100 miles of Istria: Miluša Bošković i Saša Kulinović savladali sve izazove

100 miles of Istria: Miluša Bošković i Saša Kulinović savladali sve izazove

1
Podijeli

InNa Ultra trail trci “100 miles of Istria” , u velikoj konkurenciji, proteklog vikenda učestvovali su i trail trkači iz Kotora i Herceg Novog, Miluša Bošković i Saša Kulinović na 110, odnosno 100 km i dvije djevojke iz Podgorice, Marina Mugoša i Mija Junčaj, kao i Igor Majer iz Kotora, na  42 km.

Takmičari su imali mogućnost da odaberu jednu od 4 distance: RED 100 milja (168 km), BLUE 110 km, GREEN 67 km i YELLOW 42 km. Na svim trkama je bilo prijavljeno oko 1800 takmičara iz 51 zemlje.

Picerija i restoran

Saša Kulinović je četvrti put završio distancu od 100 milja, a Miluša Bošković je pokazala svjetsku klasu osvojenim petim mjestom na distanci od 110 km.

Trka je ujedno predstvljala i jednu od dvadeset i jednu ultra trail trku u sastavu ITRA WORLD TOUR-a. Pratila je velika organizacija, posjećenost i konkurencija.

– Iznenadila sam samu sebe, s obzirom da je istovremeno bilo i prvenstvo Hrvatske u muškoj i ženskoj konkurenciji. Osim toga bilo je dosta takmičara iz čak 50 zemalja sa vrhunskim rezultatima. Bila je izuzetno teška staza, dosta uspona, hladno, vjetar, nepovoljni vremenski uslovi. Organizatori u Istri su se dokazali kao najbolji u regionu. Energija je bila ogromna i obostrana. Na mojoj trasi od 110 km billo je 377 takmičara, a u ženskoj konkurenciji 75. Ukupno sam 42. a među ženama 5-eta – priča za Radio Jadran, Miluša Bošković, koja je imala jedino podršku firme Suplement Store.

Njena sljedeća trka 12. maja biće Ocean lava, u Kotoru.

I Novljanin, Saša Kulinović je junački pretrčao stazu od 168 km.

– Iako su sve vremenske prignoze pokazivale nestabilno vrijeme sa mogućim malim padavinama, niko nije mogao da zamisli vremenske neprilike koje su nas čekale prve noći na planini Učka i njenom najvisočijem vrhu Vojak. Led, snijeg, sa jakim vjetrom, koji je spuštao temperaturu do -15 stepeni, najbolje se može vidjeti na videu koji su napravili najhrabriji među volonterima to veče – priča Kulinović.

Vojak 🌨🌨🌨☃️☃️☃️

Gepostet von Jelena Sekelj am Freitag, 12. April 2019

Pored toga na nižim visinama su se sve vrijeme smjenjivali jaka bura i kiša u nevjerovatnoj kombinaciji, tako da su takmičari bili mokri, a nakon toga ih je probijao jak i haldan vjetar.

– Da bi “zadovoljstvo” bilo potpuno cijelom dužinom staze je bilo blato koje je klizalo i ljepilo se za patike i time još više otežavalo kretanje. Krenuo sam malo jače nego prije dvije godine na istoj trci, pokušavajući da spustim vrijeme, međutim, kada sam vidio uslove na stazi shvatio sam da je ove godine to nemoguće. Tako da sam poslije 40 km “prelomio” i postavio jedini cilj – završiti trku sa što manje posljedica po tijelo. Na kraju sam završio za skoro 36 sati na 174. mjestu od ukupno 400 takmičara sa plaćenim startninama. Od tog broja je 101 odustao, a 30-tak nije ni startovalo, što još jednom pokazuje koliko su bili teški uslovi na stazi. Ovo je moja četvrta završena trka od 100 milja i nadam se da ću u budućnosti povećati tu distancu – priča Kulinović.

On je posebno zahvalan Milanu Jančiću i firmi VKS Company na besprekornoj podršci, bez koje bi teško uspio da se pojavi na ovom prestižnom takmičenju. Tu su još Palmon Bay hotel and spa, koji su mu pomogli u sistemu treninga. Firma Suplement Store mu je pomogla sa proizvodima iz svog asortimana dodataka ishrani, kao i Baldo Company i Vodovod i kanalizacija.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code