“Zeleno svjetlo” za izradu Strateške procjene uticaja na životnu sredinu novog PUP-a

“Zeleno svjetlo” za izradu Strateške procjene uticaja na životnu sredinu novog PUP-a

343
0
Podijeli

herceg novi 88Iz Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novog obavještavaju da je donijeta Odluka o izradi Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Prostorno-urbanistički plan sa programskim zadatkom.

Opština Herceg Novi 4. avgusta donijela je odluku o izradi Prostornog urbanističkog plana, a Zakonom o strateškoj procjeni uticaja definisana je i obaveza strateške procjene uticaja na životnu sredinu za planove i programe iz oblasti urbanističkog ili prostornog planiranja, što je bio pravni osnov za donošenje Odluke o izradi strateške procjene uticaja na životnu sredinu za predmetni planski dokument.

Picerija i restoran

Izradom PUP-a Opštine Herceg Novi odrediće se ciljevi i mjere prostornog i urbanističkog razvoja Opštine, u skladu sa planiranim ekonomskim, socijalnim, ekološkim i kulturno-istorijskim razvojem, uz uslov da se ispoštuju smjernice planskih dokumenata širih teritorijalnih cjelina. Izrada PUP-a takođe treba da donese planske pretpostavke za organizaciju i uređene teritorije Opštine, zbog uticaja te teritorije na životnu sredinu.

Prilikom izrade Strateške procjene uticaja na životnu sredinu Prostorno-urbanističkog plana Opštine Herceg Novi biće razmatrani uslovi i mjere zaštite vazduha, mjere zaštite površinskih i podzemnih voda, mjere zaštite od buke, zaštita pejzaža, zaštita zemljišta, očuvanje biodiverziteta, prirodnih i kulturnih dobara, mjere zaštite u slučaju akcidentnih situacija, uticaji na zdravlje ljudi, eventualni prekogranični uticaji na ćivotnu sredinu, kao i sva druga pitanja i problemi zaštite životn sredine, uključujući i zdravlje ljudi koji se ocjene kao značajni, navodi se u obrazloženju Odluke.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code