Željko Dapčević kontrolor opozicije u Opštini Herceg Novi: Za sada nema atraktivnih...

Željko Dapčević kontrolor opozicije u Opštini Herceg Novi: Za sada nema atraktivnih informacija

3381
18
Podijeli

zeljko dapcevicNa osnovu Lex specialisa, posebnog zakona na osnovu kog se od nedavno primjenjuje Sporazum o slobodnim i fer izborima, Vlada Crne Gore je rekonstruisana i dobila je naziv Vlada izbornog povjerenja. U nju su ušla četiti ministra i potpredsjednik iz redova opozicije (SDP, URA, DEMOS). Predstavnici ove tri stranke su na čelu nekoliko, ili u Odborima  javnih preduzeća. Imenovani su i opozicioni kontrolori u onim opštinama u Crnoj Gori gdje je na vlasti DPS. Tamo gdje je opozicija na vlasti,  kontrolori su iz DPS-a.

Malo je poznato da u Herceg Novom, već skoro mjesec, funkciju kontrolora obavlja dipl. pravnik Željko Dapčević. Njega je imenovala Vlada Crne Gore na prijedlog SDP-a.

Picerija i restoran

– Od 6. juna sam u kontroli korišćenja državnih resursa. To podrazumjeva budžetsku potrošenju, kontrolu upotrebe objekata, vozila i drugih resursa, kontrolisanje zasnivanja radnog odnosa i to sve od 1. januara 2016. godine. Imam pravo i obavezu da ako naiđem na nepravilnosti detaljnije ih istražim i o utvrđenom obavijestim koordinaciono tijelo i javnost -priča za Radio Jadran, Željko Dapčević.

Na pitanje kako su ga prihvatili u lokalnoj administarciji, on bez zadrške odgovara-veoma dobro i korektno, ali u granicama mogućnosti, jer još mu nije obezbijeđena kancelarija za rad u Opštini:

– To je bilo na startu dogovoreno. Međutim, kasni se sa seljenjem nekih službi i činjenicu da mi nije još uvijek obezbijeđen prostor za rad smatram posljedicom objektivnih okolnosti, nikako nekom zloupotrebom, ili pritiskom. Biće to riješeno ovih dana. Inače, prilikom traženja dokumentacije i raznih podataka do sada nisam imao problema. Imao sam dobru saradnju sa službenicima.

Dapčević je svoj rad koncipirao tako što u prvoj fazi radi na prikupljanju dokumentacije. To je veoma obiman posao, počev od radnih odnosa do trošenja budžetskih sredstava, korišćenja prostora, zakupa, ugovora koji se sklapaju po raznim osnovama. Već je došao do određenih saznanja, ali još ništa nije za publikovanje, jer sve treba dobro provjeriti:

– Najgore bi u ovom poslu bilo napraviti ishitrene poteze, stvarati neke afere. To bi ugrozilo i moj autoritet i ugled kompletne akcije u državi. Treba sačekati – ističe Dapčević, nadajući se uskoro sastanku Koordinacionog tijela u Podgorici, koje će ocijeniti globalna i pojedinačna zapažanja dosadašnjih kontrola korišćenja državnih resursa.

Treba imati u vidu, kaže Dapčević, da je dio loših dešavanja u praksi iznuđen objektivnim okolnostima, koje su nastale ranije. Bilo bi pogrešno staviti sve u istu ravan i davati političku konotaciju.

– Mišljenja sam da treba izvršiti pritisak na nadležne državne službe. Moja ocjena stanja je više politička i ide u tom pravcu. Izvršena kontrola je u rukama države, inspekcijskih i drugih službi. Iniciranje rada tih organa i ispravljanje nepravilnosti bio bi krajnji cilj kontrole – naglašava Dapčević i priznaje da stanje u Opštini Herceg Novi nije baš sjajno.

Svjedoci smo da svakodnevno ima propusta i problema, da li zbog namjere, nesposobnosti, nemara, to treba tek da se utvrdi ovom akcijom, dodaje naš sagovornik.

On smatra da je u svemu i velika uloga građana koje poziva da mu se obraćaju sa primjedbama i sugestijama, a sve radi stvaranja regularnih i fer uslova za parlamentarne izbore. Oni treba da ukažu na probleme. Pri tom treba vratiti i međusobno povjerenje među partijama.

– Mi ćemo u obavljanju neke buduće vlasti poslije ovih ili sljedećih izbora imati situaciju u Opštini Herceg Novi i državi koja će iziskivati čvršću saradnju svih. Krajnje je vrijeme da sve partije sve svoje najkvalitetnije resurse stave na raspolaganje ovoj državi – ubijeđen je Željko Dapčević.

