Život u novskim vrtićima za 1.037 mališana

Život u novskim vrtićima za 1.037 mališana

1877
18
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_vrtic_toplaU Javnu predškolsku ustanovu „Naša radost“ u Herceg Novom u školsku 2015/16.godinu upisano je 1.037 djece od jedne do pet godina. Oni su raspoređeni u 28 vaspitnih grupa tri mlađe i četiri starije jaslične grupe, šest mlađih vaspitnih, pet srednjih i deset starijih grupa. Prema podacima Ministarstva, prošle školske godine vrtić je pohađalo 17-oro djece romske populacije.
Javna predškolska ustanova„Naša radost“ rad organizuje u matičnom objektu na Savini i četiri vaspitne jedinice; Igalo, Topla, Bijela, Zelenika.
– Opremljenost ustanove sredstvima za rad i didaktikom je iz godine u godinu sve bolja, kako bogatstvom ponuđenog materijala i sredstava tako i organizacijom i raspodjelom po vaspitnim jedinicama, kaže za Radio Jadran, direktorica ustanove, Tanja Dulić.
Hercegnovski vrtići raspolažu bibliotekom u kojoj se nalazi preko 3.400 knjiga i časopisa različite tematike. Svaki vrtić raspolaže priručnom bibliotekom, kako stručnih naslova, tako i literature za djecu predškolskog uzrasta. Fond biblioteke, kako na nivou Ustanove, tako i biblioteka u vrtićima, redovno se dopunjava, priča Dulićka.
Svaka vaspitna grupa je opremljena didaktičkim sredstvima i igračkama u skladu sa uzrastom djece. Prije tri godine, otvorena je prva IGRAČKOTEKA u vaspitnoj jedinici u Igalu. Već sljedeće godine otvorene su igračkoteke u svakom vrtiću.
– Igračkotekama podstičemo razvoj u okruženju za svako dijete. Takođe cilj nam je da igračke dođu do svakog djeteta ali i da se što duže koriste i sačuvaju u ispravnom stanju. Igračkoteka je opremljena za sve uzraste, ističe Dulićka.
Opremljenost Ustanove tehničkim aparatima i mašinama je zadovoljavajuća. Redovno se održavaju postojećih i zamjenjuju dotrajalim. U svakoj vaspitnoj jedinici (ne vaspitnoj sobi) postoji kompjuter i štampač, za potrebe vaspitača i za bolju komunikaciju među vaspitnim jedinicama. Sve vaspitne sobe su opremljene klima uređajima i muzičkim linijama. Sve sobe dječje takođe imaju tv aparate i to najviše zahvaljujući inicijativi i donacijama roditelja, pojašnjava naša sagovornica. Osim toga objekti su pod video nadzorom i imaju interfon.

Higijena i ishrana

Picerija i restoran

Kad je riječ o higijeni u vrtićima, direktorka ove predškoslke ustanove navodi da nastoje da je održavaju konstantno i pod stalnom su kontrolom sanitarne inspekcije, epidemiološke službe Doma zdravlja i Istituta za zdravlje Podgorica.
Hrana je svježa i pedagozi nastoje da djeca pojedu sve što dobiju po jelovniku, kaže Tanja Dulić, ipak, sastav i kvalitet obroka ne određuju sami:
– Kako nemamo nutricionistu u ustanovi (nema ih na Zavodu za zaposljavanje) “posuđujemo” jelovnike od drugih predškolskih ustanova. Sigurno je da uvijek može bolje, a isto tako je sigurno da će pritužbi uvijek biti, kaže direktorka Tanja Dulić.

Odžavanje vrtića

Uslovi rada u svakoj vaspitnoj jedinici sasvim su dobri i objekti se redovno održavaju:
– Ravni krovovi na svim objektima su uvijek zadavali nevolje, ali je to stanje popravljeno sanacijom. Redovno održavanje objekata tokom godine zahtijeva ogromna ulaganja. Održavanje ograda oko vrtića, dječijih sprava u dvorištima, stolarije na svim objektima, kupovina namještaja, tepiha, kuhinjskih aparata itd. se realizuje u skladu sa mogućnostima – ističe Dulićka.
Prijatniji boravak u vrtićima postiže se kupovinom novog namještaja veselih boja, polica na nivou očiju djece, u pojedinim vaspitnim grupama. Kreiranje podsticajne sredine za učenje je unaprijeđeno ali je uvijek jedan od prioritenih zadataka, dodaje naša sagovornica. U svakom od objekata i ove godine obavljeno je krečenje, kupovina namještaja, instalirani klima uređaji, nabavljene nove knjige, igračke i slično.

