće mjesto i 50 eura osvojila je ekipa “Zelenika”.
Prema riječima direktorke TO Herceg Novi, Bojane Blagojević, ovakve manifestacije zaslužuju da traju, jer su nešto što krasi ovaj kraj i što je potrebno u turističkoj ponudi.
– Svaki turista želi da doživi nešto tipično za podneblje u kojem boravi, a Zeleničke ljetne igre upravo i jesu nešto što oslikava tradiciju ovoga kraja, kazala je Blagojevićka.
Ona je podsjetila da je Zelenika upravo mjesto odakle počinje i naša turistička tradicija, jer je ovdje 1902. godine osnovan Hotel Plaža Zelenika koji označava početak crnogorskog hotelijerstva.
– Stoga Zelenika mora imati posebno mjesto u našem turizmu, a takvu poziciju će postići ukoliko se podržavaju i razvijaju ovakve manifestacije, kazala je direktorica Turističke Organizacije Herceg Novi, Bojana Blagojević, otvarajući “Zeleničke ljetne igre”.
Ova manifestacija koja datira iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kako navode organizatori iz Mjesne Zajednice Zelenika, pokrenuta je ponovo prošle godine, a cilj je promovisanje turističke ponude mjesta, hercegnovske rivijere, ali i cijele opštine.
Predsjednik MZ Zelenika Vlado Milović popdsjetio je da je MZ dobila podršku Opštine i Turističke Organizacije da obnovi tradiciju.
– Ove igre uvijek donesu odličnu zabavu, ali i doprinose turističkoj ponudi našeg mjesta i rekao bih da je svih ovih prethodnih godina Zelenici ovako nešto nedostajalo.
Prepuno plivalište VK “Galeb” sa domaćima i turistima iz Srbije, BiH, Makedonije, na “Zeleničkim ljetnim igrama” potvrdilo je da su ovakve fešte zaista dobar dio cjelokupne ponude grada. Mnogi turisti su kazali da će idućih godina planirati ljetovanje u terminu Zeleničkih ljetnjih igara.
Organizatori su se potrudili da upriliče i bogat zabavno-kulturni program u okviru kojeg su goste zabavljali KUD “Ilija Kišić” Zelenika i “Baka”, a obezbjeđeno je i 100 kila priganih sardela i 100 litara vina gratis.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code