Zima nije uništila surlaša: Zaražena nova palma

Zima nije uništila surlaša: Zaražena nova palma

0
Podijeli

Štetočina palmin surlaš, ponovo je napala palmu “phoenix canariensis” na području Herceg Novog. Ova palma je njen domaćin i vjerovalo se  da je jaka zima i tretiranja tokom proljeća imala više efekta. Međutim, surlaš još nije uništen.

Nove larve primijećene su početkom sedmice na jednoj od palmi u bašti  Instituta Igalo, zbog čega će biti neophodno obaviti dendrohirurgiju, priča za Radio Jadran, šefica Službe održavanja parkova i plaža Instituta, dipl. ing. agronomije, Svetlana Pavić:

Picerija i restoran

– Primijetila sam pale grane na jednoj palmi, našla sam kokone i umotane larve. Otvorili smo, vidjeli da su žive i uništili ih. Palma jeste pokazivala znakove zaraze, ali zbog jake zime koja ih je suzbila, nijesmo mogli sa sigurnošću da tvrdimo. Pozvala sam Fitosanitarnu inspekciju, koja je savjetovala dendrohirurgiju. Za sada je surlaš primijećen samo na toj jednoj palmi visokoj oko 10 m, kaže Pavićka.

Palmin fond Instituta broji oko 90 palmi feniksa, a do sada su zbog uticaja surlaša uništene tri:

– Na I fazi uništene su 3 palme, dok se dvije na kojima je obavljena dendrohirurgija oporavljaju, što je dobra vijest. Tokom sjutrašnjeg dana trebalo bi da obavimo  dendrohirurgiju i na ovoj trećoj, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje, navodi Pavićka.

U bašti starog dijela Instituta obavljena su već  4 tretiranja stabala protiv surlaša, a na ostalim djelovima parkovske površine Instituta tri, po nalogu Fitosanitarne inspekcije. Ono će biti biti svakako nastavljeno u narednom periodu.

Sa druge strane šefica sektora zelenila u JP Komunalno stambeno, Vanja Spaić, potvrđuje da je za sada surlaš uglavnom stopiran, osim aktuelnog na palmi Instituta, dodajući da postoji mogućnost da su zaražene još dvije na području grada, kod tvrđave Forte mare. No to još sa sigurnošću ne može da tvrdi:

– Da je primjetno neko širenje odnosno ekpanzija kao što je bilo prošle godine – nije, tako da je moguće da je zima obavila posao i „usporila“ surlaša. Ali, ne bih rekla da ga je uništila. Hemijska tretiranja se i dalje obavljaju redovno. Mada, nema garancije, jer ni u okruženju  nijesu postigli neke efekte, poručila je Spaić.

Inače, u prethodnom periodu na hercegnovskoj rivijeri obavljeno je  5, odnosno 6 dendrohirurgija početkom proljeća. Palme su uspjele da se oporave. One na kojima je dendrohirurgija rađena prije zime, još  nijesu počele da „žive“ i pitaje je kada će, a takvih je 8.

Prema riječima Spaićke, tretitanja palmi za sada se ne obavljaju zbog visokih temperatura, a prvo sljedeće predstoji krajem avgusta.

Na području novske opštine do sada je uklonjeno skoro deset palmi kojima nije bilo spasa, zaključila je Spaić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code