Kadrovi i novi programi

“Naša radost” ima 94 zaposlena radinka. Vaspitno-obrazovni rad realizuju vaspitači, a njegu i preventivnu dječju zaštitu medicinske sestre. Pedagošku i psihološku podršku u radu pružaju im stručni saradnici, psiholog i pedagog, neposrednim aktivnostima, stručni aktivi i stručno vijeće kojim rukovodi direktorica.
Na inicijativu Ministarstva prosvjete treću godinu, u JPU „Naša radost“,redovno se realizuje program „Pripremni vrtić za RE djecu“. Njime se intezivno radi na pripremi djece romske nacionalnosti za osnovnu školu. Pored vaspitno-obrazovnog rada u vrtiću i osnovne pripreme za školu, mali Romi su učestvovali sa ritmikom „Pomirenje“ na IX Dječijem karnevalu u Herceg Novom.

18 Komentari

 1. Zamolila bih GosBokelja da nam on objasni kako to funkcionira vrtic kad i sam prica neistine i laži! Nije istina da djeca ne dobijaju užinu i hrana je izvrsna! Bijela svaka čast ,samo naprijed! E da ne zaboravim da pitam Bokelja da li se odazvao radnoj akciji? Kao brižan član našeg društva!
  0  0
 2. Da sam ja na Vašem mjestu, poštovana gospodo doveo bih novinare da vide šta djeca svaki dan jedu i kakve uslove imaju. Ali pošto Vi nemate nikakve dokaze za te laži možete samo da ćakulate kao što ste naučili. Takođe ako Vam je malo prostora za ćakule imate divnu TV Pink na kojoj možete slati komentare 24 sata dnevno. I molim Vas javite šta je Zage danas kuvala!!!
  0  0
 3. Muka mi je kad cujem pojedine komentare! Dvoje djece sam izvela iz bjeljskog vrtica i sada mi ide trece! Gospodine cista laz je da ta djeca nemaju uzinu i da je svaki dan krompir za rucak! Imate jelovnik pa procitajte,mislim da je na ulazu! A najlakse je vjerovati svom djetetu koje vjerovatno masta! Zasto ne ucestvujete u grupi kao sto sam ja??? Sve vaspitacice su sjajne i za saradnju. Sto njih ne pitate? Sramota! A na kraju pitamo li se da li smo mi dovoljno dobri roditelji??? I da li smo mi naucili nesto tu djecu ili ocekujemo da to uradi vaspitac? Ma sramotaaaa! Direktorici i vaspitacima zelim svako dobro ,a kome se ne svidja neka stisne petlju i javno progovori ili posalje dijete u privatni vrtic!
  0  0
 4. Vrtic u Bijelu ,svaka cast za higjenu i za obrazovanje.Treba promjeniti ishranu djece u Bijelu. Da nije skoro svako dnevno krompir za rurucak.Nemaju užinu kao što imaju ostali vrtici .Svaki ponedeljak mora se kupovati grickalice,što dosta roditelja ne mogu svaki put priuštiti od plate.
  0  0
 5. Zašto se đeca poslije vrtića ne ponašaju odgovorno prema školi,ne znaju da se uozbilje i sve do kraja misle da su u vrtiću? Naravno,vazda ima mali % izuzetaka koji su talentovani za učenje i rođeni odgovorni.
  0  0
 6. Alo “Tenperatura” ne pametuj puno, nemaš ti taj fluks, s poštovanjem.
  Predložio bi upravi vrtića da svako nekliko (6 mjeseci) organizuju alcije prikupljanja dječjih igračaka i knjiga. Vjerujem da bi se mnpgi odazvali o rado donirali nešto iz doma. To se svuda radi, prilično uspješno. I pozdrav svim ljudima dobre volje
  0  0
 7. Moja djeca su isla u vrtic na Toploj i zaista ne mogu reci nista lose, generalno.Rad sa djecom, odnos vaspitaca, obroci….sve je to bilo na zadovoljavajucem nivou, a i vise od toga.I nije tacno da se djeca ne izvode napolje, izvode se uvijek kada to vremenske prilike dozvoljavaju.Citam ovdje razne komentare, ali moramo biti svjesni da uvijek moze biti bolje, ali i gore.Mi smo uvijek mogli da se nekako uklopimo kad su djeca bolesna, supruga i ja, pa onda priskoce baba i djed u pomoc…sta da radite kada roditelji ne mogu da odsustvuju sa posla, jer ce dobiti otkaz, nemaju nikoga da im pomogne,a prehladjeno dijete, ne rijetko sa temperaturom, moraju ostaviti u vrtic i to u 6 sati ujutru?!Kakvo je stanje u drzavi, u vrticima i nije toliko lose!Eto toliko, iz mog sestogodisnjeg iskustva…
