ZORAN BOŠNJAK: PRIČA O STEČAJU U INSTITUTU IGALO JE SAMO POLITIČKA

ZORAN BOŠNJAK: PRIČA O STEČAJU U INSTITUTU IGALO JE SAMO POLITIČKA

315
0
Podijeli

Za razliku od maja i juna, glavna sezona u Institutu Igalo je bolja od lanjske.

U objektima I i II faze je preko 1000 pacijenata i individualnih gostiju. Skoro 800 radnika, od toga stotinjak sezonaca, posvećeno je svakom gostu u uslovima koji su, pogotovo u starom zdanju otežani. Institut uspjeva da održi likvidost, da isplaćuje redovno zarade i da širi tržište, ali stalno je „na udaru” priča da mu slijedi stečaj. To dodatno otežava posao kolektivu na čelu sa mendžmentom, gdje odbijaju kao realnu mogućnost da umjesto privatizacije uđu u stečaj:
– To je politička priča. Pričaju je partije koje nemaju veze sa ekonomijom, u zavisnosti od njihove ideje i interesa koji im odgovara. Jer, sve što treba da se desi Institutu treba da bude ekonomski jače i bolje sa strateškim partnerom koji će osmsiliti program, investicije. To je suština cijele privatizacije – kaže za Radio Jadran, izvršni direktor Instituta Igalo, Zoran Bošnjak.
Više od godinu, od 28. januara prošle godine aktuelan je četvrti tender za prodaju većinskog državnog paketa akcija Instituta Dr Simo Milošević i još neizvjenso kako će se završiti pregovori sa jedinim ponuđačem Internacional Wellnes group. Ni priča o gubicima Instituta nije realna, kaže Bošnjak:
– Mi smo 2013. godinu završili pozitivno, sa bilansom od 14 hiljada eura, a prošlu smo završili pozitivno sa skoro 92 hiljade eura. Ali neophodna su nova ulaganja u opremu i objekte sa strateškim partnerom. Mediteranski zdravstveni centar je otvoren 1986. godine i treba mu savremenija ponuda, koju sami ne možemo da obezbijedimo. Uspjeli smo lani da izdvojimo preko 500 hiljada eura sopstvenog novca u opremanje ovog objekta, dijelom i prve faze, ali to nije dovoljno. Institutu zato treba partner koji će uložiti, sačuvati osnovnu djelatnost i ljude, koji su najveća vrijednost – ponavlja Bošnjak.
Na drugoj strani Institut Igalo ima puno posla i sezona je, izgleda tek pred njima, posebno imajući u vidu septembar.
– Očekujemo povratak većeg broja Norvežana i Šveđana i Holanđana, sa kojima imamo stalne programe. Ali, kvalitet ove sezone je što nam se gosti vraćaju i imamo veći broj individualaca nego prethodnih godina. Oni u II fazi čine 28 odsto u strukturi gostiju, gdje stalno boravi preko 100 individualaca – kaže Zoran Bošnjak.
Institut Igalo ima dva strateška ugovora. Već 39 godina stalno obnavlja aranžman sa državnom bolnicom iz Osla. U ljetnjem periodu broj Norvežana je 100, ali u maju i septembru 135. Drugi strateški partner je Fond zdravstva Crne Gore. Sada u Institutu Igalo boravi 280 pacijenata posredstvom Fonda.
S obzirom da su uoči sezone bile veoma loše prognoze na cijelom primorju, kada je riječ o ruskom tržištu, u Institutu Igalo potvrđuju da je došlo do određeog pada u agencijskoj prodaji, međutim u porastu je posjeta individualaca.
Na pitanje kakva bi mogla biti ova godina, Zoran Bošnjak podsjeća da je Institut lani ostvario 204 hiljade noćenja:
– To je bilo nekih 3 odsto više nego 2013. godine kada smo imali 199 hiljada noćenja. Vjerujemo da ćemo i ove godine imati preko 200 hiljada noćenja, uz napomenu da je bolja posjeta ruskih individualaca i da ih je sada oko 130.
Institut obogaćuje stalno ponudu kulturnim programima, dobar je domaćin fllmskim stvaraocima i ove godine na 29. Montenegro film festivalu, a vila Galeb bilježi sve bolju posjetu agencijskih gostiju:
– Otvorili smo Titovu vilu prošlog maja, prvi put poslije 11 godina i imali smo lani oko 5000 posjetilaca. Ove godine smo ostvarili saradnju sa „Herceg festom”, organizujemo koncerte u vili „Galeb”. Na našem internom info tv kanalu stalno obavještavamo goste da imaju mogućnost da četiri puta sedmično organizovano mogu posjetiti ovo zdanje. Od početka godine evidentirali smo 1200 posjetilaca. Prihvat turista koji dolaze organizovano preko agencija je sada u zamahu. Imamo veliki parking prostor i druge službe. Agencije iz Dubrovnika dovode goste iz Njemačke, ali i nekoliko agencija iz Budve u ponudi imaju Vilu Galeb – kaže Bošnjak. On najavljuje od septembra i neke nove programe koji bi trebalo da znače više psojetilaca i bogatiju ponudu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code