1. AVGUSTA VELIKI KOTORSKI KARNEVAL

1. AVGUSTA VELIKI KOTORSKI KARNEVAL

227
0
Podijeli

kotorski_karnevalMaškarane trupe, dvije kulinarske fešte, povorke gradom, brojni gosti iz regiona s domaćima, obilježiće 11. internacionalni  kotorski karneval 1. avgusta.

 

Organizator karnevala, NVO “Fešte” iz Kotora uspio je da uz tešku finansijsku situaciju i ove godine pipremi pravu ludu morsku feštu pod maskama, događaj za pamćenje i održe tradiciju u Kotoru. Kako nam kaže direktor NVO FEŠTE, Vasilije Bajrović, i ove godine očekuju veliku posjetu, prema nekoj procjeni oko 35.000 učesnika samo u povorci, zajedno sa onima koji karneval posjećuju turistički. Na programu su ove godine 2 kulinarske fešte, na Prčanju i Muu – jedna od ribe i jedna od mušulja, kao i povorka ulicama grada, a u muzičkom dijelu programa –  koncert “Salse punto”.

Picerija i restoran

Čuveni Bajro kaže da nije bilo nimalo lako postati prepoznatljiv na karnevalskoj evropskoj mapi, ali entuzijasti koji čine NVO “Fešte” su uspjeli u tome. Tako kotorski festival svake godine posjete brojne karnevalske trupe iz Evrope. Ove godine biće to dvije karnevalske trupe sa Strumičkog karnevala, dvije sa Riječkog, jedna trupa sa Korčule, Šibenska gradska muzika, kao i jedna festivalska trupa sa Sicilije, sa svojim čuvenim kostimima.

Kotorski karneval je takođe gostovao širom Evrope, što je svakako imalo veliki značaj u stvaranju imena, njegovanju i očuvanju tradicije kotorskih fešti. Tako su kotorske trupe sada prepoznatljive u regionu, kako svojim kostimima, tako i brojem i do 100 članova.

Kotorski karneval trajaće do 4. avgusta i Bajrović poručuje – “dobre zabave ni ove godine neće nedostajati, dođite sa maskom, a možete i bez nje”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code