Zoran Kesić: Ne prihvatim epitet hrabar na osnovu samo jedne incidentne emisije

Zoran Kesić: Ne prihvatim epitet hrabar na osnovu samo jedne incidentne emisije

2141
7
Podijeli

Autor popularnih humorističkih serija sa snažnom satiričnom porukom, kao što su “Ozbiljne vesti”, “Dezinformator”, “Fajront republika” i “24 minuta sa Zoranom Kesićem“, beogradski TV voditelj Zoran Kesić privukao je sinoć brojnu publiku u Novom. Otvoreno, u sesiji “Drugačiji” o osvajanju medijskih i ljdskih sloboda, hrabrosti, smislu satire i humora, perpesktivi regiona, sa njim je razgovarao dramaturg i vd direktor Herceg festa, Stevan Koprivica.

zoran kesic drugaciji 3Kesić je najavio da od 19.marta ponovo kreće sa TV serijalom, čije je emotovanje u jednom trenutku bilo dovedeno u pitanje, te nastavak saradnje sa ekipom Njuz neta, sa kojom je napisao satiričnu knjigu „Prava istorija sveta“, i još mnogo humora i satire.

Picerija i restoran

Dobitnik je nagrade “Stanislav Staša Marinković” za 2015. godinu koja se dodjeljuje za osvajanje medijskih i ljudskih sloboda, što po njemu dosta govori o stepenu slobode u kojem živimo kao društvo. Ali, kako nagrada, između ostalog, glasi i za novinarsku hrabrost, a taj se epitet hrabrost često vezuje za njegovu oštru, direktnu i satiričnu emisiju, Kesić smatra da to nije hrabrost:

-Dolazimo do sumanute situacije, da smo mi navodno hrabri, jer na jedini mogući način pravimo emisiju. To je po meni dokaz da medijskih sloboda zapravo i nema i onda takve incidentne pojave, poput naše emisije, dobijaju taj epitet hrabar. Po meni to nije hrabrost, već najnormalniji način bavljenja svojim poslom. Ne želim da prihvatim epitet hrabar, jer težim društvu u kojem će biti normalno, očekivano i poželjno da nema jedna, nego deset takvih emisija, koje kritikuju one koji odlučuju o našim sudbinama -kazao je Kesić.

zoran kesic drugaciji 2Na Koprivičinu ocjenu da se svaka vlast, više od opozicije, plaši izvrgavanju ruglu, podsmjehu, jer se na takav način pokazuje da si jači, jer se smijeh ne može zabraniti, pa čak i tamo gdje je krajnje nepoželjan, u dogmi, Kesić primjećuje  da sama činjenica da pojedinac dozvoljava sebi da se našali sa tabu temama i ličnostima, skida auru nedodorljivosti sa tih tema i ličnosti.

– Smijeh ubojiti borac, čini da najmoćnije ljude upravo taj smijeh najviše i pogađa, jer žele da narod o njima stekne sliku kao o vrhovnim i nedodirljivim božanstvima, čije su odluke neupitne. Njihove reakcije na smijeh su isključive, trude se da pritiskom uguše takve izvore smijeha – smtara Kesić.

Ali i u humoru postoje stereotipi i standardi, poput muško ženskih tema, tabu teme, crkva, država, tabu institucije i ličnosti, koje žele da zadrže auru ozbiljnosti.

– Sprdati se na njihov račun u slušaocu proizvodi lijep efekat – pa evo može se…ali istovremeno i –da li se može? Dakle, čovjek se pomalo i plaši, ali mu je istovremeno i uzbudljivo da to sluša. Iz mog iskustva, satira i humor su zgodna prečica do pažnje publike i mi svjesno plivamo na talasu satire i u oblandi smijeha zapravo govorimo istinu – uvjeren je Kesić.

Kesić je imao i uzore u kreiranju ovakvog tipa emisije: Danila Harmsa, Monti Pajton, Endi Kaufmana, Džona Stjuarta i Stivena Kolbera. Ipak, smatra da humor i satira ne mogu promijeniti svijet i učiniti ga boljim.

zoran kesic drugaciji 1

– Ne treba očekivati od onog na čije greške se ukazuje satirom da se zamisli i popravi sebe, jer je utopistički tako razmišljati. Ali humor i satira mogu da promijene percepciju realnosti kod konzumenata, kod publike u kontekstu edukacije da razmišljaju svojom glavom.

Kesić ne vjeruje u loš scenario regiona i otvaranje međunacionalnih žarišta, mada tzv. izbjeglička kriza može napraviti neugodnu situaciju. Ali, u dogledno vrijeme ne vidi ni mogućnost nekog većeg napretka.

Javnost prati razvojne puteve političara i njihove kameleonske likove, kazao je Kesić,  ukazujući na  „upeglanu desnicu“ koja se između ostalog  ogleda u liku premijera Srbije, Aleksandra Vučića:

– Od jednog nacionaliste – „ Ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće“ do „sto njihovih, za jednog našeg“ je postao veliki proevroljanin koji će lično stati ako treba i na čelo gej parade i upeglanu ljevicu u liku Aleksandra Vulina koji je izrastao od marksiste i čegevariste do pravoslavca koji se svako malo krsti i metaniše – bio je otvoren Kesić.

Maksima svih naših politčara je „Kako vjetar duva“, a mi možemo i da ih ismijavamo, što i radimo, zbog mijenjanja njihovih ideala:

– Legitimno je promijeniti mišljenje, kao što je legitimno i satiričarima da za…..vaju onog ko je do juče govorio jedno a sada drugo – poručio je Kesić.

U razgovoru sa Koprivicom kazao je i da su mu, pored ostalih, dragi gosti u emisijama bili članovi Books of knjige. Otkrio je i svoju  dugogodišnju vezanost za Boku i Herceg Novi u kojem je ljetovao kao dječak.

– Sada kao odrastao čovjek, ljetujem na Rosama, mjestu na kojem punim baterije i  uživam u humoru, sličnom onom koji i sam njegujem – kazao je Kesić.

7 Komentari

  1. Svaka cast Kesicu,Ivanovicu,u Hrvatskoj ,,Montirani proces -news bar,, u Bih nadrealisti…jedino sto je CG iznjedrila na tu temu su bili Booksovci,a i oni su poceli da budu dosadni,snimaju reklame za pekare…slobodan duh je ono sto nas odvaja od robova,kmetova,ljudi drugog reda…
    0    0

Ostavite komentar

*

code