ZVUCI MEDITERANA I KLAPA “PROBUDILI” NOVLJANE I TURISTE

ZVUCI MEDITERANA I KLAPA “PROBUDILI” NOVLJANE I TURISTE

91
0
Podijeli

Podno gradske tore prireređena je prava mediteranska noć u Herceg Novom, koja je i te kako godila starograđanima i turistima.

Trg Nikole Đurkovića je bio sinoć pun i mnogi su skoro dva i po sata pjevali s najpoznatijim crnogorskim klapama. Prvo ‚‚Veče klapskog pjevanja”, koje je organizovala Turistička organizacija Herceg Novi, u saradnji sa klapom Castel Nuovo, je uspjelo. Dopunilo je novsku turističku ponudu ovoga ljeta i opravdalo ambicije da se grad u poplavi “uvezenih i jeftinih” muzičkih vrijednosti vrati mediteranskoj tradiciji i kulturi. Nastupilo je 17 izvođača, a veče je otvorila jedna od najmlađih klapa u Crnoj Gori, Maris iz Kotora.
,,Velika je čast i zadovoljstvo biti dio nečega što inicira vraćanje autohtonog klapskog pjevanja u Boku i ovakvih događaja zaista treba da bude što više”, kazala je Jelena Kažanegra iz klape Maris. Nastupile su i klape Stradioti, Bellezza, Veterani vazda mladi i Jadran iz Tivta, Fortuna iz Herceg Novog, Bisernice Boke iz Kotora i Harmonija iz Budve, te vokalni solisti Milica Kaluđerović i duo “Providenca”, Miroslav Bobo Milanović, profesorica solo pjevanja i operska pjevačica Jovana Ražnatović i veteran opere Narodnog pozorišta iz Beograda, Časlav Bogoinski. Svi oni, zajedno sa publikom na kraju programa otpjevali su jednu od najpoznatijih klapskih pjesama ,,Ružo crvena”.
– Publika je uživala u svakoj pjesmi, pratila nas i to dokazuje koliko je ovo veče uspjelo, koliko treba čuvati i unaprijediti mediteransku tradiciju i zvuk, koliko je nešto ovako nedostajalo svima. U Herceg Novom je posebno posljednjih godina ovaj melos bio u zapećku i dobro je da se to mijenja”, prokoemntarisala je Sandra Pasković iz kotorske klape “Inkanto”. Akapela izvođenje i obrada nekih modernijih pjesama ove klape potpuno je osvojila posjetioce.
,,Veče klapskog pjevanja” neki gosti su i otplesali i obećali da će ako Novljani naprave tradiciju od ovakvih večeri dolaziti stalno i naučiti pjesme. Prema riječima Dušana Duje Tadića iz klape Castel nuovo, trebalo je odavno ovako nešto pružiti sugrađanima i turistima. Novi ljudi u TO su prepoznali kako mogu “probuditi” grad.
– Koliko je cijela veče bila uspješna pokazuje i činjenica da je probudila, ne samo uspavani duh grada koji je bio počeo da gubi svoj mediteranski identitet, već i ideju o stvaranju udruženja klapa crnogorskog primorja.
,,Iniciraćemo osnivanje Udruženja klapa, kojem će jedan od osnovnih ciljeva biti da se u svakom gradu na našem primorju tokom čitavog ljeta održavaju ovakve večeri. To što smo doživjeli u Herceg Novom je zamajac koji nikako ne smije stati i koji daje ogromnu energiju da klapsko pjevanje kod nas zaživi onako kako to zaslužuje”, poručio je u kvarat do ure po ponoći, Ljuba Marjanov iz klape Jedinstvo iz Bara.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code