  0  0
 8. Ne davite , vrtici su divni kakvi smo mi … stalno nam nista na valja …a mame koje ne rade dovode djecu da bi isle na kaficu sa drugaricama a mame koje rade strepe da im se djeca ne zakaslju jer onda ne mogu u vrtic a ne daj boze da gazdi gdje rade kazu da im je djete bolesno,mogu bogami uzet kjizicu pa vi sad vidite valja li ili ne a sto se tice kolektiva ,pa zar i mi nismo u koletivu pa zapitala bi se gdje nam se djeca razbole .Moram reci da su im vaspitacice divne ,sa djecom se radi po programu a ako su one same kreativne to je jos bolje… ma vi sto mnogo kritikujetemalo se preispitajte a da moze jos bolje mooozeee.a sto se tice racunara danas on treba svima a pogotovo vaspitacima …ma ja se trudim da urazumim ove sto im nista ne valja pa nek svoju djecu daju u privatni vrtic ili nek olacaju neku nezaposlenu tetu da im cuva djecu 10sati …ma zalud ja pricam …
  0  0
 9. Slušam ove komentare pa mi se povraće.Ovi što pametuju o cijenama uopšte ne poznaju način i sistem funkcionisanja vrtića…Komentari tipa ,,otac,, je kao insajder u emisiji kada pitate gosta a radite za njega i naravno sve pohvale-providno.
  Kad kažete da je sve ok pođite uradite nenajavljene sanitarne kontrole,uzmite briseve da vidimo kakve ćemo poražavajuće rezultate dobiti…I priča da nisu krivi vrtići nego neko iznad-pa ako nema sredstava nema ni mjesta za dovoljno djece.Grupe su svuda u evropi od 12-15 djece maksimalno a koliko kod nas ima,preko 25.Nije lako to je tačno ali ako imamo problem moramo ga javno iznijeti u cilju riješavanja istog.Naravno za ove volontere što hoće da se organizuju treba otvoriti privremena radna mjesta…Prošlo je vrijeme radnih akcija-bratstva i jedinstva…Ima sredstava samo ih treba tražiti…od ministarstva kao i od opštine…
  0  0
 10. A ovaj “Prezuvjeli” što je komentariso ma kako baš je baš našo da uporedi vrtić iz Srbije sa našaim , što se nije zeznu pa uporedio sa nekim drugim državama ,ma što pričat nikad sretni nikad zadovoljni….. i još nešto dva su kućna majstora a ne jedan …… Svaka čast direktorici i vaspitačicama u svim vrtićima sve sam ih obišo i sve je na nivou….
  0  0
 11. Direktorici i osoblju vrtica svaka cast. Njihov trud i zalaganje je na nivou. Probleme i nedostatke treba pripisati nekome na vecem nivou koji najmanje novca izdvajaju za nase najmladje i najmilije.
  Kako je zavrsila afera sa viskom novca koje izdvajamo mjesecno za hranu djeci? Nikome nista….
  I pored svega treba biti realan i reci da za novac koji dajemo mjesecno,dobijamo dosta sa obzirom na to kakva nam je drzava.
  Jedino bi trebalo povesti racuna ,kad se vec stvara visak,da oni koji nemaju, ne placaju nali tih 40 evra.
  0  0
 12. Meni djeca idu na Savinu, predskolac i jaslice. Predskolac je svaki dan dok je bio lijepo vrijeme provodio napolju. Prije i poslije ručka. Čak smo imali i obuću koju koriste za vani pošto se uprljaju. Često šetaju do Manastira Savina a u petak su išli na Trg Nikole Djurkovica da slušaju predavanje o jesenjim plodovima. Državni vrtić u BG ako ispune da se upadne ide i do 250e. I da vrtići su krivi kad se dijete prehladi, zašto puste djecu ako su malo prehladjeni. Nije ne to ništa vrtić kriv, mislite da je lako nekom roditelju koji ne može da dobije slobodno više od dan-dva i da bude sa djetetom. Podržavam vrtić Naša radost i hvala im na svemu, a svi mi smo prišli kroz taj vritic i šta nam fali?
