Zoran Spaić (Bokeljski demokratski savez): Problem parkinga u Herceg Novom

Zoran Spaić (Bokeljski demokratski savez): Problem parkinga u Herceg Novom

3535
0
Podijeli

Građani Herceg Novog već nekoliko (pred)izbornih ciklusa dobijaju razne informacije u pogledu parkinga u Herceg Novom. Pred prošle izbore, ukidanje naplate parkinga je bilo gotovo izvjesno. Onda su ti, koji su navodno htjeli ukidanje, preuzeli funkciju direktora Parking servisa, pa su od toga odustali. Sada ponovo iznose zanimljive ideje, navodi se u saopštenju kandidata za odbornika Bokeljskog demokratskog saveza, Zorana Spaića.

“Smart” parking sistemi, gdje bi se parking mjesto, ako smo dobro razumjeli, prodavalo za cijenu od cca 5.000 € !? Ukoliko i izuzmemo da građani Herceg Novog nemaju ni blizu 5.000 €, pogotovo ne da ih “ulože” u “smart” parking, umjesto izbornih obećanja, da ne kažemo prevara, potreban nam je realan i održiv koncept.

Picerija i restoran

Prvenstveno je potrebno izgraditi podzemnu garažu između zgrade Opštine i Pošte. Ukoliko bi se dobilo stotinjak parking mjesta više nego sada, to bi bio neprocjenljivo veliki uspjeh. Nadzemne etaže bi se iskoristile za poslovne prostore – mini tržni centar. Dakle, svakako da bi grad dobio novi samoodrživi sadržaj. Što je najbitnije od svega, dobio bi kapitalnu investiciju poslije dugo vremena. Treba podsjetiti mlađe Novljane, da je krajem 60-ih godina prošlog vijeka, projektovano 300 parking mjesta u centru Herceg Novog. Mnogi su se i tada veoma čudili. Pitali šta će nama 300 parking mjesta, kada cijela Crna Gora nema 300 auta.

Na tom primjeru se najbolje vidi, kako je potrebno stvari posmatrati dugoročno, u korist opšteg dobra, a ne kratkoročno, zarad nekog stranačkog interesa. Jer “strančarenje” i demagogija nas je dovelo do toga, da u XXI vijeku, imamu užu Njegoševu ulicu nego što je bila u IXX. Dovelo nas je do toga, da je sa autobuske stanice, demontirana spratna garaža, i da niko ne zna gdje je ona završila. Autobuska stanica, naravno nije izmještena. Dovelo nas je do toga, da javno preduzeće Parking servis “pozajmljuje” Opštini Herceg Novi 200.000 € i da niko ne zna šta je sa tim bilo. Dovelo nas je do toga, da se građanima Herceg Novog, zimi naplaćuje parking od strane onih, koji su se zalagali za ukidanje naplate parkiranja i ljeti. Dovelo nas je do toga, da svaki radnik Opštine Herceg Novi, a fala Bogu ima ih, svaka struktura je dovodila nove, dolazi svojim automobilom na posao i da parking ispred Opštine nije dovoljan ni za njih same. Dovelo nas je do toga, da je Parking servis “oprostio” neplaćene karte, čime je stavio u neravnopravan položaj sve one građane koji su uredno plaćali parking. Pogotovo one, od kojih je parking prinudno naplaćivan sudskim putem. Dovelo nas je do toga…

Zato dragi Novljani, neophodno je da se okrenemo rješavanju realnih problema. Sa domaćim kadrovima, a ne “posredovanjem” partijskih centrala iz Podgorice.

Potrebno je sprovesti ozbiljnu analizu koncepta spajanja dva javna preduzeća u jedno: DOO “Komunalno stambeno” i DOO “Parking servis”. Svi zaposleni, koji su potrebni, bi bili zadržani. Međutim, ne bismo imali dva izvršna direktora i dva borda direktora. To bi bilo u korist Herceg Novog (uštedjelo bi se godišnje cca 50.000 €), a jedino na štetu partija, koje bi imale manje “plijena” da dijele poslije izbora, navodi u saopštenju kandidat za odbornika Bokeljskog demokratskog saveza, Zoran Spaić.

Plaćeni izborni program

Nema komentara