ZEMLJE JADRANA ZAJEDNO U PODSTICANJU RIBARSTVA

ZEMLJE JADRANA ZAJEDNO U PODSTICANJU RIBARSTVA

83
0
Podijeli

aleksandar joksimovic2U kotorskom Institutu za biologiju mora dvije radne grupe u okviru Fao AdriaMed projekta raspravljaju o stanju malog obalnog ribolova u Jadranskom moru, kao i naučnoj pomoći u toj oblasti.
Predstavnici jadranskih zemalja, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije od danas do petka iznose podatke o istraživanjima i preporuke za uvećanje demezalnih resursa u Jadranu. “Jadransko more je statistički podijeljeno na dvije regije, geografsku regiju 17 koju čine sjeverna Italija, Slovenija i Hrvatska i geografsku regiju 18, u kojoj je Crna Gora, Albanija i južni dio Italije” – objašnjava za naš radio direktor kotorskog Instituta dr Aleksandar Joksimović.
– Sve naučne analize, istraživanja i procjene koje se obavljaju posljednjih godina, takoreći se “profiltriraju” za krajnju informaciju za generalnu Komisiju za ribarstvo Mediterana o stanju resursa u Jadranu, ali i drugim djelovima Mediterana.
Kad je riječ o ribljim resursima u Crnoj Gori, u okviru ovog projekta nemoguće je obaviti procjenu samo u našim vodama jer se one obavljaju zajedno za jadransku regiju, dodaje Joksimović. On navodi i da se sa sigurnošću može tvrditi da su resursi na našoj obali znatno očuvaniji u odnosu na ostatak Jadrana.
“Razlog tome je velika italijanska flota koja je aktivna skoro svaki dan. Njihove veličine, snage motora doprinose da oni mogu kočariti prije svega u svojim, ali i međunarodnim teritorijalnim vodama. Samim tim, možemo ih vidjeti i u našim teritorijalnim vodama, iza dvanaeste nautičke milje”.
S obzirom da ne snosimo svi istu odgovornost, kako kaže Joksimović to će biti i jedan od argumenata u pregovorima sa EU.
“Crna Gora mora bar u nekoj mjeri ojačati i podmladiti svoju flotu i tako, kao relevantan subjekt, učestvovati u raspodjeli resursa na Jadranskom moru”.
Joksimović se nada da će uspjeti da obezbijede podatke koji će biti osnova za buduće izvještaje ka Evropskoj Uniji i primjenjivanju planova upravljanja ribarstvom na Jadranu, a koji će biti sastavni dio naših zakona i propisa i strategije razvoja ribarstva u Crnoj Gori.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code