  0  0
 13. Zivim pored vrtica pa ovo pisem iz mog svakodnevnog iskustva. Djeca se vrlo malo, skoro nikako izvode napolje cak kada je suncano i tenperatura iznad 15 stepeni,a geladao sam reportazu gdje u Skandinavskim zemljama djecu obavezno izvode svaki dan od 1-2 sata napolje nevezano za vrwmenske uslove! Mobilijar oko vrtica skoro da ne postoji, vrteske ljuljaske… Sve je to tuzno, a ovo govorim kao neko ko jos nema djecu.
  Eto toliko.
  0  0
 14. Smatram da se u vrticima radi na zadovoljavajucem nivou. Kao što je rekla direktorica uvjek moze bolje. Dijete može da provede u vrtiću 22 dana po 11h za samo 40e što je jako povoljna cijena. U prevodu 2e dan a i manje dok u igraonici za 1h date 1,5e. Sa djecom se radi a hrana je ok. Svaka čast savjetu roditelja što pomazu rad i opremanje grupa. A krivca za neke stvari ne treba trazit unutar vrtića nego u ministarstvu.
  0  0
 15. Okreni obrni nikada nam nista ne valja niti ce valjati.Vjecito kritikujemo na papiru, ali da se skupimo pa da nesto sami dobrovoljno popravimo, pripomognemo – ne daj Boze! I te price sto se dijete razboli poslije 2 dana vrtica – koleltiv je u pitanju, budimo realni to je normalno. Ili to da su u Srbiji bolji vrtici: te divne i krasne slike na internetu su vam uglavnom privatni vrtici gdje placate 150-200 eura mjesecno, a ne nasih 40. Prosjecan vrtic u i Beogradu nije nista luksuzniji od nasih, da ne pricamo o nekom u Valjevu,Obrenovcu ili sl. Ni u evropskim vrticima ne dobijate nista dzabe (znam iz licnog iskustva) pakujete i marendice i pelene i rezervnu garderobu i tamo djeca idu slinava u vritic, tako da manite se praznih prica, nego ako cemo nesto da mjenjamo na bolje, ajde svi fino da se organizujemo i nesto promjenimo na bolje!
  0  0
 16. Obilazi cesce vrtic u bijeloj pa ces povuci neke navode.Naravno,roditelji djeci moraju sve da kupe u vrticu ne dobijaju nista.Higijena i nije bas najbolja a i pojedini vaspitaci se nesto mnogo ne trude.Dijete ode par dana i odmah se razboli.Svi smo svjesni da to mora proci ali zasto dozvoljavate da roditelji dovode djecu narusenog zdravlja i onda se to na sve odrazuje.Svi mi imamo svoje probleme ali vama na cuvanje su povjerena djeca svih nas na sta treba da obratite paznju pa ko nece da radi ima drugih koji jedva cekaju…
  0  0
 17. Direktorica nam daje uzvjestaj kao da je ovo 19 vijek pa treba da nas impresonira sa izjavom da svaka jedinica ima klimu i kompjuter. Ako ste ikada makar iz dosade usli na neku internet stranicu i vidjeli sta sve posjeduje jedan vrtic recimo u susjednom nam Srbiji a da ne idemo dalje…onda bi vam bilo jasno da su nam djeca i te kako uskracena za mnoge stvari. Sto se tice hrane ne treba vam nutricionista nego za pocetak ne kupujte one proizvode koje ne biste zeljeli u svom frizderu. Koliko je dvoriste uredjeno jasno nam je jer sve 4 vaspitne jedinice imaju samo 1 domara. To smo u svakoj prostoriji ima racunar se mnogo ne tice djece vec vas vaspitaca. Djeci racunar ne treba. Prema tome nemate se cime hvalit i ovaj tekst je beznacajan.
  0  0

Ostavite komentar

*

code