Žiri Evropske komisije obišao Herceg Novi i Boku

Žiri Evropske komisije obišao Herceg Novi i Boku

2336
8
Podijeli

Predstavnici Žirija Evropske komisije, koji će odlučivati o dodjeli titule Evropska prijestonica kulture za 2021. godinu boravili su juče u Crnoj Gori.

epk-posjeta-zirijaOni su tokom jednodnevne posjete Herceg Novom i Boki Kotorskoj bili gosti predsjednice Opštine Herceg Novi Nataše Aćimović, a pratio ih je tim projekta “Herceg Novi 2021” – saopšteno je iz lokalne uprave.

Picerija i restoran

Cilj posjete je bio da predstavnici Žirija iz prve ruke uvide brojne potencijale, ali i izazove koji su argument Herceg Novog i Crne Gore za dobijenje prestižne titule, kao i da se uvjere u želju, volju i sposobnost grada i države da na najbolji način realizuje najveći projekat iz oblasti kulture u Evropi.

Obišli su Stari grad Herceg Novi, tvrđave Kanli Kula i Forte Mare, dvoranu “Park”, muzej “Mirko Komnenović”, galerije “Josip Bepo Benković” i “Novi to sam ja”, kuću Iva Andrića, Titovu vilu “Galeb”, prošetali Šetalištem Pet Danica do luke Škver, a potom plovili zalivom do Perasta.

Domaćin u Perastu im je bio  ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović. Na ostrvu Gospa od Škrpjela ministar Goranović i čelnici opština partnera potpisali su Povelju o saradnji, koja je simbolična potvrda već sigurne podrške ovom projektu.

Tokom posjete su se susreli i sa zvaničnicima opština partnera: Kotora, Tivta, Budve, Bara, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorice.

Posjeti je prethodila predaja revidovane Aplikacije Herceg Novog u Briselu 9. septembra. Očekuje se da će 13. oktobra biti donijeta konačna odluka ko će 2021. godine biti Evropska prijestonica kulture, prvi put van zemalja Evropske unije.

Podsjećamo, prvi izvještaj Žirija Evropske komisije pokazao je da Herceg Novi, sa ambicioznim, ali i realnim konceptom koji podupire evropske dimenzije, ima potencijal i ozbiljnu šansu da  bude Evropska prijestonica kulture.

8 Komentari

 1. Niko još nije jasno rekao koliko će ta titula koštati nas građane, i odakle će se te pare stvoriti?

  Ako pare idu iz opštinskog budžeta, ja glasam za to da se odmah prestane sa ovim (cirkusom), i da se te pare smjesta preusmjere za izgradnju novog vrtića.
  Treba li nam bolje propagande kulture grada od kvalitetnog zbrinjavanja predškolske djece?

  No, to očito nije prioritet za Nataše, koje su trenutno na čelu opštine!
  0  0
 2. Pero – Ako nisi znao mora za tu titulu da grad ima preko 100,000 stanovnika, zato se Kotor, Tivat, Budva, Bar itd prekljuceli da daju nasoj opstini potrebnu podrusku i taj broj stanovnika za ovu titulu. Jako je bitno nasem gradu koja je dosta pala zaboravljenost, da pobedi, jer ce mnogo znaciti nasem gradu. Ali sa tim da jeste i jako bitno da se zna ako Herceg Novi pobedi titulu, gdje ce se ta investicija koja sledi sa nagradom ici?
  0  0
 3. Мислим да нису баш добро изабране посвећене локације. Манастир Савина? Престоница културе а нисте представили манастир Савину! Залеђе Новог? А зашто Пераст? Није то општина Новска. Некако је цијели тај пројекат у магли. Нас обичне грађане и не пита нико ништа.
  0  0
 4. Nisam zlonamjeran, moja greška.A način na koji vi komentarisete,odmah raspoloženi za uvrede i svađalački ton sve govori o vama.Srdacan Pozdrav !!
  0  0
 5. ZA PJ Temisvar je u EU.Rsazlicito je van eu i unutar nje.Zlonamjeran si i tebe radi bolje je da ne komentarises. Vjerovatno si novopeceni novljanin,sa raznja,pa volis novi kao ja velike boginje.
  0  0

Ostavite komentar

*

code