Zorica Kovačević: Novi ministar mora nastaviti reforme, u Ministarstvu rada nema politike

Zorica Kovačević: Novi ministar mora nastaviti reforme, u Ministarstvu rada nema politike

1905
2
Podijeli

Umjesto Zorice Kovačević, na čelo Ministarstva rada i socijalnog staranja, na prijedlog URA dolazi nestranačka ličnost – Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje CGO. Proglašenje novih ministara, na osnovu Sporazuma o slobodnim i fer izborima, na osnovu kojih opozicija ulazi u vladu, očekuje se na Skupštini.

zorica kovacevic 5Još malo aktuelna ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, kazala je večeras u Herceg Novom da od novog ministra očekuje nastavak reformi. Smatra da bi bilo nepošteno da se zarad izbora zaustave započeti poslovi.

Picerija i restoran

– Kako god da se završi u Skupštini novi ministar mora da sprovodi politiku Vlade i ministarstva. Ne mislim da će novi ministar zaustaviti projekte i reformske procese, koji su započeti. Postoji program rada i program pristupanja Evropskoj uniji i reforme koje radimo sa međunarodnim partnerima. Započeli smo izgradnju velikog broja Dnevnih centara, u Rožajama, Danilovgradu, Kotoru, Budvi, Tivtu. Očekujem da novi ministar nastavi reforme, jer je ovo vrlo osjetljivo Ministarstvo u kojem nema politike. Budući ministar, bez obzira što dolazi iz opozicije, njemu prioritet treba da bude kompletno Ministarstvo i građani korisnici usluga. Ovo Ministarstvo je sa velikim brojem ustanova iz socijalne i dječije zaštite i te ustanove ne trpe nikakve političke podjele – kazala je novinarima nakon svečanosti povodom 70 godina Dječijeg doma Mladost, ministarka Kovačević.

Komentarišući razloge za ulazak opozicije u Vladu, odnosno u njeno Ministarstvo za koje je upravo Boris Marić izjavio da je jedna od ključnih institucija koju DPS koristi za zloupotrebu državnih resursa, te da je njegov dolazak osmišljen da zasutavi te zloupotrebe, Kovačević je bila kategorična:

–  Moram unaprijed da kažem da nikakvih zloupotreba nema, da nisam dijelila ljude po partijskoj liniji, a očekujem da i on nastavi istim putem. Ja ću mu biti na raspolaganju za sve eventualne odogovore i pitanja. Bilo bi nepošteno da se sve započeto zaustavi zarad parlamentarnih izbora. Mi moramo dalje da živimo.

Ona se osvrnula i na finansijsko stanje u Ministarstvu, naglasivši da imaju veliki problem sa nadoknadama za majke sa troje i više djece i da će već na sljedećoj sjednici Vlade dati informaciju o tome.

– Postoje dva predloga, ili da se zadužimo, ili da pokušamo da naplatimo zaostali poreski dug. Opredijelili smo se da idemo u bolju naplatu poreskog duga i time obezbijedimo nedostatak sredstava od oko 30 miliona. Sada isplate teku redovno, ima sredstava za još nekoliko mjeseci.

Prema njenim riječima i ostale isplate socijalnih naknada su redovne, što je dobro planirano, sredstava ima i za izgradnju novih servisa.

Inače, od ovog Ministarstva, posjetila je Zorica Kovačević, zavisi veliki broj građana Crne Gore: 14 hiljada je korisnika tuđe njege i pomoći, 10 hiljada materijalno obezbjeđenih, 2000 roditelja sa ličnom invalidninom, 25 hiljada majki sa nadoknadama.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code