Početna Društvo 10 GODINA OD POKRETANJA KLIZIŠTA U MOJDEŽU

10 GODINA OD POKRETANJA KLIZIŠTA U MOJDEŽU

0

Deset je godina od kako je proradilo klizište u Mojdežu, a rješenja i konkretne akcije i dalje izostaju, iako su sredstva iz državnog budžeta opredjeljena u visini od milon ipo eura za realizaciju II faze sanacije klizišta.

“Sva projektna dokumentacija još od 2008 godine postoji, prošla je i reviziju,tako da sada samo predstoji raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, kako bi se u aprilu ili maju moglo početi sa radovima na potkopu”, najava je iz MZ Mojdež početkom godine.

28. februara 2004. godine ovo nekada najbogatije selo pogodila je velika tragedija u kojoj su nastradale kuće Vuka i Đorđa Porobića, Aca Vilova, Stoja Vujovića, pomjerene iz temelja i napukle. Oštećene su i porodicama Umković, Radmilović, Milatović, Velaš, Ćipović, Režić, Šabović, Milović…. Na površini od 12 hektara, klizište je ugrozilo, ili progutalo, preko 20 kuća, štala, voćnjake, vinograde i maslinjake, lokalni put, instalacije, osam mostova iz doba Austrougarske.

Nada ostaje i dalje da će sada kada postoje sredstva sanirati klizište ali i rekonstruisati put, što je obećanje lokalne samouprave.
Shodno dogovoru između predstavnika MZ Mojdež i Dejana Mandića, biće saniran dio urušenog puta i to na tri najrizičnija mjesta. Za sanaciju svake od tri rizične tačke Opština će izdvojiti po 5.000 eura, dok je za sanaciju kompletnog puta planirano 250.000 eura.
Mještani i ovih dana strahuju šta bi se moglo dogoditi ako uslijede još jače padavine, a ko je kriv za Mojdež i klizište, nikada nije utvrđeno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code