ŽIVKOVIĆ: UPRKOS PROBIJENIM ROKOVIMA DINAMIKA I KVALITET SANACIJE POTKOPA DOBRI

ŽIVKOVIĆ: UPRKOS PROBIJENIM ROKOVIMA DINAMIKA I KVALITET SANACIJE POTKOPA DOBRI

85
0
Podijeli

U Mojdežu traju finalni radovi prve faze sanacije hidrotehničkog tunela Potkop, koji je prije 11 godina izazvalo klizište.

Direktor Direkcije za javne radove Žarko Živković zadovoljan je dinamikom i kvalitetom radova, uprkos tome što su rokovi probijeni. On je sa predsjednicom opštine Herceg Novi, Natašom Aćimović obišao gradilište u Mojdežu.
Podgorički „Bi kod” u posao je ušao u drugoj polovini prošle godine. Prema revidiranom projektu uradili su potpornu konstrukciju na ulazu u Potkop, sanaciju postojećeg i prokopali oko 175 metara novog tunela.
– Ovo je vrlo teška geološka sredina. Riječ je o veoma kompleksnom poslu koji se obavlja u otežanim okolnostima, u tunelu malog poprečnog presjeka gdje je otežano manipulisanje mašinama, te je zbog toga najvažnije da je ovaj posao protekao bez povrjeđivanja radnika. Na 140. metru novog tunela naišli smo na veliku kavernu, pojavila se velika voda što je usporilo završetak prve faze. Presotalo je da probijemo još 25 metara tunela kako bi se spojili sa starim u kome očekujemo bolju geološku strukturu. Time će biti okončana prva faza – kazao je Živković.
Vlada je za prvu fazu opredjelila 852.000 eura. U ovoj godini još oko 600.000 eura.
– Druga faza obuhvata sanaciju starog potkopa, izradu vodnih vrata i kontrolisano ispuštanje voda čime bi se vratilo ono stanje koje je bilo prije pokretanja klizišta. Na osnovu geomehaničkih podataka očekujemo da je riječ o stabilnoj sredini i da u njemu nema obrušavanja kao što je bilo u prednjem dijelu potkopa. Postoji šansa da se taj posao završi do kraja ove godine, a ako ne nastojaćemo da to uradimo početkom naredne – kazao je Živković.
Vlasnik firme „Bi kod” Ivan Burić kazao je da su radovi u Mojdežu među najkompleksnijim koji se trenutno obavljaju u Crnoj Gori. Suočavali su se sa brojnim nevoljama, ali su bili uporni da prvu fazu dovedu do kraja.
Iako su predviđeni rokovi produženi, radovi su izvedeni kvalitetno, zahvaljujući izvođaču radova kompaniji „Bi Kod”, rekla je predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović.
Klizište u Mojdežu krenulo je u februaru 2004. godine i na prostoru od 12 hektara u potpunosti uništilo tri, a oštetilo 25 kuća, imanja, maslinjake, mostove, putnu infrastrukturu. Predsjednik MZ Mojdež Milorad Velaš smatra da se završetkom prve faze ostvaruje projektni zadatak u većem dijelu i da će projekat imati svrhu tek po okončanju sve tri predviđene faze.

Picerija i restoran

 

PONOVO TENDER ZA LOKALNI PUT

Preko Direkcije javnih radova treba da bude riješena i putna infrastruktura. Preostala su dva kilometra lokalnih putevai. Konkurs je bio raspisan, ali nije bilo zainteresovanih.
Tender će biti ponovljen i biće otvoren 26. septembra, za posao u vrijednosti od 100 hiljada eura.
Prema riječima Žarka Živkovića u toku je i sličan posao na graničnom prelazu Debeli brijeg i na Kobili, u vrijednosti od oko 150 hiljada eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code