ZENIT SEZONE: U NOVOM ČAK 31 HILJADA TURISTA I ZA 87 ODSTO...

ZENIT SEZONE: U NOVOM ČAK 31 HILJADA TURISTA I ZA 87 ODSTO BOLJA NAPLATA BORAVIŠNE TAKSE

134
0
Podijeli

Na hercegnovskoj rivijeri odmara 31.417 prijavljenih turista, što je čak za 46 odsto više nego istog dana prošle godine, a zahvaljujući boljoj prijavi, naplata boravišne takse bolja je za 87 odsto nego lani, navode iz lokalne Turističke organizacije.

Ovo je vjerovatno i rekord turističke posjete nakon nekoliko posljednjih godina.
Najbolju posjetu imaju domaćinstva, gdje je smješteno 25. 089 gostiju, ili čak 70 odsto više nego lani. U hotelima je nešto manje turista, 3.560, ili 2 odsto manje nego lani. U hostelima ljetuju 2.072 gosta, 11 odsto manje nego prošle godine u ovo vrijeme.
Najslabiju popunjenost bilježe auto-kampovi gdje je registrovano 696 gostiju ili 14 odsto manje nego prošle godine na isti dan.
Bolja evidencija gostiju nužno se odrazila na bolju naplatu boravišne takse. Turistička organizacija Herceg-Novi je od boravišne takse do sada inkasirala preko 177 hiljada eura. To je za 87 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je prihod iznosio nešto preko 95 hiljada eura.
– Ovaj podatak ne znači da imamo veći broj turista već da je bolja evidencija odnosno prijavljivanje gostiju. Ove godine se to radi elektronskim putem u turističko-informativnim biroima, kazala je v.d direktorka Turističke organizacije Bojana Blagojević.
Iako ima dosta negativnih komentara, koji se prije svega odnose na zakonsku obavezu stanodavaca da prijavljuju goste, promjene su neophodne, jer moramo poštovati i sprovoditi zakon, kazala je Blagojević.
U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, na graničnim prelazima Debeli brijeg, Kobila i Sitnica iz TO Herceg Novi turistima dijele flajere sa mapom turističko-informativnih biroa. Žele da informišu goste o obavezi stanodavaca da ih prijave u nekom od biroa koji se nalaze na mapi. Materijal je urađen na pet stranih jezika. Aktivnosti informisanja izdavalaca smještaja o njihovim pravima i obavezama nastaviće na jesen putem flajera i društvenih mreža.
Prijave gostiju se ovog ljeta mogu obaviti u turističko informativnim biroima na 15 mjesta od Igala, centra grada, sve do Kamenara, kao i na punktovima kod kamenoloma iznad Mjesne zajednice Podi i na Luštici – Mjesna zajednica Klinci.
Kako nije moguće elektronski obaviti prijavu gostiju na Podima i Luštici, ona se obavlja ručno na posebnim obrascima nakon čega ih zapoleni evidentiraju u bazu podataka na info punktu na Škveru.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code