Zenit turističke i nautičke sezone: U Novom skoro 33 hiljade gostiju, 3%...

Zenit turističke i nautičke sezone: U Novom skoro 33 hiljade gostiju, 3% više

552
4
Podijeli

Na hercegnovskoj rivijeri odmara 32. 749 prijavljenih gostiju, što je 3 odsto bolja posjeta nego lani, zvanična je statistika TO Herceg Novi. Zanimljivo je da je samo 805 njih iz Crne Gore, a ostali su mahom sa EX YU prostora, ali i drugih zemalja Evrope i svijeta.

U domaćinstvima ima još mjesta, mada je u apartmanima i sobama preko 24 hiljade gostiju. Sve više stanodavaca koristi on line booking, pa dileri polako “ostaju bez posla”.
Novski veliki i mali hoteli, uključujući i Institut Igalo, primili su preko 5000 turista. Mnogi od 36 registrovanih imaće dužu sezonu no lani, neki do kraja oktobra, ili duže.

Picerija i restoran

Bolja je i nautička sezona, trebalo bi da bude i rekordna. U Agenciji za gazdovanje Gradskom lukom bilježe skoro 40 odsto više plovila u ovom periodu i preko 50 odsto više prihoda od usluga. Manje je i buke u Gradskoj luci no lani, pa nautičari imaju povoljniji ambijent.

Na 40 vezova u Gradskoj luci teško se može naći slobodan vez, a cijena se ne mijenja godinama:

– Jesmo konkurentni u odnosu na marine u susjedstvu, mada se s njima ne možemo porediti, ali ovdje pristaju, uglavnom, jedrlice od 13 do 15 metara. Dnevni vez za njih je 48 do 50 eura. Tek će biti živo u Luci 6. i 13. avgusta, kada očekujemo 35 plovila, sa preko 500 nautičara iz Amerike i Zapadne Evrope na prvom The yaht week-u- kaže nam rukovodilac Agencije, Vladimir Zloković, koja zapošljava samo 4 radnika.

Fali vodička služba

Nekoliko puta tokom dana brodovima iz susjednih gradova, uglavnom iz Kotora, Budve i Tivta stižu i izletnički brodovi. Dovoze od 50 do 200 turista na dvosatno ili trosatno razgledanje Herceg Novog. Lijepo je vidjeti kolone gostiju kada krenu sa Škvera skalama uzbrdo ka Starom gradu, ili amonte. Mnogi se uspentraju do tvrđava Forte Mare i Kanli kula.

Međutim, nema vodiča da ih dočeka, povede u kratak obilazak vrijednih istorijskih i kulturnih lokaliteta ovog kraja, da im pruži elementarne informacije o onome što mogu vidjeti.
To nam potvrđuje i Milenko Čikara, sa broda “Budva“:

– Mi im na brodu objasnimo gdje mogu poći i onda se snalaze, neko neće da ide uz stepenice, pa ostane na plaži Žalo. Nema vodiča da ih sačeka. Bilo bi dobro da Herceg Novi organizuje vodičku službu za razgledanje grada i da ona postoji u Luci – kaže nam Čikara.

On primjećuje da se za deset godina, koliko kao strojar radi na izletničkim brodovima, promijenila struktura gostiju.

– Prije su dolazili malo bogatiji gosti. Ali, danas ima više turista. Budva je jedno, a ostali gradovi su drugo. Mi smo oslonjeni samo na goste iz Budve koje vozimo do Žanjica, Herceg Novog, perešakih otoka i Kotora. U prosjeku dovodimo ovim brodom do 200 gostiju – priča Čikara.

A fureštima se dopada Herceg Novi, iako je pravi izazov hodati po vrućini brojnim skalinima. Neki nam kažu da guštaju našu hranu, ali da ljudima treba malo više osmjeha na licu.

4 Komentari

  1. Koji je tu uzitak za fureste: doci brodicom u Novi, pa onda uzaskale do pjace, pa ispod Tore do Belaviste a na njoj turisticki biser- kapunjere sa knjigama oko crkve, uz crkvu i na svakom slobodnom djelicu Za onu slobodnu uru vremena furesti ne znaju sto ce: hoce li poc da vide cijeli Stari grad ili ce stati u red da kupe koji libro stampan cirilicom jer latinicnih skoro i da nema.

    16
    20
  2. Ako koristimo matematiku drugog razreda,svaki gost dnevno 90 centi…..do kraja ljeta samo od taksi ce turisticka uzeti vise od dva miliona evrova.Gdje li ce ih potrositi

    20

Ostavite komentar

*

code