Kao kontrolor u Opštini, ali i koordinator kontrolorima koji su imenovani iz redova opozicije u Odborima direktora 4 hercegnovska opštinska preduzeća, Dapčević ima ingerencije da blokira određena rješenja. Na primjer o zasnivanju radnog odnosa, rješenja za određene prinadležnosti, čak i plata, ako nijesu u skladu sa zakonom. Međutim, konačnu riječ će dati državni organi. U završnom dijelu bilo kog postupka ima pravo da uskrati svoj potpis ako procijeni da je došlo do zloupotrebe resursa i time blokira i izvršnost određenih naloga sve  dok državni organi ne reaguju uz obavještavanje javnosti o utvrđenim nepravilnostima.

– U par navrata sam do sada bio u takvoj situaciji da nešto blokiram u Opštini Herceg Novi. Ali mislim da su nepravilnosti posljedica grešaka. Nisam vidio neku namjeru i zloupotrebe. Da jesam obavijestio bih kolege iz Koordinacionog tijela, a onda i javnost – zaključuje naš sagovornik.

Uskoro kada bude imao kancelariju u Opštini, Željko Dapčević, biće dostupniji građanima, mada ga i sada mogu potražiti u prostorijama OO SDP-a u Njegoševoj ulici. Tu se nalazi svakog radnog dana nakon što provede  rano jutro u Opštini na prikupljanju dokumentacije i utvrđivanju činjenica.

18 Komentari

 1. Zahvaljujući Lex specialisu neki će se malo pomoć,svakome treba malo zahvalit za dugogodišnji trud,pogotovo ako je ćutao i nije ništa radio ….jer je to ono što treba,biti dobar.

 2. Za Živorada,
  Stvarno ne razumjem ovakve komentar-Ja ga znam on je dobar -treba ga ostavit.
  Da bi se uvazili tako nesto mi bi valjda trebalo da znamo ko ste vi?Posto neznamo kako da sudimo o gosp.Dapcevicu-na osnovu toga sto ga vi poznajete,ali niko nezna ko ste vi?Stanite imenom i prezimenom
  i ko ste i sto pa ce vam ljudi na osnuvu vas vjerovati i za doticnog gospodina!Niko ga i ne dira da radi,ali bojim se da se nece bas naradit-toliko je korupcije i toliko je ocigledna ali on do sada nema primjedbi-bojim se da ce tako i ostati-bice jedno saopstenje ni tamo ni vamo i to je to!

 3. Za bozanu.otkud nama veze sa sjevera I oz srbije I iz bosne? Da si scela raditi zaposlila bi se u banju il meljine, il u privatne ambulante,zato nepricaj gluposti.peri case I cutie.nepricaj gluposti. Ko da si ti bokeljka, odakle su tvoji korjeni. I ne vredjaj nas sa sjevera jer I hn je grad nase lijepe I vjecne CG, kao sto je berene, nk, Bp.

 4. Pazi sad “Situacija nije sjajna”ali kontrolor opozicije nema za sada primjedbe-Kao da ce izbori za 4 godine a ne za par mjeseci!
  Kako bi ih i imao kad je kontrolor”OPOZICIJE” a trebao bi biti kontrolor ”VLASTI”!

 5. Za Bozanu, a sta to fali nama sa sjevera CG sto radimo u DZ, sto se nijeste prijavljivali na konkurse, da jeste nebi nas slali u hn sa biroa da radimo. E da nijesi pomenula da ima dosta I srbijanki I bosanki da radi u DZ. Zato peri case I ostavi nas na miru.

 6. Za Bozanu,koji radnici iz hn,nijedne med sestre na birou nema, na koje to radnike mislis, bolje cuti kad nisi upucena,I nepricaj neargumentovano.ako si htela da radis u DZ sto nisi dosla da pitas za posao, ovako ko ti je kriv, peri case I solje I uzivaj

 7. Gos. Božana je sve u pravu.
  I tamo Dapčević sve kontroliše.
  Istinito ali tužno.
  Nikad mi neće biti jasno da Doktori koji su tolike godine proveli na studijama ČUTE:

 8. Ko kontrolise rad u Dlomu zdravlja H.Novi tamo se zaposljavaju radnici iz NIksica,Berana…a nasi medicinski radnici iz Novog peru case po kaficima. I ciste apartmane… Tuzno.

Ostavite komentar

*

code